נוירואימונולוגיה

איריסין כסמן ביולוגי פוטנציאלי למחלת אלצהיימר (Annals of Neurology)

מחקר שפורסם בכתב העת Annals of Neurology הראה כי רמות איריסין ב-CSF נמוכות באופן משמעותי בקרב חולי אלצהיימר, ומקיימות קורלציה חיובית עם עמילואיד בטא 1-42

מחקר שפורסם בכתב העת Annals of Neurology הראה כי רמות איריסין בנוזל המוחי-שדרתי (CSF) נמוכות באופן משמעותי בקרב חולי אלצהיימר, ומקיימות קורלציה חיובית עם עמילואיד בטא 1-42  (Abeta42), מה שמגביר את ההערכה כי מדובר בסמן ביולוגי למחלת אלצהיימר.

איריסין, הורמון המופרש על ידי שרירים במהלך פעילות גופנית, נמצא בקשר שלילי עם מדד דירוג הדמנציה הקלינית (CDR-SOB) בקרב נשים, מה שמעיד על תופעה מגדרית במחלה, לפי חוקרות מאוניברסיטת בארי א. מורה באיטליה. כך למשל, פעילות גופנית סדירה יכולה להאט את ההידרדרות הקוגניטיבית אצל אנשים בסיכון לאלצהיימר, ואיריסין נראה כממלא תפקיד מרכזי בתהליך זה. מחקרים קודמים הצביעו על כך שרמות גבוהות של איריסין במוח משפרות את התפקוד הקוגניטיבי ומפחיתות את רמות העמילואיד בטא.

במחקר נכללו 82 חולי אלצהיימר, 44 עם ליקוי קוגניטיבי קל (MCI) ו-20 עם תלונות זיכרון סובייקטיביות (SMC). המשתתפים עברו בדיקות נוירולוגיות, נוירופסיכולוגיות, והערכות תזונתיות. דגימות דם ו-CSF נאספו מכלל המשתתפים ונבדקו לרמות איריסין וסמנים ביולוגיים ידועים לאלצהיימר.

רמות איריסין בנוזל המוחי-שדרתי היו נמוכות יותר בקרב חולי אלצהיימר בהשוואה לאלו עם תלונות זיכרון סובייקטיביות (0.80 לעומת 1.23 פ”ג/מ”ל (P < .0001 ; ובקרב נשים עם אלצהיימר בהשוואה לגברים (0.70 לעומת 0.96 פ”ג/מ”לP = .031; ) נמצאו קורלציות חיוביות בין רמת איריסין בעמוד השדרה וAbeta42- אך בקרב נשים נמצא קשר שלילי משמעותי בין רמות איריסין וCDR-SOB-.

ממצאי המחקר מציעים כי רמות איריסין עשויות להיות קשורות לתהליך מחלת אלצהיימר, אך יש צורך במחקרים נוספים כדי להעריך את פוטנציאל האיריסין כסמן למחלה.

לכתבה ב-medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה