נוירוכירורגיה

עדויות חדשות תומכות בתועלת ארוכת הטווח של משלב ניקוז, שטיפה וטיפול פיברינוליטי במקרים של הרחבת חדרי המוח לאחר דימום (Health Technol Assess) והערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

ממחקר חדש מבריטניה, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת Health Technology Assessment, עולה כי משלב טיפול הכולל ניקוז, שטיפה וטיפול פיברינוליטי (משלב DRIFT, כקיצור של Drainage, Irrigation, and Fibrinolytic Therapy), מוביל לשיפור תפקוד קוגניטיבי. החוקרים מאמינים כי גישת טיפול זו יעילה, לאור הירידה בצורך בשירותי חינוך מיוחד עבור ילדים שטופלו באופן זה.

מחקר DRIFT המקורי נערך בשנים 2003-2006 והדגים ירידה בשיעורי תמותה או מוגבלות חמורה לאחר שנתיים, עם טיפול בגישת DRIFT, בהשוואה לטיפול סטנדרטי, בקרב פגים עם דימום תוך-חדרי והרחבת חדרי המוח לאחר הדימום. כעת ביקשו החוקרים לבחון את התפקוד הקוגניטיבי, יכולת ויזואלית ותחושתית-מוטורית, בריאות נפשית, שימוש בשירותי בריאות/שיקום או חינוך מיוחד, בדיקות הדמיה, עלות כלכלית ויתרונות בגיל בית-ספר.

החוקרים השלימו מעקב בן עשר שנים לאחר המחקר המקורי, תוך התמקדות ב-52 מבין 77 היילודים שנכללו במחקר DRIFT עשר שנים קודם לכן. התוצא העיקרי היה מוגבלות קוגניטיבית. תוצאים משניים כללו יכולת ויזואלית, מוגבלות מוטורית/תחושתית, תפקוד רגשי/התנהגותי, השכלה, סיבוכים נוירוכירורגיים בבדיקות MRI, איכות חיים בריאותית, עלויות טיפול ביילוד והוצאות רפואיות אחרות במהלך הילדות, עלויות טיפול רפואי וסוציאלי והשפעה על המשפחה בגיל עשר שנים. עוד השלימו החוקרים מודל להערכת עלות-תועלת של טיפול בגישת DRIFT, בהשוואה לטיפול סטנדרטי, עד גיל 18 שנים.

עד גיל 10 שנים, 12 ילדים הלכו לעולמם ו-13 ילדים אבדו למעקב או סירבו לקחת חלק במחקר ההמשך. סך כולל של 52 ילדים בגיל עשר שנים היו זמינים להערכה (28 ילדים שטופלו בגישת DRIFT, 24 ילדים שטופלו בגישה הסטנדרטית).

מנת התפקוד הקוגניטיבי (או Cognitive Quotient) הממוצעת עמדה על 69.3 נקודות בקבוצת ההתערבות, בהשוואה ל-53.7 נקודות באלו בקבוצת הטיפול הסטנדרטי (הבדל של 15.7 נקודות בין הקבוצות, p=0.096). לאחר תקנון למשתנים שונים, כולל מין, משקל לידה ודרגת דימום תוך-חדרי, תועדה הבדל של 23.5 נקודות לטובת ילדים בקבוצת ההתערבות.

כאשר החוקרים בחנו את שיעור הילדים ששרדו ללא מוגבלות קוגניטיבית חמורה, הממצאים תמכו בשיפור קוגניטיבי באלו בקבוצת הטיפול בגישת DRIFT (יחס סיכויים לא-מתוקן של 3.6, p=0.026; יחס סיכויים מתוקן של 10.0, p=0.004); מספר החולים הנדרש לטיפול עמד על 3 חולים.

החוקרים לא זיהו הבדלים מובהקים בתוצאים המשניים. זוהתה עדות חלשה לפיה טיפול בגישת DRIFT הפחית את מספר הילדים שלמדו בבתי ספר מיוחדים (יחס סיכויים מתוקן של 0.27, p=0.059).  עלויות אשפוז יילודים וטיפול מאוחר יותר בבתי חולים היו גבוהות יותר בקבוצת הטיפול בגישת DRIFT, אך ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית.

מהמודל הייעודי עלה כי טיפול בגישת DRIFT עשוי להיות משתלם מבחינת עלות-תועלת כאשר הילדים מגיעים לגיל 18 שנים. סיכום ICER (יחס Incremental Cost-Effectiveness Ratio) של 15,621 פאונד לכל QALY (Quality-Adjusted Life Year) נופל מתחת לסף המוגדר ע”י NICE (National Institute for Health and Care Excellence).

החוקרים קוראים להשלים מחקרים רב-מרכזיים להערכת הבטיחות והיעילות של טיפול בגישת DRIFT, כאשר זו מבוצעת במספר אתרים שונים.

Health Technol Assess. 2019 Feb;23(4):1-116

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

התפתחות הידרוצפלוס לאחר דימום מוחי (Post Hemorrhagic Hydrocephalus) הינו סיבוך מוכר בפגים, הטומן בחובו פגיעה התפתחותית בהמשך החיים. לכן’ נעשים ניסיונות שונים כדי למנוע את הנזקים הללו. הטיפול השגור ביותר הוא ביצוע ניקורים מותניים חוזרים. טיפול זה למרות שהוא מוריד את הלחץ המתפתח בחדרים, אינו מונע את הפגיעה הנובעת מהתהליך הדלקתי ומהרדיקלים החופשיים. כמו-כן אין עדות משכנעת לחלוטין של מניעת הנזק לטווח ארוך. לכן, פותח הטיפול האגרסיבי יותר המכונה DRIFT. מחקר זה לקח את קבוצת הילודים שהשתתפו במחקר DRIFT המקורי, על מנת לבדוק את השפעת שיטת ה-DRIFT לעומת שיטת הניקורים החוזרים 10 שנים מאוחר יותר. לסיכום, נראה כי לשיטת ה-DRIFT יש יתרון על שיטת הניקורים החוזרים בהשרדות ללא מגבלה קוגניטיבית חמורה כעבור 10 שנים. עדיין, נראה כי יש צורך ביותר מחקרים על מנת להמליץ באופן שיגרתי על שיטת ה-DRIFT לילדים המפתחים הידרוצפלוס לאחר דימום מוחי.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מהו מדד חומציות סף בדם טבורי בו מומלץ ניטור אינטנסיבי? (JAMA Netw Open)

    מהו מדד חומציות סף בדם טבורי בו מומלץ ניטור אינטנסיבי? (JAMA Netw Open)

    מדד חומציות בדם טבורי נמוך מ-7.2 עשוי להעיד על סיכון מוגבר לסיבוכים ביילוד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מדנמרק שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מאחר ועד כה הסברה הרווחת כי חמצת חמורה עלולה להתפתחות בנוכחות מדד חומציות נמוך מ-7.0, ממצאים המחקר תומכים בבחינה מחדש של ערך הסף בו נדרש ניטור אינטנסיבי אחר החולים. החוקרים […]

  • גורמים המנבאים תוצאות באם וביילוד לאחר לידה עם פרע כתפיים (Arch Gynecol Obstet)

    גורמים המנבאים תוצאות באם וביילוד לאחר לידה עם פרע כתפיים (Arch Gynecol Obstet)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Archives of Gynecology and Obstetrics עולה כי מספר מאפיינים עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסיבוכים באם וביילוד במקרים של לידה עם פרע כתפיים, כולל קומה אימהית נמוכה, סוכרת טרם היריון, לידת ואקום ומאקרוזומיה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין מחקרים רבים להערכת גורמי סיכון הקשורים עם תוצאות שליליות באם וביילוד […]

  • החשיבות של נוגדנים כנגד TPO בנשים הרות עם תת-פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס (Arch Gynecol Obstet)

    החשיבות של נוגדנים כנגד TPO בנשים הרות עם תת-פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס (Arch Gynecol Obstet)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Archives of Gynecology and Obstetrics עולה כי אין הבדל בתוצאות היריון בין נשים עם תת-פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס ונשים עם תפקודי תריס תקינים במהלך ההיריון, למעט שיעורים גבוהים יותר של אשפוז ביחידת טיפול נמרץ ביילודים באלו עם ההפרעה בתפקודי התריס. באלו עם תת-פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס ונוגדנים […]

  • השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למעלה מ-5% מהמקרים של מוות פתאומי של תינוקות עשוי להיות קשור להשמנת-יתר אימהית. בארצות הברית מדווח בכל שנה על כ-3,500 מקרים של מוות פתאומי של תינוקות. לאחר מסעות פרסום בשנות ה-90 של המאה הקודמת שכללו המלצות על תנוחות שינה בטוחות […]

  • סגירה פרוצדורלית של Patent Ductus Arteriosus (PDA) בפגים: קווים מנחים (JPER)

    סגירה פרוצדורלית של Patent Ductus Arteriosus (PDA) בפגים: קווים מנחים (JPER)

    קווים מנחים חדשים מציעים כי סגירה טרנסקטטרית של Patent Ductus Arteriosus (PDA) עשויה להיות עדיפה על פני סגירה כירורגית בפגים עם פגות קיצונית הזקוקים להנשמה מלאכותית, כך פורסם ב-Journal of Perinatology. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    התחלת טיפול בסטטין בעצימות גבוהה במהלך השלב האקוטי של אירוע מוחי מינורי, שאינו ממקור לבבי, עשויה להביא לעליה בסיכון לדימום, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מסין שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. הנחיות ה-AHA/ASA משנת 2021 המליצו על טיפול בסטטין בעצימות-גבוהה בחולים בסיכון גבוה למחלה קרדיווסקולארית טרשתית. עם זאת, מספר מחקרים אקראיים […]

  • הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    כשל גדילה, כפי שבא לידי ביטוי בהיקף הראש בשחרור של ילודים עם פגות קיצונית, נמצא כקשור לתוצאות התפתחותיות והתנהגותיות בגיל שנתיים, כך פורסם ב- Journal of Perinatology ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • זיהומים מסכני-חיים נדירים בתינוקות שנולדו במועד עם שלפוחיות או פוסטולות (Pediatrics)

    זיהומים מסכני-חיים נדירים בתינוקות שנולדו במועד עם שלפוחיות או פוסטולות (Pediatrics)

    בתינוקות שנולדו במועד וללא חום עם שלפוחיות או פוסטולות קיים סיכון נמוך מאוד לזיהומים מסכני-חיים לאחר שלילת אבחנה אפשרית של זיהום בנגיף HSV (או Herpes Simplex Virus), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Pediatrics. החוקרים בחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות של תינוקות בגיל עד 60 ימים עבורם הוזמן ייעוץ רופא עור בשישה מרכזים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה