נוירולוגיה

אבחנה של מפרצת מוחית מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות (Stroke)

שבץ

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Stroke עולה כי אבחנה של מפרצת תוך-גולגולתית שלא נקרעה ולא טופלה מלווה בעליה של 10% בסיכון להפרעת פסיכיאטריות, בהשוואה לאלו ללא מפרצת תוך-גולגולתית, בפרט בקרב מבוגרים צעירים ואלו הנדרשים לטיפול פסיכותרפי.

החוקרים השלימו מחקר תצפיתי רטרוספקטיבי שהתבסס על נתונים ממאגר South Korean Public Health Claims Database בין השנים 2006 ו-2020, שכללו 85,438 חולים עם מפרצת תוך-גולגולתית להם התאימו 331,123 ביקורות עם זיהום חד בדרכי נשימה עליונות אך ללא מפרצת תוך-גולגולתית.

התוצא העיקרי היה היארעות לאחר עשר שנים של הפרעות פסיכיאטרית, אשר סווגו בהתאם ל-ICD-10 וסווגו כהפרעות חרדה ודחק, אינסומניה, שימוש לרעה באלכוהול וסמים, הפרעה דיכאונית, הפרעה דו-קוטבית, הפרעות אכילה והפרעה פסיכוטית.

משך המעקב הממוצע עמד על 4.2 שנים אחר קבוצת החולים עם מפרצת תוך-גולגולתית ועל 7.5 שנים אחר קבוצת הביקורת.

ההיארעות הכוללת של הפרעות פסיכיאטריות הייתה גבוהה יותר משמעותית בקבוצת החולים עם מפרצת תוך-גולגולתית לעומת הביקורות (113 לעומת 90 מקרים ל-1,000 שנות-מטופל; יחס סיכון של 1.10, רווח בר-סמך 95% של 1.09-1.12), כאשר הסיכון היה מעט גבוה יותר בגברים לעומת נשים.

הסיכון להפרעה פסיכיאטרית היה שונה לפי קבוצת גיל, כאשר ההיארעות הגבוהה ביותר תועדה באלו בשנות העשרים והשלושים לחייהם, לאחר מכן חלה ירידה עם עליה בגיל ועליה בסיכון באלו בגילאי 70 שנים ומעלה.

שיעורי היארעות הפרעה פסיכיאטרית חמורה שדרשה טיפול פסיכותרפי היו גם כן גבוהים יותר בקרב חולים עם מפרצת תוך-גולגולתית לעומת הביקורות (9.36 לעומת 5.52 מקרים ל-1,000 שנות-אדם; יחס סיכון של 2.97, רווח בר-סמך 95% של 2.85-3.10), כאשר הסיכון הגבוה ביותר תועד באלו בשנות ה-20 וה-30 לחייהם ובנשים תועד סיכון מעט גבוה יותר לעומת גברים.

הפרעות דחק וחרדה זוהו כהפרעות הפסיכיאטריות הנפוצות ביותר, לאחריהן תועדו הפרעה דיכאונית ואינסומניה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מדגישים את הצורך בתמיכה ממוקדת בבריאות הנפש והתערבויות ייעודיות בחולים עם מפרצת תוך-גולגולתית, בפרט בקרב מבוגרים צעירים.

Stroke, Aug 26, 2024

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הטיפול בחולים עם מחלת כלי דם כרונית (JAMA)

    הטיפול בחולים עם מחלת כלי דם כרונית (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 4:  מאמר שפורסם ב-JAMA מעדכן באשר להנחיות שפורסמו בכתב העת של ה-American Heart Association הכוללות מגוון היבטים בטיפול, כולל אבחון, החלטות לגבי ביצוע התערבות פולשנית לרה-וסקולריזציה, ייעוץ לשינוי אורח חיים, וטיפול תרופתי אופטימלי.

  • האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    מתן מורפין תוך-תקאלי במהלך ניתוח או לידה מלווה בעליה משמעותית בסיכון לבחילות והקאות לאחר-ניתוח, גרד ואצירת שתן, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Anaesthesia. החוקרים בחנו את הנתונים מ-168 מחקרים שכללו 9,917 משתתפים שעברו ניתוחים שונים או לידה תחת הרדמה כללית או ספינאלית. הם ערכו השוואה בין חולים שקיבלו מורפין […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • היעילות והבטיחות של התערבות בגישה רדיאלית לטיפול במחלת כלי דם היקפית (Am J Cardiol)

    היעילות והבטיחות של התערבות בגישה רדיאלית לטיפול במחלת כלי דם היקפית (Am J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי התערבות דרך העורק הרדיאלי לטיפול במחלת כלי דם היקפית מהווה גישה בטוחה ויעילה כנגד מגוון סוגי מחלה וסקולארית. ברקע למחקר החוקרים מסבירים כי גישה דרך העורק הרדיאלי משמשת יותר ויותר לפרוצדורות כליליות לאור שיעורים נמוכים יותר של סיבוכים באתר הדיקור ושיפור שביעות הרצון של […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול מקומי חדש להזעת-יתר בבית השחי (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול מקומי חדש להזעת-יתר בבית השחי (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור טיפול אנטי-כולינרגי מקומי, ג’ל Sofpironium 12.45%, לטיפול במקרים של הזעת-יתר ראשונית בבית השחי במבוגרים וילדים בגילאי 9 שנים ומעלה. על-פי ההודעה לעיתונות מטעם חברת Botanix Pharmaceuticals, אשר פיתחה את המוצר ותשווק אותו, האישור מבוסס על תוצאות שני מחקרים בשלב 3 שכללו 710 משתתפים עם […]

  • השפעות תוספי חומצות שומן אומגה שלוש על התקדמות הסתיידות עורקים כליליים בחולי סוכרת (Am J Cardiol)

    השפעות תוספי חומצות שומן אומגה שלוש על התקדמות הסתיידות עורקים כליליים בחולי סוכרת (Am J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תוספי EPA (או Eicospentaenoic Acid) ו-DHA (או Docosahexaenoic Acid) מלווים בהתקדמות גדולה יותר של הסתיידות עורקים כליליים בחולי סוכרת, בהשוואה לחולי סוכרת שלא נטלו תוספים אלו. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדדי CAC (או Coronary Artery Calcium) גבוהים […]

  • תת לחץ דם תוך-גולגולתי ספונטאני פוגע משמעותית באיכות החיים של החולים (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AHS)

    תת לחץ דם תוך-גולגולתי ספונטאני פוגע משמעותית באיכות החיים של החולים (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AHS)

    תת לחץ דם תוך-גולגולתי ספונטאני עלול לפגוע בתפקוד הגופני, במצב הנפשי ובאיכות החיים של החולים, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Headache Society. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע כי בחולים עם אבחנה של תת לחץ דם תוך-גולגולתי ספונטאני שיעורים גבוהים מאוד של מוגבלות עקב כאבי ראש, איכות חיים ירודה, שכיחות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה