נוירולוגיה

פצצת אנרגיה אדומה: 10 יתרונות בריאותיים ברימון/ מאמר אורח מאת עינת מזור בקר, דיאטנית סוכרת במרפאת ההשמנה במרכז DMC לטיפול בסוכרת

רימון

הם ידועים בעיקר בזכות המיץ האדום הבוהק והטעם העסיסי של הפרי המגיע עם בוא החגים. מה שחשוב שתכירו זה את הפוטנציאל הבריאותי הטמון בו: ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון, שיפור יכולות המוח, הקטנת הסיכון למחלות לב. ומה באשר לסוכרתיים? כל הסיבות להוסיף רימון לתזונה שלכם.

רימונים הם פירות עסיסיים ומתוקים עם זרעים אכילים אשר עשירים בסיבים, ויטמינים ומינרלים ואפילו מכילים מעט חלבון. הם גם מלאים בנוגדי חמצון ובתרכובות אנטי דלקתיות כגון punicalagins. אלה נחקרו בשל היתרונות המגנים שלהם לבריאות הלב, השתן, המוח, מערכת העיכול והערמונית. לרימון עשויים להיות גם יתרונות נוספים:  חלק מהחומרים שבו נחשבים כנוגדי סרטן, תומכים בהתאוששות שרירים לאחר פעילות גופנית ונלחמים בחיידקים מזיקים.

 

10 יתרונות בריאותיים שקיימים ברימון:

  1. עמוס בחומרי הזנה

הזרעים הוורודים הקטנים בתוך רימון, הנקראים ארילס, הם החלק האכיל של הפרי. אמנם, תהליך הוצאת הזרעים מהבשר הפנימי של הפרי אינו תמיד פשוט, אך הפרופיל התזונתי והטעם שלהם שווים את ההשקעה. בסך הכול, רימונים דלים בקלוריות ושומן אך עשירים בסיבים, ויטמינים ומינרלים. הם מכילים גם מעט חלבון.

להלן המידע התזונתי בפרי רימון ממוצע (282 גרם) אחד:

  • קלוריות: 234
  • חלבון: 4.7 גרם
  • שומן: 3.3 גרם
  • סך הפחמימות: 52 גרם

מתוכם סוכר: 38.6 גרם

מתוכם סיבים: 11.3 גרם

  • סידן: 28.2 מ”ג
  • ברזל: 0.85 מ”ג
  • מגנזיום: 33.8 מ”ג
  • זרחן: 102 מ”ג
  • אשלגן: 666 מ”ג
  • ויטמין C: 28.8 מ”ג
  • חומצה פולית (ויטמין B9): 107 מק”ג

באופן השוואתי, מנה של 1/2 כוס (87 גרם) של אריל (הגרעינים השלמים) מספקת 72 קלוריות, 16 גרם פחמימות, 3.5 גרם סיבים, 1 גרם שומן ו-1.5 גרם חלבון. כמות זו של גרגרי רימון מהווה מנת פרי אחת לסוכרתיים כך שבהחלט ניתן לאכול כמות זו בבת אחת ולבחון את ההשפעה על רמת הסוכר בדם. במידת הצורך, ניתן לאכול חופן אגוזים או שקדים מספר דקות (ואף 10-15 דקות) לפני אכילת הרימון ולבחון אם תגובת הסוכר לאחר אכילתו מתונה יותר באופן זה.

  1. עשיר בנוגדי חמצון

נוגדי חמצון הם תרכובות המסייעות בהגנה על תאי הגוף מפני נזקים הנגרמים על ידי רדיקלים חופשיים. רדיקלים חופשיים נמצאים תמיד בגופנו, אך יותר מדי מהם עלול להזיק ולגרום למספר מחלות כרוניות. רימונים עשירים בנוגדי חמצון ובתרכובות פוליפנוליות היוצרות הגנה מפני נזק זה. התרכובות הביו-אקטיביות העיקריות בעלות פעילות נוגדת חמצון שנמצאות ברימונים נקראות punicalagins, אנתוציאנינים וטאנינים. קבלת נוגדי חמצון מירקות ופירות כמו רימונים היא דרך מצוינת לתמוך בבריאות הכללית ולעזור במניעת מחלות.

  1. נלחם בדלקת

דלקת לטווח קצר היא תגובה גופנית נורמלית לזיהום ולפציעה. עם זאת, דלקת כרונית יכולה להוות בעיה אם אינה מטופלת – והיא נפוצה כיום, במיוחד בתרבויות מערביות. כאשר הדלקת אינה מטופלת, היא עלולה לגרום למצבים כרוניים רבים, כולל מחלות לב, סוכרת מסוג 2, סרטן, מחלת אלצהיימר ועוד. אכילת רימונים עשויה לסייע במניעת דלקת כרונית הקשורה לסיכון מוגבר למחלות כרוניות.

זה מיוחס במידה רבה לתרכובות הנקראות punicalagins, אשר הוכחו כבעלי תכונות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות במחקרי in-vitro (שנעשו לא ביצורים חיים אלא במבחנות)  וכן במחקרים שנעשו בבעלי חיים. כמה מחקרים שנעשו בעבר מצאו גם שצריכת מיץ רימונים יכולה להפחית סמנים של דלקת בגוף. ובכל זאת, יש צורך במחקר נוסף לגבי האופן שבו אכילת גרעיני רימון טריים משפיעה על דלקת בבני אדם.

  1. עשוי להיות בעלי תכונות אנטי סרטניות

כמה מחקרי in-vitro (שנעשו לא ביצורים חיים אלא במבחנות) מצאו שתרכובות בפירות, מיץ ושמן רימונים יכולים לעזור להרוג תאי סרטן או להאט את התפשטותם בגוף.

מחקרים רבים הוכיחו קשר ישיר שרימון עשוי לעזור להילחם בדלקת ולהאט את צמיחת תאי הסרטן. למעשה, הפרי הוכיח השפעות אנטי-גידוליות בסרטן הריאות, השד, הערמונית, העור והמעי הגס. מחקרים אחרים בבעלי חיים מצאו שרימון עוזר להאט את צמיחת הגידול בשלבים המוקדמים של סרטן הכבד. זה גם עוזר לדכא תגובות דלקתיות ולחץ חמצוני.

על פי מחקר מבחנה ישן יותר, תמצית רימון עשויה להיות שימושית גם להאטת הצמיחה, או אפילו גרימת מוות, של תאי סרטן הערמונית

 

  1. משפר את בריאות הלב

 ישנן עדויות שפירות עשירים בתרכובות פוליפנוליות, כגון רימון, עשויים להועיל לבריאות הלב. מחקרים מצאו שתמצית רימונים עשויה להפחית מתח חמצוני ודלקת בעורקים, להוריד לחץ דם ולעזור להילחם בטרשת עורקים – הצטברות רובד בעורקים שעלולה להוביל להתקפי לב ושבץ. במחקר שנעשה עם אנשים הסובלים מרקע של מחלות לבביות נמצא כי שתיית כוס אחת (220 מ”ל) של מיץ רימונים מדי יום במשך 5 ימים הפחיתה באופן משמעותי את התדירות והחומרה של כאבי חזה, כמו גם סמנים ביולוגיים מסוימים בדם המצביעים על השפעה מגנה על בריאות הלב.

במידה ואתם סוכרתיים או טרום סוכרתיים, לא מומלץ להתחיל לשתות מיץ רימונים באופן קבוע או בכלל, לפני שהתייעצתם על כך עם איש מקצוע. בכל מקרה, זכרו כי תמיד מומלץ לאכול את הפרי השלם על פני שתיית המיץ שלו.

 

  1. עשוי להיות בעלי תכונות אנטי-מיקרוביאליות

תרכובות רימונים עשויות לסייע במאבק במיקרואורגניזמים מזיקים כגון סוגים מסוימים של חיידקים, פטריות ושמרים. מחקרים רבים, ותיקים וגם יותר חדשים מצביעים על כך שהם עשויים להגן על בריאות הפה על ידי השפעות אנטיבקטריאליות כנגד חיידקי פה לא רצויים שעלולים להפוך לבעייתיים כאשר הם גדלים – כגון כאלה שגורמים לריח רע מהפה ומעודדים עששת. מחקר בנושא מצא שלתרכובות מרימון היו גם השפעות אנטיבקטריאליות נגד Listeria monocytogenes, חיידק שנמצא בסביבות לחות שעלול לגרום לבעיות קשות בבליעה.

 

  1. עשוי לשפר את סיבולת הגוף בפעילות מוגברת

הפוליפנולים ברימונים עשויים להגביר את הסיבולת בזמן עשיית פעילות הגופנית – את משך הזמן שבו מסוגלים להשתתף בפעילות גופנית לפני שמתעייפים. מחקר מצא כי נטילת גרם אחד בלבד של תמצית רימונים 30 דקות לפני הריצה הגדילה את הזמן עד לתשישות ב-12%. מחקרים נוספים מצאו כי לתוספי רימונים יש פוטנציאל לשפר הן את סיבולת הפעילות הגופנית והן את התאוששות השרירים.

 

  1. טוב למוח

רימונים מכילים תרכובות בשם Ellagitannins, הפועלות כנוגדי חמצון ומפחיתות דלקת בגוף. ככאלה, הם גם מציעים יתרונות הגנה למוח מפני מצבים המושפעים מדלקת וסטרס חמצוני. כמה מחקרים מצאו כי Ellagitannins עשוי לסייע בהגנה על המוח מפני התפתחות מחלת אלצהיימר ומחלת פרקינסון על ידי הפחתת נזקי חמצון והגברת ההישרדות של תאי המוח. הם עשויים גם לתמוך בהחלמה מפציעה מוחית היפוקסית-איסכמית

 

  1. תומך בבריאות מערכת העיכול

כמה מחקרים ישנים וחדשים יותר על בעלי חיים מצאו שלרימון השפעות אנטי-דלקתיות ואנטי-סרטניות במערכת העיכול, השפעה אשר מיוחסת במידה רבה לחומרהקרוי חומצה אלגית,, שהיא נוגד חמצון טבעי שנמצא בירקות ובפירות. מחקרים במבחנה מצאו גם שרימון יכול להגביר רמות של חיידקי מעיים מועילים, כולל Bifidobacterium ו-Lactobacillus, מה שמצביע על כך שעשויות להיות לו השפעות פרה-ביוטיות). פרהביוטיקה הן תרכובות, בדרך כלל סיבים, המשמשות כדלק לחיידקים הטובים, או הפרוביוטיקה, במערכת העיכול שלך. פרה-ביוטיקה מאפשרת לחיידקים אלו לשגשג ולתמוך במיקרוביום בריא יותר במעיים.

בנוסף, רימונים עשירים בסיבים, ומציעים כ-3.5 גרם למנה של 1/2 כוס (87 גרם). סיבים חיוניים לבריאות מערכת העיכול ועשויים להגן מפני עצירות, טחורים, סרטן המעי הגס ועוד.

 

  1. האם רימון טוב לסוכרתיים?

סוכרתיים יכולים לצרוך פירות כמו הרימון בהתאם לייעוץ אישי והתאמה אישית לבדיקות הדם וההעדפות האישיות. מומלץ להתייעץ עם  הדיאטנית כדי לקבל תובנות לגבי הדרך הטובה ביותר לשלב את הפרי הטעים והבריא הזה בתזונה. כמו כן, חשוב למדוד את רמות הסוכר באופן תדיר על מנת לאבחן את ההשפעה של הרימון (או של הפירות האחרים), ורצוי בעזרת מד סוכר רציף ללא דקירות. למרות שהרימון מכיל סוכרים, הוא שופע גם תרכובות פנוליות, המסייעות בירידה במשקל, סיבים, המווסתים את הרעב והתיאבון, הוא מקור נפלא לוויטמין c ומכיל גם חומצה פולית ואשלגן החשוב להפחתת לחץ דם. נוגדי החמצון העוצמתיים שלו הוכחו כמפחיתי דלקות וכיוון שדלקת כרונית היא גורם בסיסי במחלות רבות כולל סוכרת מסוג 2, בהחלט יש מקום לשלבו בתפריט האישי.

 

בשורה התחתונה

אפשר בהחלט לומר בבטחה שרימון הוא תוספת טעימה ומזינה לתזונה היומית שלנו ובריאה במיוחד. בפעם הבאה שאתם עוברים בסופר, או אצל הירקן הכניסו רימון לסל הקניות שלכם. ניתן לאכול כנשנוש, לערבב בסלטים עם עלים ירוקים, לשלב ביוגורט יווני, ואפילו להוסיף אותם לשייקים. הכל בצורה מותאמת אישית ותוך הבנה כיצד משפיע עליכם הרימון באופן אישי.

 

10 יתרונות:

https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-pomegranate#The-bottom-line

רימון וסוכרת:

https://www.ndtv.com/food/diabetes-management-should-you-include-pomegranate-in-your-diabetes-diet-here-s-the-answer-1953030

 

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה