תזונה

התערבות מוקדמת באנורקסיה נרווזה מועילה רק בחלק מהמקרים (BMJ)

מסקירה חדשה שפורסמה במאמר המערכת ב-BMJ עולה שלא חל שיפור משמעותי בתוצאות הטיפול באנורקסיה נרווזה במהלך המאה ה-20. מחצית החולים אינם מבריאים מהמחלה לחלוטין, 20% מהם נשארים חולים כרונים ושיעורי התמותה מהמחלה הם כ-5%.

הדעות חלוקות לגבי האפקטיביות של התערבות מוקדמת. שני מחקרים, בהם נטלו חלק 292 חולים (ביחד), בדקו את ההשפעה של התערבות כזו וביצעו מעקב לתקופות ממושכות (21 ו-27 שנים). ממצאיהם תמכו בטענה שהתערבות מוקדמת עשויה לשפר את תוצאות הטיפול. לעומתם היו מחקרים שמהם עלה שהטיפול בכלל אינו משפיע על מהלך המחלה.

במחקר שנערך בגרמניה ובו השתתפו 524 נשים שנמצאו במעקב למשך שנתיים וחצי לאחר שאושפזו לטיפול בביה”ח, נצפה שיפור בתוצאות בחולים המבוגרים בהקשר לאשפוז ממושך בעוד שהחולים הצעירים יותר וחולים פחות הרוויחו מאתרי ודרכי טיפול שונים.

הכותבים הדגישו את חשיבות תפקידו של הרופא המטפל ביצירת קשר עם החולה, בחשיפת סיפורו, בהערכה קלינית טובה וניטור מצבו, בחינוך התזונתי ובתמיכה לא שיפוטית בחולה.

יש לציין שחלק מהחולים מחלימים בעזרת טיפול מינימלי בעוד אחרים עשויים לזרוע תסכול, חרדה וייאוש בצוות המטפל במיוחד בבי”ח שלישוני.

הטיפול בחולים הללו מיועד להשיג שיקום תזונתי מבחינת העצם, אנדוקרינית, מוחית ולשפר את ההשרדות. הטיפול דורש גישה רב-תחומית.

מחקר חדש שבדק את ההשפעה של התרופה האנטיפסיכוטית olanzepine השיג תוצאות אופטימיות כאשר נצפתה עלייה במשקל ללא תופעות לוואי אקסטרה-פירמידליות.

נטען שתרופות ממשפחת ה- selective serotonin reuptake inhibitors מונעות חזרה של המחלה והן גם עוזרות בטיפול בסימפטומים דכאוניים ואובססיבים-קומפולסיבים, אך מחקר גנטי חדש תמך דווקא בשימוש מוקדם בתרופה האנטי-דכאונית reboxetine, מעקב סלקטיבי של הספיגה מחדש של נוראפינפרין וב- venlafaxine, מעקב של ספיגת סרוטונין ונוראפינפרין גם יחד.

למרות זאת, הדגישו החוקרים, שגם אם החולים מוכנים לקחת את הטיפול התרופתי הוא מהוה רק השלמה לשיקום התזונתי המושג באמצעים פסיכולוגים שונים.

הממצאים לגבי טיפולים פסיכולוגים באנורקסיה נרווזה מעטים. נצפתה תועלת בטיפול משפחתי בחולים צעירים שסבלו מהמחלה זמן קצר. הבעיה בטיפולים הללו היא הצורך להקדיש זמן רב לחולה.

חלק מהחולים נזקק לטיפול רב-תחומי באשפוז ולחולים אלו אין כיום מענה טוב בקהילה.

“הכרה בשונות הרבה הקיימת באנורקסיה נרווזה עשויה לשפר את התאמת הטיפול לחולה” סיכמו החוקרים והוסיפו שלעיתים הטיפול הטוב ביותר שיכול הרופא המטפל להציע הוא מחויבות לחולה ודאגה לכך שהוא יקבל את הטיפול המתאים לו ויופנה למומחים על פי הצורך. 

Eating Disorders Program, Northside Clinic, Greenwich, NSW 2065, Australia

לידיעה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית ממארת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העומס הפסיכולוגי של מלנומה עורית עשוי להשפיע על מכלול הטיפול בחולים, כולל היענות לטיפול, סיכויי הישנות ותמותה. עם זאת, אין נתונים רבים אודות השכיחות וגורמי הסיכון לחרדה ודיכאון באוכלוסיית […]

  • תוצאות מבטיחות למשלב Naltrexone עם Bupropion לטיפול בהפרעת שימוש במתאפטמינים (Addiction)

    תוצאות מבטיחות למשלב Naltrexone עם Bupropion לטיפול בהפרעת שימוש במתאפטמינים (Addiction)

    מתן זריקה בשחרור ממושך של Naltrexone בשילוב עם טיפול פומי ב-Bupropion בשחרור ממושך (משלב NTX + BUPN) הדגים תוצאות מבטיחות בטיפול במקרים של הפרעת שימוש במתאפטמינים בדרגה בינונית או חמורה עם ירידה משמעותית בשימוש בתכשירים אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Addiction. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השימוש במתאפטמינים עלה ברחבי העולם, […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • בדידות כרונית מלווה בסיכון מוגבר לאירועים מוחיים (eClinicalMedicine)

    בדידות כרונית מלווה בסיכון מוגבר לאירועים מוחיים (eClinicalMedicine)

    במבוגרים מעל גיל 50 שנים המדווחים על בדידות רבה תועדה עליה של 56% בסיכון לאירועים מוחיים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת eClinicalMedicine. החוקרים התבססו על נתונים ממחקר Health and Retirement Study לשנים 2006-2018 לבחינת הקשר בין בדידות והיארעות אירוע מוחי לאורך הזמן. בין השנים 2006 ו-2008 השיבו 12,161 מבוגרים מעל גיל 50 שנים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה