נוירולוגיה

טיפול באומגה 3 בחולים עם מחלת אלצהיימר קלה עד בינונית. דר’ רויטל גנדלמן מרטון עורכת נוירולוגיה

רקע.

לתרופות המאושרות כיום לטיפול במחלת אלצהיימר יש השפעה סימפטומטית קטנה,  משמעותית סטטיסטית, על המצב הקוגניטיבי, ההתנהגות ופעילויות היומיום, אך אין להן השפעה על תהליך המחלה הבסיסי. צריכה מוגברת של חומצות שומן בלתי רוויות מסוג אומגה 3, בעיקר חומצה איקוספנטאנואית (EPA) ודוקוסהקסאנואית (DHA) יכולה להיות יעילה בהפחתת הסיכון למחלת אלצהיימר. מספר מחקרים אפידמיולוגיים הראו השפעה מגינה לעליה בצריכת דגים. בבע”ח נמצא כי תפקוד קוגניטיבי נפגע כאשר הם ניזונים מדיאטות דלות באומגה 3 ויכולת הלמידה מתוקנת כאשר תזונתם מועשרת בחומצות שומן מסוג אומגה 3.

מטרת העבודה היתה לקבוע השפעות של העשרה תזונתית בחומצות שומן מסוג אומגה 3 על תפקודים קוגניטיביים בחולים עם מחלת אלצהיימר קלה עד בינונית.

שיטות.

מחקר אקראי, כפול-סמיות, מבוקר פלצבו ב- 204 חולים עם מחלת אלצהיימר שמצבם היה יציב בעת קבלת טיפול במעכבי אצטילכולין אסתרז ועם MMSE (Mini-Mental State Examination ) 15 או יותר. החולים חולקו אקראית לקבלת 1.7 גרם DHA או 0.6 גרם EPA או פלצבו למשך 6 חודשים ולאחר מכן כל הקבוצות קיבלו תוספת של חומצת שומן מסוג אומגה 3 למשך 6 חודשים נוספים. התוצאה הראשונית היתה מצב קוגניטיבי, כפי שנמדד ע”י MMSE והחלק הקוגניטיבי של ADAS (Alzheimer Disease Assessment Scale). התוצאות המשניות היו תפקוד גלובלי, שנמדד ע”י CDRS (Clinical Dementia Rating Scale), בטיחות וסבילות של תוספת אומגה 3, ומדידת לחצי דם.

תוצאות.

174 חולים השלימו את המחקר. בנקודת הבסיס, הערכים הממוצעים של CDRS, MMSE והחלק הקוגניטיבי של ADAS ב- 2 הקבוצות היו דומים. לאחר 6 חודשים, הירידה בתפקודים הקוגניטיביים, כפי שהוערכה ע”י 2 סולמות המדידה האחרונים, לא היתה שונה בין 2 הקבוצות. אולם, בתת קבוצה (N=32) עם פגיעה קוגניטיבית קלה ביותר(MMSE>27), נצפתה הפחתה משמעותית בשיעור ירידת ה- MMSE בקבוצה שטופלה באומגה-3 לעומת הקבוצה שנטלה פלצבו. עיכוב דומה בשיעור הירידה נצפה בין 6 ל- 12 חודשים בקבוצת הפלצבו כאשר טופלה בתוספת של אומגה 3. הטיפול באומגה 3 היה בטוח ונסבל היטב.

תוצאות.

מתן אומגה 3 בחולים עם מחלת אלצהיימר קלה עד בינונית לא דחה את שיעור הירידה לפי MMSE או החלק הקוגניטיבי של ADAS. אולם, השפעות חיוביות נצפו בקבוצה קטנה של חולים עם מחלת אלצהיימר קלה ביותר (MMSE>27).


w-3 fatty acid treatment in 174 patients with mild to moderate Alzheimer disease: OmegAD study. Arch Neurol 2006;63:1402-1408.

המלצות לקריאה נוספת:

Morris MC, Evans DA,Bienias JL, et al. Consumption of fish and n-3 fatty acids and risk of incident Alzheimer disease. Arch Neurol 2003;60:940-946.

Kalmijn S, Launer LJ, Ott A, et al. Dietary fat intake and the risk of incident dementia in the Rotterdam Study. Ann Neurol 1997;42:776-782.

 Barberger-Gateau P, Letenneur L, Deschamps V, et al. Fish, meat, and risk of dementia: cohort study. BMJ 2002;325:932-933.

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

  • היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Headache and Pain מדווחים חוקרים מסין על תוצאות מטה-אנליזה חדשה, מהן עולה כי Atogepant (קיוליפטה) מהווה טיפול יעיל ונסבל היטב למניעת מיגרנה, כולל מיגרנה אפיזודית וכרונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון באופן שיטתי את היעילות והבטיחות של Atogepant, אנטגוניסט של CGRP, למניעת מיגרנה על-בסיס תוצאות מחקרים אקראיים ומבוקרים. החוקרים […]

  • תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Neurosurgery עולה שכיחות גבוהה של תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עקב חבלת ספורט בספורטאים בבתי ספר תיכון ואלו עלולים להאט את ההתאוששות של הצעירים לאחר החבלה. החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי את הנתונים אודות 431 ספורטאים בבתי ספר תיכון (גילאי 14-18 שנים) שחוו זעזוע מוח על-רקע פעילות ספורט בתקופה […]

  • עדויות חדשות תומכות בתועלת של אג'ובי להקלה על צעירים עם מיגרנה אפיזודית (מתוך הודעת חברת טבע)

    עדויות חדשות תומכות בתועלת של אג'ובי להקלה על צעירים עם מיגרנה אפיזודית (מתוך הודעת חברת טבע)

    מתוצאות מחקר חדש בשלב 3 עולה כי לאג’ובי (Fremanzeumab) יעילות משמעותית בטיפול בילדים ומתבגרים עם מיגרנה אפיזודית, כך על-פי הודעה לעיתונות מטעם חברת טבע המייצרת את התרופה. מחקר SPACE הינו מחקר רב-מרכזי, אקראי, כפל-סמיות, להערכת יעילות אג’ובי, אשר כלל 235 משתתפים בגילאי 6-17 שנים. המחקר ענה על תוצא הסיום העיקרי והדגים יעילות עדיפה של אג’ובי […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “שבירת מיתוסים”. היום נעסוק באחת המחלות המאתגרות והמורכבות ביותר – אלצהיימר. פרופסור איתמר רז יציג בפנינו את השיטות המתקדמות לאבחון המחלה, על הבעיות באבחון, גורמי סיכון וגנטיקה ועל הדרכים למניעת הידרדרות מהירה כמו גם על טיפולים חדשים הזמינים למטופלים. פרק חשוב ומלא בידע קריטי, הצטרפו אלינו לשיחה מרתקת! בחסות בלתי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה