נוירואימונולוגיה

סוכרת היריונית לפני שבוע 26 להיריון עשויה להביא לעליה בסיכון לאוטיזם (JAMA)

במאמר שפורסם במהלך חודש אפריל בכתב העת Journal of the American Medical Association מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי בנשים הרות עם סוכרת היריונית שאובחנו לפני 26 שבועות היריון תועד סיכון מוגבר ללידת ילד עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם, בהשוואה לנשים הרות ללא סוכרת היריונית.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הסיכון להפרעות מהספקטרום של אוטיזם על-רקע חשיפה תוך-רחמית לסוכרת מסוג 2 קודמת וסוכרת הריונית לפי גיל ההיריון בעת אבחנת סוכרת היריונית.

מדובר במחקר רטרוספקטיבי שכלל 323,323 הריונות יחידים של ילדים שנולדו בין 1995-2009 בבתי חולים השייכים ל-KPSC (Kaiser Permanente Southern California). הילדים היו במעקב מהלידה עד לראשון מבין הבאים: תאריך אבחנה קלינית של הפרעה מהספקטרום של אוטיזם, תאריך תום חברות בתכנית בריאות KPSC, תמותה מכל-סיבה אחרת, או 31 בדצמבר, 2012. החוקרים בחנו את הסיכון היחסי להפרעה מהספקטרום של אוטיזם תוך תקנון לשנת הלידה.

מדגם המחקר כלל 6,496 נשים עם סוכרת מסוג 2 שאובחנה טרם ההיריון, 7,456 נשים עם סוכרת הריונית שאובחנו עד שבוע 26, 17,569 נשים שאובחנו לאחר 26 שבועות היריון ו-290,792 נשים ללא סוכרת בהיריון.

התוצא העיקרי היה אבחנה קלינית של הפרעות מהספקטרום של אוטיזם בצאצאים.

במהלך תקופת המעקב, 3,388 ילדים אובחנו עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם (115 נחשפו לסוכרת קיימת, 130 נחשפו לסוכרת היריונית שאובחנה עד שבוע 26 להיריון, 180 נחשפו לסוכרת הריונית שאובחנה לאחר מעל 26 שבועות היריון ו-2,963 לא נחשפו לסוכרת במהלך ההיריון). ההיארעות השנתית של הפרעות מהספקטרום של אוטיזם עמדה על 3.26, 3.02, 1.77 ו-1.77 ל-1,000 בילדים לאימהות עם סוכרת קיימת, ילדים לאימהות עם סוכרת הריונית שאובחנה עד 26 שבועות היריון, ילדים לאימהות עם סוכרת הריונית שאובחנה לאחר 26 שבועות היריון וילדים לאימהות ללא סוכרת, בהתאמה. יחסי הסיכון המתוקנים לשנת הלידה עמדו על 1.59, 1.63 ו-0.98, בהשוואה לילדים לאימהות ללא סוכרת.

לאחר תקנון לגיל האם, הריונות קודמין, רמת השכלה, הכנסה, גזע/מוצא, היסטוריה של מחלות רקע ומין הילד, החוקרים מצאו כי בנשים עם סוכרת קודמת לא תואר קשר עם הסיכון להפרעה מהספקטרום של אוטיזם בצאצא, אך הקשר עם סוכרת הריונית שאובחנה עד שבוע 26 להיריון נותר מובהק סטטיסטית (יחס סיכון של 1.42).

לא זוהה קשר בין חשיפה לטיפול לאיזון רמות הסוכר בדם ובין הסיכון להפרעות מהספקטרום של אוטיזם. תקנון לאם או אחים מבוגרים עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם במדגם כולו ולעישון אימהי, מדד מסת גוף לפני היריון ועליה במשקל במהלך ההיריון לא השפיעו על הממצאים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי במדגם הנוכחי של ילדים שנולדו לאחר 28-44 שבועות היריון, תועד קשר בין חשיפה לסוכרת הריונית שאובחנה לפני 26 שבועות היריון ובין הפרעות מהספקטרום של אוטיזם בצאצאים.

JAMA. 2015;313:1425-1434

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יולדת בסיכון גבוה שסובלת ממחלת TTP קיבלה טיפול באמצעות מולקולת ADAMTS13 בסורוקה

    יולדת בסיכון גבוה שסובלת ממחלת TTP קיבלה טיפול באמצעות מולקולת ADAMTS13 בסורוקה

    מחלת TTP מולדת ("ארגמנת של קרישה וחסר טסיות") היא הפרעת קרישה תרשתית נדירה בארעות של אחד למיליון,  שנוצרת בגלל מוטציה בגן של אנזים ADAMTS13 הגורמת לתהליך קרישה בלתי מבוקר בכלי דם קטנים, בעיקר במצבי דחק ביולוגים, כמו זיהום והריון. לאחרונה פותח טיפול חדש, מבוסס מולקולה מלאכותית של ADAMTS13 שניתן עד כה ל-4 נשים הרות בעולם, ומטופלת בסורוקה היתה הראשונה לקבל את הטיפול בארץ.

  • עדויות חדשות תומכות בקשר גנטי דו-כיווני בין מדד מסת גוף ותסמונת שחלות פוליציסטיות (J Clin Endocrinol Metab)

    עדויות חדשות תומכות בקשר גנטי דו-כיווני בין מדד מסת גוף ותסמונת שחלות פוליציסטיות (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה קשר בין מדד מסת גוף מוגבר ובין סיכון מוגבר לתסמונת שחלות פוליציסטיות; מנגד, חומרת תסמונת שחלות פוליציסטיות עשויה לתרום למדד מסת גוף גבוה יותר. בנשים עם השמנת-יתר ותסמונת שחלות פוליציסטיות שכיחות גבוהה של קשיי פוריות, רמז לכך שלמדד מסת הגוף השפעה על הפוריות […]

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב ילדים לאימהות עם אסתמה סיכון מוגבר להתפתחות מחלות אלרגיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עדויות קליניות וקדם-קליניות מעידות כי חשיפה תוך-רחמית לאסתמה אימהית מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה בצאצאים. עם זאת, לא ידוע אם אסתמה אימהית מעלה גם את הסיכון לאלרגיות […]

  • בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחלק מהנשים עם בדיקת סקר תקינה לסוכרת הריונית בטרימסטר הראשון והשני להיריון ישנה עדות להופעה מאוחרת של סוכרת הריונית לפי בדיקת סקר נוספת של סוכר בדם בצום בשבועות 32-34 להיריון, כאשר הסיכון למאקרוזומיה גבוה יותר משמעותית במקרים אלו. מטרת המחקר הנוכחי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה