נוירוכירורגיה

ניטור תפקודי ריאות במהלך החייאה מנבא את הפרוגנוזה של פגים (J Perinat Med) – והערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

תינוק

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Perinatal Medicine מדווחים חוקרים מאנגליה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מדדי ETCO2 (או End-Tidal Carbon Dioxide) ורוויון חמצן בדם בגיל 5 דקות במהלך החייאה לאחר הלידה של פגים מהווים גורמים פרוגנוסטיים חשובים.

במהלך העשור האחרון חלה עליה בניטור מדדי ETCO2 ורוויון חמצן בדם במהלך החייאה של פגים בחדר לידה. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשערה כי מדדי ETCO2 נמוכים, רוויון חמצן נמוך ומדדי VTE (או Expiratory Tidal Volume) גבוהים בשלבים המוקדמים של החייאה מלווים בסיכון מוגבר לסיבוכים בפגים.

ניטור מדדי הנשימה הושלם במהלך עשר הדקות הראשונה להחייאה בחדר לידה של 60 תינוקות שנולדו בגיל חציוני של 27 שבועות היריון (טווח 25-29 שבועות הריון). התוצאות נבחנו אל מול תינוקות ששרדו או לא שרדו, תינוקות שפיתחו ולא פיתחו דימום תוך-מוחי או דיספלזיה ברונכו-פולמונרית (BPD).

החוקרים מדווחים כי 25 פגים (42%) אובחנו עם דימום תוך-מוחי, 23 חולים (47%) אובחנו עם BPD ו-11 פגים (18%) הלכו לעולמם.

מדדי ETCO2 לאחר כחמש דקות מהלידה היו נמוכים יותר בתינוקות שפיתחו דימום תוך-מוחי, ממצא אשר נותר מובהק סטטיסטית לאחר תקנון לגיל ההיריון, תפקודי קרישה וזיהום מי שפיר (p=0.03). רמות ETCO2 היו נמוכות יותר בתינוקות שפיתחו דימום תוך-מוחי או הלכו לעולמם, בהשוואה לאלו ששרדו ללא דימום תוך-מוחי, ממצא אשר נותר מובהק סטטיסטית לאחר תקנון לגיל היריון, מדד אפגר לאחר 10 דקות, זיהום מי שפיר ותפקודי קרישה (p=0.004).

מהנתונים עולה כי רוויון חמצן בדם לאחר כחמש דקות היו נמוכים יותר בתינוקות שהלכו לעולמם, בהשוואה לאלו ששרדו, ממצא אשר נותר מובהק סטטיסטית לאחר תקנון למדד אפגר לאחר חמש דקות וזיהום מי שפיר (p=0.021).

החוקרים מסכמים וכותבים כי מדדי תפקוד ריאתי בגיל 5 דקות במהלך החייאה לאחר הלידה מהווים גורמים פרוגנוסטיים משמעותיים בפגים.

J Perinat Med. 2023 Feb 20

 

הערות עורך:

מחקר זה מצטרף לשורה של מחקרים שמצאה כי לרוויון החמצן בגיל 5 דקות בפגים חשיבות פרוגנוסטית רבה. אין זה ברור אם זו סיבה או מסובב, אולם נראה לי כי בשלב זה ברור שישנה חשיבות מירבית להשגת רמת רוויון חמצן של לפחות 80% בגיל 5 דקות. ממצא נוסף במחקר זה הינה החשיבות הפרוגנוסטית של ETCO2 בגיל 5 דקות. רמת ETCO2 נמוכה נמצאה כקשורה לדימום תוך מוחי או לתמותה. ננצא זה נמצא הגיוני אם נזכור כי רמת ETCO2 נקבעת ע”י אוורור הריאות וכמו כן כמות הזילוח של הדם בריאות (כמבוטא ע”י הוזודילטציה שעוברים עורקי הריאה). במידה ותהליכים אלה לא מתבצעים כשורה הרי אין זה מפתיע שתעלה ההיארעות של תמותה או דימום תוך מוחי.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה