תזונה

העמותה הישראלית לקידום אומגה 3 בשרשרת המזון בישראל מדווחת על פיתוח חקלאי-בריאותי חדשני

פיתוח חדשני מציע חקלאות בריאה יותר. שינוי קטן בהרכב הגרעינים המהווים את הבסיס של הזנת בעלי החיים מביא להעשרה טבעית של מזון בני האדם בחומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3. המזון עם הרכב השומן הבריא יותר (ביצים, בשר, דגים, חלב) יכול לתרום לשיפור מדדים רבים בבריאות האדם.

ד”ר ניבה שפירא, מאוניברסיטת ת”א ביה”ס למקצועות הבריאות, דוברת עמותת עתיד של הדיאטנים הקליניים בישראל: “נמצא קשר ישיר בין צריכה גבוהה של חומצות שומן (ח”ש) אומגה 6 בישראל וביחס למחסור היחסי החמור בח”ש אומגה 3 אשר הביא ל”פרדוקס הישראלי” עלייה באחוזי התחלואה בישראל, למרות הדיאטה הישראלית שהיא יחסית בריאה. עכשיו מסתבר שהעלייה בתמותה היא בעיקר בסרטן, ובנשים יחסית הרבה יותר מגברים – בהשוואה לעולם”.

מזה כמה עשרות שנים בכל העולם וגם בישראל בגלל המלחמה בכולסטרול ישנו עידוד לצריכה של שומנים עשירים בח”ש מסוג אומגה 6 (בעיקר משמנים צמחיים כמו שמן תירס, חריע, סויה, חמניות ומרגרינות רכות) ומיעוט צריכה של ח”ש מסוג אומגה 3. יתרה מכך, כיון שח”ש אלו נמצאות בתחרות עם ח”ש אומגה-3, מבחינת תהליכים אינזימטיים ומטאבוליים, פחתה עוד יותר נוכחותם היחסית של ח”ש אומגה-3 והחומרים החיוניים הנוצרים מהם בגוף.

מחקרים קליניים רבים שנערכו בעשור האחרון מוכיחים כי ככל שיש פחות אומגה 3 במזון, ועולה היחס בין אומגה-6 לאומגה-3, כך גדל הסיכון לפתח מחלות מסוגים שונים, כמו מחלות לב, סכרת, סרטן, ואף בעיות במערכת העצבית, במצבי הרוח, בעור,  ועוד. ד”ר ניבה שפירא מציינת  שלמרות העובדה שישראל, שנתפסה בעולם כמקום עם תזונה “בריאה” המונעת מחלות כלי דם ולב (הרבה ירקות ופירות ומעט שומן מן החי), היא נמצאת כיום במקום גרוע יותר מהצפוי, ובמיוחד מבחינת העלייה היחסית בסיכון הסרטן, ובעיקר בנשים. הסיבה לכך, לדברי ד”ר שפירא, נובעת ככל הנראה בין היתר מצריכה גבוהה של ח”ש מסוג אומגה 6  (המצויות כאמור בשמנים הצמחיים) וביחס גבוה מדי לעומת ח”ש  מסוג אומגה 3 (המצויות בעיקר באצות ובדגים צפוניים, בעלים ירוקים ובזרעי פשתה).

כדי להפחית את נזקי צריכת יתר של ח”ש אומגה 6 ניתן להפחית את צריכת השמנים בתפריט, להעדיף שמנים המכילים פחות אומגה 6 (קנולה, זית) והכי חשוב להגדיל צריכת ח”ש אומגה 3 ע”י תגבורן בתפריט הישראלי!

אחת הדרכים המעניינות והחדשניות לשיפור מאזן הצריכה היא העשרת מוצרי מזון באומגה 3 דרך שרשרת המזון. בחקלאות המודרנית שיקולים כלכליים מעורבים בגידול בעלי חיים. לצורך יצירת מוצרי מזון (חלב לסוגיו, בשר לסוגיו, ביצים, דגים ועוד) הן לגבי תוצאותיה והן לגבי והתשומות שלה.

מניפולציה פשוטה בהזנת בעלי החיים או במילים אחרות הוספת מקור של אומגה 3 למזון בעלי החיים (המיועדים לאכילה או לתוצרת חקלאית- חלב, ביצים) מביאה לשינוי משמעותי ביותר ביחס בין ח”ש אומגה 6 ואומגה 3 ולהעלאת רמת ח”ש אומגה 3 במוצרי המזון אותם אנו צורכים.

לדרך פשוטה וחדישה זו יתרונות משמעותיים: מדלגים על הצורך בשינוי מקדים בהרגלי האכילה של האדם (ממשיכים לאכול את אותה דיאטה, אבל הבשר, החלב, הגבינות, הביצים והדגים יכולים להכיל הרבה יותר חומצות אומגה 3 וכך להגדיל את היחס והכמות של ח”ש אומגה 3 בגופינו).

בריאות בע”ח להוספת ח”ש אומגה 3 למזון בעלי החיים יש השפעה מיטיבה גם על בריאות בעלי החיים עצמם!! וזהו גם שיקול אתי חשוב.

מבחינה כלכלית: חשוב ביותר להדגיש שהוספת מקור של אומגה 3 להזנת בעלי החיים יכולה להיעשות בצורה שלא תהא לה השפעה גדולה  על מחיר המוצרים הסופיים.

העמותה הישראלית לקידום אומגה 3 בשרשרת המזון מיסודה של עמותת לב כחול לבן, עמותה בינלאומית לקידום הכנסת אומגה 3 בתפריט הישראלי, ערכה ניסויים בבעלי חיים מסוגים שונים. לבעלי החיים  הוספו גרעיני פשתה מעובדים מסוג TRADILIN  ® למזון הרגיל אותו צרכו. 5% תוספת של גרעיני פשתה בסה”כ כמקור לחומצות אומגה 3.

תוצאות הניסויים הפתיעו אפילו את החוקרים:

·        במוצרי המזון אשר הופקו מבעלי חיים אלו נמצא ריכוז גבוה פי 3 של אומגה 3.

·        במוצרי המזון נמצא איזון טוב יותר בין ח”ש החיוניות.

·        בגוף בעלי החיים נמצאו פחות ח”ש רוויות.

·        מוצרי המזון נמצאו טעימים יותר ע”י קבוצת המחקר

·        בבדיקת האנשים אשר אכלו מזונות אלו נמצאו: עלייה באחוז ח”ש אומגה 3, ירידה בכמות ח”ש רוויות, ירידה ברמת הכולסטרול, ירידה בטריגליצרידים, עלייה בח”ש מסוג אומגה 3 בסרום ובכדוריות הדם האדומות.

גם בחולי סוכרת

במחקרים קליניים שנערכו גם בקרב חולי סכרת נתגלו תוצאות מרשימות של ירידה ברמות הטריגליצרידים, דווח על שיפור ביחס שבין הכולסטרול הטוב והרע ואף נמצא שיפור משמעותי ברמת התנגודת לאינסולין.

פרופ’ פיליפ לגרנד, ראש הועד המייעץ לתזונה בצרפת בנושא שומנים: “בספרות המקצועית חומר רב לגבי התופעות בהן אנו עוסקים וניתן להסביר באופן ביוכימי את תוצאות הוספת אומגה 3 על התפקוד הפנימי של המערכת האינזימטית והביולוגיה של התאים”.

ד”ר פייר וויל: ” כל המתנדבים בניסויים אכלו כמויות זהות של מזון. למזון התרנגולות הוספו 4% גרעיני פשתה מעובדים ולמזון הפרות הוספו 5% גרעיני פשתה מעובדים, וגם ללחם הוכנסו 5% גרעיני פשתה. כתוצאה מכך התגלו הבדלים משמעותיים בתוצאות המדדים האנטרופומטריים (היקפים, משקל) , ברמת השומנים ובפרופיל הדם שלהם”.

“החשיבות של תוצאות הניסויים שנערכו בצרפת, שכבר יושמו במוצרים לקהל הרחב, היא בכך שהשינויים המשמעותיים במטבוליזם של האנשים הושגו באמצעות שינויים קטנים במזון בעלי החיים”. וכל זאת יחד עם שיפור הטעם!

ד”ר ניבה שפירא: “בנוסף לצורך ללמד את האנשים לשנות את הרגלי הצריכה שלהם, ניתן גם בקלות לשפר את הרכב ח”ש מסוג אומגה 3 ובכך להביא לשיפור הרכב החומצות הללו בגופינו”.

מקור: העמותה הישראלית לקידום אומגה 3 בשרשרת המזון 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום בנשים תחת טיפול הורמונאלי חליפי, כאשר טיפול ב-Tibolone לווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלה הממארת.  עם זאת, היקף העלייה בסיכון הוא קטן וככל הנראה חסר חשיבות קלינית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים רבים דיווחו כי טיפול […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה