מחקר חדש מ-JAMA Intern Med.קובע כי צריכת נתרן ע”י אוכלוסייה מבוגרת במעקב לאורך 10 שנים לא הייתה קשורה באופן מובהק לתמותה, מחלות קרדיווסקולריות או אי ספיקת לב.
ברקע מציינים החוקרים כי יש צורך במידע נוסף על המשמעות של צריכת נתרן בתזונה על תוצאות בריאותיות באוכלוסייה מבוגרת. מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין צריכת נתרן ותמותה, היארעות של מחלות קרדיווסקולריות (CVD) , ושל אי ספיקת לב (HF) באוכלוסייה מבוגרת.
החוקרים ניתחו נתוני מעקב 10 שנתיים של 2,462 איש בגיל 71-80, שהשתפו במחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה, פרוספקטיבי שגייס משתתפים בין אפריל 1997 ליולי 1998 .
צריכת נתרן בתזונה בכניסה למחקר הוערכה באמצעות שאלוני תזונה. החוקרים העריכו את צריכת הנתרן כמשתנה מתמשך וכמשתנה קטגורי ברמות הבאות :
פחות מ-1500 מ”ג ליום (291 משתתפים, 11%)
בין 1500-2300 מג’ ליום (779 משתתפים, 29.5%)
ומעל 2300 מ”ג ליום (1572 משתתפים, 59.5%) .
יעדי המחקר המרכזיים כללו מוות, היארעות של CVD ו-HF במהלך 10 שנות מעקב. האנליזות של היארעות CVD הייתה מוגבלת ל-1981 משתתפים ללא CVD בתחילת המחקר.
החוקרים מדווחים כי הגיל הממוצע של המשתתפים היה 73.6 שנים, 51.2% מהם נשים, 61.7% לבנים, ו-38.5% שחורים. לאחר 10 שנים, 881 משתתפים נפטרו, 572 פיצחו CVD , ו-398 חלו ב-HF . על בסיס מודל רגרסיה COX יחסי מתואם נמצא שצריכת נתרן לא הייתה קשורה עם תמותה. הסיכון היחסי לכל צריכה של 1 גר’ הייתה 1.03 בטווח 0.98-1.09, P = .27 .
תמותה 10 שנתית הייתה באופן לא מובהק סטטיסטי נמוכה יותר בקבוצה שצרכה בין 1500-2300 מ”ג ליום בהשוואה לקבוצה שצרכה פחות מ-1500 מ”ג ליום, ויותר מ-2300 מ”ג ליום : 30.7% לעומת 33.8% ו- 35.2% בהתאמה. (P = .07 ).
צריכה של מעל 2300 מ”ג ליום הייתה קשורה עם סיכון גדול יותר, לא מובהק סטטיסטי, במודלים מתואמים, של פי 1.15 לעומת צריכה בין 1500-2300 מ”ג ליום , בטווח בין 0.99-1.35, P = .07). מידוד של צריכת נתרן עבור צריכה קלורית ו-BMI לא השפיעו באופן מהותי על התוצאות. הסיכון לתמותה היה 1.2 (בטווח 0.93-1.54, P = .16 ) לכל מ”ג / ק”ג ושל 1.11 (בטווח 0.96-1.28, p=,17) לכל 100 מ”ג צריכה יומית לק”ג/מ’ .
במודל מתואם שלוקח בחשבון את הסיכון לתמותה, צריכת נתרן לא הייתה קשורה עם סיכון ל-CVD , או HF . לא הייתה אינטרקציה עקבית עם מין, גזע, או סטטוס יתר לחץ דם עבור כל תוצאה כלשהי שנמצאה במחקר.
החוקרים מסכמים כי באוכלוסייה מבוגרת צרכת נתרן על בסיס שאלוני תזונה לא הייתה קשורה לסיכון לתמותה לאורך 10 שנות מעקב, היארעות של CVD או HF . הם מציינים כי צריכה מעל 2,300 מ”ג נתרן ליום הייתה קשורה עם סיכון מוגבר לא מובהק לתמותה במודלים מתואמים.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!