נוירולוגיה

סיקור מושב דילמות וחידושים בטיפול בדיסליפידמיה מתוך כנס האיגוד הקרדיולוגי חוף גיא 17/6

במסגרת הכנס המדעי של האיגוד הקרדיולוגי שהתקיים בחוף גיא בין ה-16-18/6 (לסיקור הכנס באתר האיגוד הקרדיולוגי – נא להקליק כאן) התקיים מושב הדילמות והחידושים בדיסליפידמיה אותו סיכמנו כאן.  מושב נוסף הכלול בסיקור עוסק בטיפול בנוגדי קרישה בפרפור פרוזדורים.  

את המושב הזה שהתמקד כאמור בדילמות בניהול דיסליפידמיה בניהולם של פרופ’ יהונתן חסין ופרופ’ צבי ורד פתח פרופ’ יעקב הנקין בשאלה האם אפשר להסתפק במסגרת הטיפול בדיסליפידמיה בהתמקדות ב-LDL-C בלבד (באמצעות סטטינים בעיקר)  או שיש מקום גם לטפל במרכיבי הנוספים של דיסליפידמיה (HDL-C וטריגליצירידים).

בתשובה לשאלה מסביר הנקין כי בעוד שלסטטינים יעילות גבוהה מאוד בהורדת סיכון ברמות הגבוהות של LDL-C עם NNT (מס’ חולים שיש לטפל בהם בכדי להשיג הפחתת אירוע אחד) נמוך ואטרקטיבי, הרי שברמות הנמוכות יותר (למשל מ-100 מ”ג/ד”ל ל-70 מ”ג/ד”ל) ה-NNT כבר הרבה יותר גבוה.

הקשר בין רמות גבוהות של HDL-C לירידה בסיכון גם הוא ברור, וניתן לראות אף שאנשים עם LDL-C תקין של 100 מ”ג/ד”ל אך עם HDL-C נמוך של 25 מ”ג/ד”ל נמצאים באותו סיכון קרדיווסקולרי כמו אלה שעם LDL-C מאוד גבוה של 220 מ”ג/ד”ל אך עם HDL-C תקין של 45 מ”ג/ד”ל.  נראה שהפקטור המנבא הטוב ביותר לסיכון קרדיווסקולרי הוא היחס בין LDL-C ל-HDL-C .

לגבי טריגליצירידים גם ברור היחס בין רמתם לסיכון הקרדיווסקולרי.  בגלל ההרכב של הטריגליצירידים נראה שנכון יותר להשתמש במדד של NON-HDL-C .

הנקין הציג את הגישה המקובלת כיום לפיה בשלב ראשון “מסתערים” על ה-LDL-C ע”י סטטינים->סופר סטטינים-> הוספת איזטרול ולאחר מכן אם רמות הטריגיליצירידים מעל 150 מ”ג/ד”ל להוסיף סטטינים, או איזטרול אל פיברטים או ניאצין במטרה להוריד את ה-NON-HDL-C.

הבעייה היא שמחקרים ההתערבותיים של הפיברטים לא הציגו יכולת משמעותית ומרשימה להפחתת אירועים, לדעתו של הנקין חלק מהבעייה היא בחירה לא מתאימה או נכונה של חולים. ניתוחים לפי תתי קבוצות של חולים מתאימים (עם סינדרום מטבולי או רמות גבוהות של טריגיליצירידים) כן הראו יעילות קלינית בהפחתת אירועים.

לגבי הניאצין המחקרים ההדמייתיים הראו נסיגה בפלאק בעקבות שימוש בניאצין. כך גם מחקרים ותיקים (עדיין ללא שילוב עם סטטינים) שבחנו תמותה ואירועים הראו ירידה במטופלים שנטלו ניאצין.

בדיבייט שעשה הנקין עם עצמו הוא הציג את מחקר ה-AIM-HIGH שלכאורה שולל את הגישה שיש צורך בטיפול בכל מרכיבי הדיסליפידמיה. במחקר קטן זה שבו השתתפו מטופלים בסימבסטטין ואיזטרול עם רמות נמוכות של HDL-C ורמות גבוהות של טריגליצירידים, אשר קיבלו ניאצין (התכשיר המסחרי שבו נעשה שימוש הוא הניאספן של אבוט) ברמה של 1500-2000 מ”ג ביום, לא נמצאה תועלת לאחר 4 שנות מעקב במתן ניאצין, והמחקר למעשה הופסק בשל כך.

ההסברים האפשריים הם או שהתיזה של HDL-C אינה נכונה מעיקרה , או שהניאצין או הניאספן (כאמור המותג הספציפי שנעשה בו שימוש במחקר זה) אינם אפקטיביים או שברמות מאוד נמוכות של LDL-C כבר אין למעשה משמעות לערכי ה-HDL-C . לדעת הנקין (כמייצג הצד השני בדיבייט) המחקר קטן מדי, קצר מידי, וגם ייתכן שהנשירה מהניאצין גדולה והשפיעה על התוצאות. בנוסף, לא נעשו עדיין ניתוחי תת קבוצות.

המסקנה של הנקין, הפעם, כ”שופט” בדיבייט, היא שאין לפסול קונספט וגישה טיפולית רחבה ומבוססת  רק בגלל מחקר קטן אחד… מסקנתו – לחכות לתוצאות של ה-HPS-2 שבוחן את יעילות הטרדפטיב, ועד אז להמשיך לטפל באמצעות ניאצין לאלו שיש להם את האינדיקציה המתאימה…

פרופ’ מיקי שכטר התמקד בהרצאתו בטיפול בסטטינים בקבוצות סיכון כמו סוכרתיים, הפרעות בתפקודי כליה (CKD)  וכד’. שכטר הסביר כי לחולים עם CKD גורמי סיכון רבים שמעלים את הסיכון לטרשת עורקים. מטה אנליזה גדולה שפורסמה ב-BMJ לאחרונה הראתה שטיפול בסטטינים בחולים עם CKD מפחית אירועי קרדיווסקולרים ותמותה מכל סיבה.

בסיום המושב התקיים דיבייט בין פרופ’ יוסי רוזנמן (בתמונה)  לד”ר רפי ביצור. פרופ’ רוזנמן הציג עמדה התומכת בגישה משולבת בעוד שד”ר ביצור תמך בשימוש בסטטין בלבד.

בהרצאתו, הסביר פרופ’ רוזנמן כי מכיוון שערך ה-LDL-C קשור לתחלואה לא רק כנתון סטטיסטי אלא כגורם סיבתי המשפיע על הסיכון הרי שהורדתו בכל דרך שהיא משפיעה על הסיכון הקרדיווסקולרי. מחקר SHARP הראה שבחולי CKD הטיפול המשולב היה בטוח ומפחית אירועים. לדעתו של רוזנמן בחולים בסיכון גבוה יש מקום לשקול הוספת טיפול מעבר לטיפול בסטטינים במטרה להשיג הפחתה יעילה ובטוחה של LDL-C גם אם אין לנו עדיין את העדויות המדעיות המובהקות לכך (מחקרים רנדומליים גדולים) אך קיימת הסבירות והלוגיקה לתועלת.

ד”ר ביצור, למרות שהסכים לחלוטין עם פרופ’ רוזנמן …מגיע דווקא למסקנה ששימוש בסטטינים צריך להספיק…לאחר סקירת ספרות מפורטת מסיק ד”ר ביצור כי LDL-C הוא גורם הסיכון המרכזי והחשוב, אשר עבורו סטטינים יכולים להוות פיתרון מצויין ומספק,  במיוחד אם נטפל מוקדם ואגרסיבי. עד כה, לדעת ביצור,  אף תרופה לא הראתה יכולת להשיג שיפור בתוצאות כתוספת לסטטינים…

(יש לציין כמובן שעמדות הצדדים בדיבייט הן לצורך ה”תרגיל” בלבד ואינן משקפות בהכרח את דיעותיהם האמיתיות) .

לסיקור הכנס והמושב – נא להקליק כאן (לצוות רפואי בלבד)  

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תרופות שאינן סטטינים להפחתת כולסטרול מגנות מפני סרטן כבד? (Cancer)

    האם תרופות שאינן סטטינים להפחתת כולסטרול מגנות מפני סרטן כבד? (Cancer)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer עולות עדויות התומכות בהשפעה המגנה של סטטינים מפני סרטן כבד ומעידות על השפעה מגנה דומה גם עם תכשירים שאינם סטטינים ומפחיתים רמות שומנים בדם הודות לעיכוב ספיגת כולסטרול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים רבים הציעו כי סטטינים עשויים להפחית את הסיכון לסרטן כבד, אך לא ידוע אם לתרופות […]

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום בפרק מיוחד ננסה לשבור מיתוס בטיפול בכולסטרול גבוה. בפרק הזה נדבר על הסטטינים, התרופות הקונבנציונליות להורדת כולסטרול, מול תוספי צמחים וטיפולים אלטרנטיביים. פרופסור רז יסייע לנו להבין את ההבדלים בין הגישות, מה הסיכונים ותופעות הלוואי הפוטנציאליות של השימוש בסטטינים והטיפולים הטבעיים, וננסה לענות על השאלה מדוע […]

  • רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות נמוכות מאוד או גבוהות מאוד של HDL (או High-Density Lipoprotein) מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בנשים עם סוכרת מסוג 2, אם כי לא תועד קשר דומה בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. החוקרים כותבים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר הדוק בין רמות HDL נמוכות ובין הסיכון למחלת כליות משנית […]

  • טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    התחלת טיפול בסטטין בעצימות גבוהה במהלך השלב האקוטי של אירוע מוחי מינורי, שאינו ממקור לבבי, עשויה להביא לעליה בסיכון לדימום, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מסין שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. הנחיות ה-AHA/ASA משנת 2021 המליצו על טיפול בסטטין בעצימות-גבוהה בחולים בסיכון גבוה למחלה קרדיווסקולארית טרשתית. עם זאת, מספר מחקרים אקראיים […]

  • סטטינים עשויים להגן מפני פגיעה בכלי דם משנית לטיפול קרינתי (J Am Heart Assoc)

    סטטינים עשויים להגן מפני פגיעה בכלי דם משנית לטיפול קרינתי (J Am Heart Assoc)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association עולה כי טיפול קצר-טווח בסטטינים מפחית את הסיכון לנזק כרוני לכלי הדם שנה לאחר טיפול קרינתי, כאשר מתן טיפול ארוך-טווח מבטל לחלוטין את ההשפעה של טיפול קרינתי על כלי הדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שימוש אקראי בסטטינים בזמן טיפול קרינתי נקשר עם […]

  • ג'ורנאל קלאב פדיאטרי: רמות כולסטרול שאינו HDL מילדות לבגרות והקשר בינו לאירועים קרדיווסקולרים (CME, JAMA)

    ג'ורנאל קלאב פדיאטרי: רמות כולסטרול שאינו HDL מילדות לבגרות והקשר בינו לאירועים קרדיווסקולרים (CME, JAMA)

    מחקר שפורסם בעת האחרונה ב-JAMA ביקש לבחון האם טיפול ברמות גבוהות של כולסטרול שאינו HDL מילדות לבגרות עשוי להפחית את הסיכון לאירועים קרדיווסקולרים בעתיד. מתוך הגליון הראשון של מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב.

  • האם טיפול להפחתת שומנים בדם עשוי להפחית את הסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי? (Eur Heart J)

    האם טיפול להפחתת שומנים בדם עשוי להפחית את הסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי? (Eur Heart J)

    מתוצאות  מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal עולה כי טיפול לאיזון פרופיל השומנים בדם עשוי להפחית את הסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי, בעיקר עם טיפול משולב או בתכשירים בעצימות גבוהה. החוקרים מסבירים כי מחקרים קודמים הציעו כי טיפול בסטטינים עשוי להיות מלווה בסיכון מופחת לתרומבואמבוליזם ורידי. מטרתם במחקר הנוכחי הייתה לבחון את העדויות באשר להשפעה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה