נוירוכירורגיה

מהו הטיפול הטוב ביותר להקלה על דיכאון לאחר אירוע מוחי? (Cochrane Database Syst Rev.)

בחירת הטיפול הטוב ביותר למקרים של דיכאון לאחר אבחנה של אירוע מוחי עדיין דורשת מידה מסוימת של אומנות, שכן אין עדויות רבות התומכות בגישת טיפול מסוימת על-פני אחרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך חודש ינואר בכתב העת Cochrane Database of Systematic Reviews.

במטרה לבחון את הנושא, החוקרים בחנו את העדויות בכדי לקבוע אילו טיפולים עשויים להפחית את שיעורי הימצאות דיכאון לאחר אירוע מוחי. תוצאים משניים של הסקירה הנוכחית כללו תפקוד נוירולוגי ואיכות חיים בריאותית. הסקירה כללה 49 מחקרים מאסיה, אירופה, צפון אמריקה ואוסטרליה, עם סך כולל של 3,342 משתתפים (גיל ממוצע של 55-78 שנים).

בסה”כ כללה הסקירה 56 השוואות שונות בין גישות טיפול שונות לדיכאון לאחר אירוע מוחי, כולל 200 השוואות בין טיפולים תרופתיים שונים; שמונה השוואות בין גישות לא-פולשניות לגירוי מוחי; 16 השוואות בין טיפולים פסיכולוגיים שונים; ו-12 השוואות בין משלבי טיפול שונים. מרבית המחקרים כללו משתתפים לאחר אירוע מוחי איסכמי.

באופן כללי, כאשר החוקרים השוו את העדויות בין גישות טיפול שונות להקלה על תסמיני דיכאון לאחר אירוע-מוחי, לאחר שיפור תפקוד נוירולוגי ו/או הפחתת סיכון לאירועים חריגים, הם לא הצליחו להגיע למסקנות ברורות.

מרבית התוצאות התבססו על עדויות בדרגת ודאות נמוכה מאוד, או שלא היו נתונים זמינים, כולל כאשר התוצא העיקרי של טיפול תרופתי לעומת פלסבו להקלה על דיכאון לאחר אירוע מוחי.

מהערכת גישות לא-פולשניות לגירוי מוחי אל מול גירוי דמה ו/או טיפול סטנדרטי, החוקרים לא הצליחו לזהות עדויות בנושא, או שהעדויות היו בדרגת ודאות נמוכה מאוד.

המצב היה דומה גם בהשוואות משלבים שונים של טיפול פסיכולוגי, תרופתי וגירוי מוחי לא-פולשני.

בנוסף, החוקרים זיהו עדויות בדרגת ודאות נמוכה מאוד לפיהן אפשרויות הטיפול השונות הובילו לשיפור איכות החיים הבריאותית.

מאחר והעדויות הקיימות אינן מספקות הנחיה ברורה באשר לגישת הטיפול הטובה ביותר לדיכאון לאחר אירוע מוחי, החוקרים כותבים כי יש לבחור בצורה שקולה את הטיפול המתאים לדיכאון במקרים אלו. תתכן תועלת לטיפול בתרופות נוגדות-דיכאון במקרים של תסמיני דיכאון עיקשים לאחר אירוע מוחי, אך אין נתונים רבים אודות תופעות הלוואי של תרופות אלו באוכלוסיה זו. בנוסף, ניתן לשקול טיפול פסיכולוגי.

הכותבים קוראים להשלים מחקרים נוספים בנושא, במטרה להבין טוב יותר איזה טיפול מומלץ במקרים אלו, הערכת התועלת והסיכונים של גישות טיפול שונות וכן הערכת אפשרויות טיפול אחרות בחולים אלו.

Cochrane Database Syst Rev. Published online January 28, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה