נוירוכירורגיה

רפורמת הקנאביס הרפואי שלב ב’ הוצגה היום בועדת העבודה הרווחה והבריאות: שיווק ישיר מהיצרן לצרכן, מעבר מרשיון למרשם רופא מומחה, ועוד

מריחואנה רפואית

להלן הודעת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות

רפורמת הקנאביס הרפואי- שלב ב’:

מעבר מרישיון למרשם מרופא מומחה; שיווק ישיר מהיצרן לצרכן; הוצאת מוצרים  עם פחות מ-0.3% THC מפקודת הסמים

משרד הבריאות דורש: מימון תוספתי ראשוני של 100 מיליון למימון הקנאביס הרפואי; סגן השר קיש: “היעד הוא לרדת לממוצע של 300 בחודש למטופל; לא נייצא גרם אחד של קנאביס לפני שנסדיר את המחיר בישראל”

בדיון בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בראשות ח”כ חיים כץ הציג סגן שר הבריאות יואב קיש את התיקונים עליהם הוחלט ברפורמת הקנאביס הרפואי.

בפתח הדיון אמר שר הבריאות יולי יואל אדלשטיין: “כשאשתי עליה השלום הייתה בימיה האחרונים, הרופא הציע לה שימוש בקנאביס רפואי כדי להקל על הכאבים ואני עד שזה עזר לה. כשהגעתי למשרד ידעתי שצריך לקדם את זה אבל לאור האתגרים הרבים בהם כמובן הקורונה היה לי ברור שלא אצליח להגיע לזה בשנה הקרוב, ביקשתי מסגני יואב קיש לרכז ולקדם את הטיפול בנושא ולעשות זאת כמה שיותר מהר ומול כל גורם שצריך”.

סגן השר קיש: “קבלת הקנאביס הרפואי תעבור מרישיון למרשם שיונפק על ידי רופאים מומחים וזה יכלול שיתוף פעולה מלא עם ההסתדרות הרפואית וקופות החולים’ שכבר הביעו נכונות לקחת חלק במהלך. זו בשורה ענקית לציבור המטופלים, אנחנו פותחים את התחום לאלפי רופאים מומחים שהמדפסת שלהם תדע להוציא מרשם לאנטיביוטיקה וגם לקנאביס רפואי. בשורה חשובה נוספת היא שאנחנו הולכים להוציא מוצרים עתירי CBD שיש להם רמת THC של פחות מ-0.3% מפקודת הסמים. זה קורה בעולם וגם אנחנו הולכים לכיוון הזה”.
בסוגיית הפיקוח על המחירים אמר: “בתחום הזה עדיין לא הושלמה העבודה. יש עכשיו ועדת מחירים אבל האוצר מאוד מתנגד להטלת פיקוח ישיר. הסכמנו לוותר על פיקוח ולאפשר ייצוא, בתנאי לקבלת סל תוספתי למימון הקנאביס הרפואי, בשלב הראשון של  100 מיליון שלהערכתנו יביא לאורך זמן להורדת מחיר של עד 20%. אני אומר “עניי עירך קודמים” ולכן לא נייצא גרם אחד של קנאביס לפני שנסדיר את המחיר בישראל. בנוסף נאפשר גם שיווק ישיר בין היצרן לצרכן. זה עדיין יצטרך לעבור דרך עמדה עם רוקח, אבל אפשר שיהיה מטעם היצרן “.

יו”ר הוועדה ח”כ חיים כץ ביקש לוודא כי הרפורמה תקודם על פי לוחות זמנים שיקבעו מראש: “צריך לקבוע ולהחליט מה מסיימים מתי. כך מחלקים את העבודה וניתן גם לעקוב אחרי ההתקדמות. כל חקיקה ותקנות שיגיעו לכאן יקודמו במקצועיות וביעילות הנדרשת”. סגן השר קיש השיב כי  רכיבי הרפורמה שדורשים חקיקה או שינוי תקנות יובאו בתוך חודשיים לדיון בוועדה.

ח”כ עידן רול: יש עוד הרבה מה לעשות אבל נעשו פה צעדים באמת מרשימים בתקופת זמן קצרה מאוד. התחושה היא שיש אוזן קשבת. צריך לבחון מחדש את התקינה למגדלים בישראל. התקינה הישראלית מגדילה עלויות ליצרן ואז זה גם מגיע לצרכן, לכן אני חושב שהגיע הזמן לאמץ את התקינה האירופאית, זה יחסוך עלויות וגם יעזור לייצוא וייתן מענה גם לסוגיית חומרי ההדברה”. בתגובה לדברים אמר סגן השר קיש: “המדינה הראשונה שהוציאה תקן לגידול קנאביס רפואי היא ישראל והאירופאים התבססו עלינו. אני מסכים שצריך לוודא שלא יהיו חסמים שימנעו בעתיד ייצוא ולכן אנחנו כרגע בתהליך שבו התקן הישראלי יוכר באירופה”.

ח”כ תמר זנדברג: “יש כאן הצהרת כוונות משמעותית שמקדמת את הנושא. עם זאת, הניסיון והלקחים מראים שמה שהכי מפריע למטופלים זה נושא המחיר. היצרנים אומרים לנו- ‘תנו לנו לייצא ונוריד את המחיר’ וסגן השר אומר- ‘עד שלא נטפל במחירים לא נאפשר ייצוא’. יש פה מבוי סתום. אני מטילה ספק ביצירת מנגנון מימון ייעודי לנושא מחוץ לסל הבריאות. בתגובה לדברים ציין סגן השר קיש כי מנגנון מימון ייעודי מסוג זה הוקם כבר בעבר על ידי השר ליצמן למימון טיפולי שיניים לילדים.
בנוסף אמרה ח”כ זנדברג: “גם הר”י והממסד הרפואי עשו התקדמות, אבל אנחנו בעדיין במצב שיש חסם מרתיע של חלק מהרופאים. יש לנו כיום 300 רופאים שהוכשרו ע”י משרד הבריאות ורבים מהם לא מנפיקים את הרישיונות בפועל”.

ח”כ יוראי להב הרצנו: “הפתרון למחיר לא מספיק מקיף. עם המחירים היום גם אם נחתוך את המחיר בחצי זה גם לא מספיק. מה יעשו מי שאין להם אלפי שקלים לממן את התרופה? מתלונות שמגיעות אליי אני מבין שכרגע אין את כל מלאי הזנים והתמהילים שהותאמו להם על ידי הרופאים. האם גם זה מטופל במסגרת התיקונים?” בתגובה אמר סגן השר קיש: “היום אנחנו עומדים על עלות ממוצעת של 834 בחודש למטופל. המהלכים שאנחנו מקדמים הם בשאיפה לרדת בסופו של דבר לממוצע של כ-300 בחודש. לאחר מכן נבחן בנוסף מימון עבור חולים קשים, ילדים וכו’ “.

דנה בר און, עמותת הקנאביס הרפואי בישראל בירכה על השינויים אך ציינה כי הטיפול בסוגיית המחיר אינה מספקת: “מדובר בפתרון חלקי שייקח לו הרבה זמן להתממש ויש מטופלים רבים שכבר היום לא מקבלים את הטיפול בגלל עלויות של אלפי שקלים בחודש”. בנוסף, התייחסה לנושא התקינה וההדברה לגידולי הקנאביס שלא זכה לדבריה למענה בתיקוני הרפורמה: השינוי שנעשה בתקינה של ההדברה והגידול, נוגד את התקינה הקיימת בחו”ל והביא לארץ תופעות לוואי שאין דומה להן במדינות אחרות. נוצא מצב אבסורדי שבו אני נוטלת תרופה שנעשה עליה שימוש בחומר הדברה שאסור בחשיפה נשימתית. חיינו בסכנה, לא הסכמנו להיות שפני ניסיונות”.

ד”ר אביטל וויס, איגוד רופאי המשפחה: “אנחנו בעד מתן הטיפול לכל מי שעומד בקריטריונים. הבעיה שלנו היא סביב האחריות הטיפולית. חשוב שזה יהיה שייך לרפואה הציבורית, כך שרופאים מיומנים עם הכשרה נכונה וידעו לעסוק בתחום וגם יקבלו הגנה למניעת אלימות. האחריות הטיפולית צריכה להיות במרכזים ייעודיים. חשוב להבין שזה לא רק להוציא מרשם. צריך להתייחס לתופעות לוואי, איזונים תרופתיים, שינויים במינונים ועוד”.

ניר יופיטרו, מטופל בקנאביס רפואי: “המתודיקה הקלינית מאוד שנויה במחלוקת. יש היום המון בעיות עם מינונים, ריכוזים, שיטות הטיפול וזמינות של טיפולים שונים. בבתי המרקחת לא יודעים להסביר ולהדריך אותנו נכון- במה ואיך להשתמש. ב-15 שנה שהקנאביס הרפואי בישראל נצבר הרבה ידע במחקרים ואצל מטופלים והוא לא מיושם בפועל. מאז כניסת רפורמת התקינה הישראלית גם איכות החומר ירודה מאוד”.

ד”ר נעמי סיגל, ראש אגף  רפואה במכבי שירותי בריאות: “צריך הנחיות ברורות. זה נעדר מהנוהל ומקשה על אפשרות לבסיס משותף בין רופא לחולה. חידוש המרשם צריך להיות לשנה עד שנה וחצי ולא כל 3 חודשים אחרת זה מצריך מחולים ורופאים להתעסק בזה בלי סוף. מתן אפשרות לקבל מרשם מרופאי משפחה יצור תורים עצומים והשירות שלנו לא יעמוד בזה. לכן אנחנו מציעים שהרופאים המקצועיים יחליטו. כמו כן יש לקחת בחשבון שקופה צריכה לעשות הכנה גדולה עם כניסת שירות חדש”.

ד”ר עירית חרמש, מובילת הקמת החברה לקנאביס רפואי בהסתדרות הרפואית מסרה לאחר הדיון: “אנו מקבלים בברכה את היוזמה לקדם את הרפואה בקנאביס רפואי. הר”י מהווה את הגוף המקצועי להכשרת רופאים, קביעת התוויות ומינון הקנאביס. מערכת בקרה על הטיפול בקנאביס, הן על ההתנהלות המקצועית של הרופאים והן התנהלות המטופלים ומעקב אחר ‘זליגה’ של קנאביס לאוכלוסייה הכללית הנם מרכיב הכרחי במערכת זו. הדרכת המטופלים וליווים צריכים להעשות במרכזים מקצועיים. כל זאת כאשר בטיחות הצוות נשמרת.

להורדת המצגת

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

    מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

    מחקר ישראלי חדש שנערך במרכז הרפואי שיבא,ופורסם לאחרונה ב- Lancet Oncology, עוסק בשיטת טיפול חדשה להקלה על כאב בקרב חולי סרטן הלבלב באמצעות קרינה ממוקדת. את המחקר הוביל ד"ר יעקב לורנס, מנהל מכון הקרינה במרכז לרפואת הסרטן ע"ש חוסידמן בשיבא.

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של הבדלים במספר מפרקים רגישים מול מספר מפרקים נפוחים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (J Clin Rheumatol)

    החשיבות הפרוגנוסטית של הבדלים במספר מפרקים רגישים מול מספר מפרקים נפוחים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (J Clin Rheumatol)

    בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) ומספר גדול יותר של מפרקים רגישים ממפרקים נפוחים תועדו תוצאות גרועות יותר, בפרט בכל הנוגע להשפעה של הכאב על התפקוד, מעורבות חברתית ועייפות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Rheumatology. בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית בשלב מוקדם חשוב להבין את ההשפעה של הבדלים […]

  • שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    ניתוחים לגירוי עצב וגאלי מהווים התערבות יחסית בטוחה, עם שיעור סיבוכים נמוך, אם כי ישנם הבדלים בסוג הפרוצדורה ונוכחות סיבוכים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Brain and Spine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גירוי עצב וגאלי מהווה את שיטת נוירו-מודולציה הנפוצה ביותר בחולים עם אפילפסיה. למרות שקיים סיכון לתופעות לוואי לבביות דוגמת […]

  • חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    זריקות לידוקאין לעצב האוקסיפיטלי הגדול הובילו להקלה בהתקפי מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סדרות מקרים דיווחו על תועלת לחסם עצבי היקפי – זריקות של חומרי הרדמה מקומיים לסעיפים של עצב אוקסיפטלי או טריג’מינלי – להקלה על […]

  • האם להשמנה השפעה על עצימות הכאב במבוגרים? (Front Endocrinol)

    האם להשמנה השפעה על עצימות הכאב במבוגרים? (Front Endocrinol)

    במבוגרים עם משקל עודף או השמנת-יתר נטייה לעצימות כאב בדרגה גבוהה יותר, בהשוואה לאלו עם משקל תקין, ממצאים המדגישים את החשיבות של טיפול כנגד השמנה כחלק מהגישה הכוללת לטיפול בכאב, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Endocrinology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנה עשויה להביא לשינויים פתופיזיולוגיים, דוגמת עומס גדול יותר על […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה