תזונה

מחקר PURE גורם לסערה בעולם התזונה והקרדיולוגיה: צריכת שומן גבוהה , כולל שומן רווי, קשורה דווקא ל..ירידה בסיכון לתמותה (LANCET)

מחקר חדש שהוצג השבוע בכנס החברה האירופאית לקרדיולוגיה בברצלונה צפוי לעורר מחדש את הדיון בנושא צריכת שומן, לרבות שומן רווי, שכן לפי תוצאות המחקר שכלל 135,000 משתתפים ברחבי העולם, צריכה גבוהה של שומן, כולל שומן רווי הייתה קשורה דווקא לירידה בסיכון לתמותה…

המחקר, המוכר כמחקר PURE עקב אחרי משתתפים מ-18 מדינות לאורך 7 שנים, מצא גם שצריכת פחמימות הייתה קשורה עם סיכון מוגבר לתמותה, אך ללא אבחנה בין פחמימות מעובדות ולא מעובדות.

בעוד המחקר מצא אפקט מיטיב לצריכה מוגברת של פירות, ירקות וקטניות על תמותה, האפקט המיטיב נמצא בצריכה של 3-4 מנות ליום (האקוויולנטית ל-375-500 ג’ ליום), ללא תועלת נוספת לצריכה גבוהה יותר. התועלת מפירות, ירקות וקטניות הייתה גדולה יותר במידה ונצרכה כמזון טרי ולא מבושל.

לא נמצא קשר בין צריכת שומן (סה”כ או רווי) או פחמימות או פירות/ירקות/קטניות עם אירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים.

פרופ’ סלים יוסוף, החוקר הראשי של PURE התייחס במדסקייפ לממצאים ואמר: “אני מקווה שהתוצאות הללו יגרמו להפסקת רגשי האשמה של כלל האוכלוסייה כאשר הם אוכלים שומן במידה מתונה. בעוד שצריכת שומן מאוד גבוהה, כלומר מעל 40% מהצריכה התזונתית, עלולה להיות מזיקה, הצריכה הממוצעת של שומן היא של כ-30% מסך הצריכה והיא תקינה מבחינה בריאותית. כולנו פוחדים משומן רווי, אך למעשה איננו צריכים לפחד.. צריכת שומן רווי במידה מתונה למעשה נראית כמיטיבה לבריאות. בנוסף אין צורך ללחוץ על צריכה של 5 או יותר מנות פירות וירקות ביום, כאשר נראה שצריכה של 3-4 מנות תהיה קשורה ככל הנראה באותה התועלת. יש לנו מספיק אוואנגליזם בהנחיות התזונתיות, ואנו זקוקים ליותר מתינות…”

המחקר הוצג כאמור בכנס החברה האירופאית לקרדיולוגיה השבוע, ופורסם בו זמנית ב-LANCET במס’ מאמרים ((1) שומן ופחמימות, (2) ירקות , פירות וקטניות).

מחקר ה-PURE תיעד 5,796 מקרי תמותה ו-4.784 אירועים קרדיווסקולריים מג’וריים. בטבלה הבאה מוצגים מגמות יחסי הסיכון לתמותה מכל סיבה לפי קבוצות תזונתיות :



























קבוצע


HR (95% CI)


P for trend


פחמימות


1.28 (1.121.46)


0.0001


סה”כ שומן


0.77 (0.670.87)


<0.0001


שומן רווי


0.86 (0.760.99)


0.0088


חומצות שומן רווי


0.81 (0.710.92)


<0.0001


שומן רב בלתי רווי


0.80 (0.710.89)


<0.0001

נראה שהחלק הנוגע לשומן הרווי יהיה השנוי ביותר במחלוקת, בעיקר בקהילה הקרדיולוגית, אשר מחזיקה כבר זמן רב באמונה ששומן רווי הוא האויב התזוני מס’ 1 , וזאת על בסיס מחקרים ומאמרים קודמים, שהאחרון שבהם, שכלל המלצות , הוצג בכנס איגוד הלב האמריקאי (AHA) לפני מס’ שבועות. במסגרת ההמלצות הוצע להחליף שומן רווי בשומן רב בלתי רווי או בפחמימות, המלצה המנוגדת לממצאי ה-PURE .

חוקרי ה-PURE טענים שהמלצות ה-AHA אינן מבוססות על עובדות.

לדיווח במדסקייפ


  • Dehghan M, Mente A, Zhang X, et al. Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): A prospective cohort study Lancet 2017: DOI:10.1016/ S0140-6736(17)32252-3.Abstract



  • Miller V, Mente A, Dehghan M, et al.  Fruit, vegetable, and legume intake, and cardiovascular disease and deaths in 18 countries (PURE): A prospective cohort study.Lancet2017;DOI:10.1016/ S0140-6736(17)32253-5.Abstract

    הערת המערכת: אנו נקיים דיון על ממצאי המחקר בפורום התזונה של emedhealth club עם ד”ר סיגל אילת. אתם מוזמנים להצטרף.

  • 0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

      יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

      מטרות הטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 2 כוללות שיפור המצב הבריאותי ואיכות החיים והשגת יעדים אלו כוללת מניעת התפתחות סיבוכים משנית לסוכרת, דחיית התקדמות המחלה ואף להביא לנסיגה של המחלה בשלבים מוקדמים. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי כמחצית או יותר מהאנשים עם סוכרת מסוג 2 אינם מאוזנים היטב, זאת חרף הזמינות של טיפולים חדשים ויעילים לאיזון רמות הסוכר בדם. […]

    • רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

      רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

      רמות נמוכות מאוד או גבוהות מאוד של HDL (או High-Density Lipoprotein) מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בנשים עם סוכרת מסוג 2, אם כי לא תועד קשר דומה בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. החוקרים כותבים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר הדוק בין רמות HDL נמוכות ובין הסיכון למחלת כליות משנית […]

    • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

      החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

    • השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

      השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

      במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למעלה מ-5% מהמקרים של מוות פתאומי של תינוקות עשוי להיות קשור להשמנת-יתר אימהית. בארצות הברית מדווח בכל שנה על כ-3,500 מקרים של מוות פתאומי של תינוקות. לאחר מסעות פרסום בשנות ה-90 של המאה הקודמת שכללו המלצות על תנוחות שינה בטוחות […]

    • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

      צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

      בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

    • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

      יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

      בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

    • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

      מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

      מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה