נוירואימונולוגיה

שימוש במתדון כנגד כאב שאינו על רקע סרטן קשור לסיכון מוגבר לתמותה בהשוואה למורפין (JAMA Intern Med)

מחקר חדש מ-JAMA Intern Med מדווח על סיכון מוגבר לתמותה בקרב מטופלים המשתמשים במתדון , גם במינון נמוך, כטיפול נגד כאב, בהשוואה למורפין בשיחרור מושהה.

ברקע מציינים המחברים כי השימוש הגובר במתדון כטיפול בכאב העלה דאגות באשר לבטיחות הטיפול בהשוואה לאופיואידים ארוכי טווח אחרים. הם מציינים כי מתדון הידרוכלוריד עלול להעלות את הסיכון לדיכוי נשימתי קטלני הקשור לפגיעה על רקע מינון יתר ואריתמיה חדרית מסכנת חיים.

מטרת המחקר הייתה להשוות את הסיכון לתמותה מחוץ לבית החולים בטופלים המקבלים מתדון לכאבים שאינם על רקע סרטן לעומת מטופלים המקבלים מורפין גפריתי בשיחרור מושהה (SR).

המחקר היה רטרוספקטיבי תצפיתי והתבסס על תיקים רפואיים ממדיקייד במדינת טנסי משנת 1997 עד 2009. קבוצת  העוקבה כללה מטופלים שקיבלו מורפין SR או מתדון בגילאים בין 30-74, ללא סרטן או מחלה מסכנת חיים אחרת, ולא שהו בבית חולים או מוסד סיעודי. בכניסה למחקר, 32,742 מימשו מרשם של מורפין SR ו-6,014 של מתדון .

הגיל החציוני היה 48, 57.9% היו נשים , ושיעורי המטופלים שקיבלו תרופות קרדיווסקולריות, פסיכוטרופיות ולכאבי שריר-שלד היו דומים בשתי הקבוצות. כ-90% מהמשתתפים קיבלו את האופיואידים בשל כאב גב או כאב שריר-שלד אחר. המינון החציוני של מורפין SR היה 90 מ”ג ליום ושל המתדון 40 מ”ג ליום.

יעד המחקר המרכזי היה תמותה מחוץ לבית החולים, בהנחה שהתמותה בשל אופיואידים מתרחשת בדר”כ מחוץ לבית החולים.

החוקרים מדווחים על 477 מקרי מוות במהלך 28,699 שנות מטופל במעקב, כלומר 166 מקרי מוות לכל 10,000 שנות מטופל.

לאחר התאמות לגורמי סיכון , נמצא שמטופלים שקיבלו מתדון היו בסיכון מוגבר של 46% לתמותה בהשוואה לאלו שטופלו במורפין SR , סיכון יחסי 1.46 , בטווח 1.17-1.83, P < .001) , המהווים 72 מקרי תמותה נוספים לכל 10,000 שנות מטופל. גם מינונים נמוכים של מתדון, של 20 מ”ג ליום או פחות, המינונים שהיו ברביעון הנמוך יותר של קבוצת טיפול זו, היו קשורים לסיכון מוגבר לתמותה של פי 1.59 (בטווח 1.01-2.51, P = .046 ) בהשוואה למינון המקביל של מורפין SR (מתחת ל-60 מ”ג ליום).

החוקרים מסכמים כי הסיכון המוגבר לתמותה שנצפה במטופלים המקבלים מתדון במחקר רטרוספקטיבי זה, אפילו במינונים הנמוכים, מהווה סיבה לתמוך בהמלצות לכך שמתדון אינו צריך להיות תרופת הבחירה לכאבים שאינם על רקע סרטן.

JAMA Intern Med. Published online January 19, 2015

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תיקון ארתרוסקופי של מסובבי הכתף עשוי לשפר איכות שינה בחולים עם הפרעות שינה (J Shoulder Elbow Surg)

    תיקון ארתרוסקופי של מסובבי הכתף עשוי לשפר איכות שינה בחולים עם הפרעות שינה (J Shoulder Elbow Surg)

    בחולים עם הפרעות שינה שעברו תיקון ארתרוסקופי של מסובבי הכתף תועד שיפור משמעותי בנוחות השינה כבר לאחר שלושה חודשים מהניתוח, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Shoulder & Elbow Surgery. החוקרים השלימו סקירה רטרוספקטיבית של נתונים אודות 677 חולים (גיל חציוני של 63 שנים) שעברו תיקון ארתרוסקופי של מסובבי הכתף במרכז […]

  • מתן Buprenorphine בזריקה בטוח לשימוש בחולים בגמילה בשל הפרעת שימוש באופיואידים (JAMA Network)

    מתן Buprenorphine בזריקה בטוח לשימוש בחולים בגמילה בשל הפרעת שימוש באופיואידים (JAMA Network)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network עולה כי מתן Buprenorphine בזריקה מהווה גישה בטוחה לטיפול בחולים עם הפרעה קלה משנית לשימוש באופיואידים ותסמינים מינימאליים עד קלים של גמילה מאופיואידים (Opioid Use Disorder). המחקר נערך בארבע מחלקות לרפואה דחופה לטיפול במבוגרים עם הפרעת שימוש באופיואידים בדרגה בינונית-עד-חמורה ומדדי COWS (או Clinical Opiate Withdrawal Scale) של […]

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

    מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

    מחקר ישראלי חדש שנערך במרכז הרפואי שיבא,ופורסם לאחרונה ב- Lancet Oncology, עוסק בשיטת טיפול חדשה להקלה על כאב בקרב חולי סרטן הלבלב באמצעות קרינה ממוקדת. את המחקר הוביל ד"ר יעקב לורנס, מנהל מכון הקרינה במרכז לרפואת הסרטן ע"ש חוסידמן בשיבא.

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • פעילות גופנית תחת השגחה ארוכת טווח משפרת יכולת תפקודית בחולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי (Rheumatology)

    פעילות גופנית תחת השגחה ארוכת טווח משפרת יכולת תפקודית בחולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי (Rheumatology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Rheumatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית תחת השגחה לאורך זמן מלווה בשיפור משמעותי ביכולת התפקודית ואיכות החיים של חולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי (Axial Spondyloarthritis) ומגבלה תפקודית חמורה. במסגרת מחקר בן 52 שבועות בחנו החוקרים את היעילות של פעילות גופנית מותאמת אישית במבוגרים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה