נוירואימונולוגיה

ההשפעה של חשיפה לזיהום אוויר על התפקוד הקוגניטיבי בגיל מבוגר (J Gerontol B)

החלקיקים הקטנים הנפלטים מכלי רכב ומקורות אחרים לזיהום אוויר עשויים להאיץ הידרדרות קוגניטיבית באנשים מבוגרים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מארצות הברית, שפורסמו במהלך חודש יוני בכתב העת The Journals of Gerontology: Series B.

החוקרים כותבים כי מצטברות עדויות לפיהן חשיפה לחומר חלקיקי בזיהום אוויר משפיע על בריאות והתפתחות המוח, אך לא הוקדשה תשומת לב רבה להשפעה של זיהום זה על המוח המבוגר.

במסגרת המחקר הנוכחי נאספו נתונים מסקר שנערך בשנת 1986, עם הערכת נתונים אודות 780 משתתפים שהיו בגילאי 55 שנים ומעלה בעת השלמת הסקר בשנים 2001/2002. הקונצנזוס בנוגע למדידה שגרתית של זיהום האוויר נכנס לתוקף רק בסוף שנות התשעים של המאה הקודמת.

התפקוד הקוגניטיבי נבחן באמצעות מבחני זיכרון ומתמטיקה והמשתתפים קיבלו ציון על-בסיס מספר הטעויות הקוגניטיביות שביצעו.

רמות זיהום אוויר בסביבת המגורים של כל משתתף חושבה באמצעות רמת החומר החלקיקי עליה דווח לפי מערכת איכות האוויר בארצות הברית. חלקיקים בקוטר 2.5 מיקרון ומטה יכולים לעבור עמוק לריאות ולהיכנס לזרם הדם. החוקרים מצאו כי הריכוז הממוצע של חלקיקים אלו בסביבות המגורים של המשתתפים במחקר עמד על 13.8 מיקרוגרם למטר רבוע, ערך גבוה מהסף המקובל ע”י ה-EPA, העומד על 12 מיקרוגרם למטר רבוע.

לאחר מכן, החוקרים השוו את מדדי הטעויות הקוגניטיביות לרמות זיהום האוויר ומצאו כי באלו שהתגוררו באזורים עם זיהום אוויר גבוה (15 מיקרוגרם למטר רבוע ומעלה של חלקיקים בקוטר של עד 2.5 מיקרון) תועדו מדדי טעויות גבוהים פי 1.5, בהשוואה למדדים במשתתפים שהתגוררו באזורים עם זיהום אוויר נמוך עם עד 5 מיקרוגרם למטר רבוע.

עוני וגורמים סוציאליים אחרים, דוגמת בעיות בריאותיות, עשויים להשפיע על התפקוד הקוגניטיבי. יתרה מזאת, בשכונות עוני ישנה נטייה לזיהום אוויר מוגבר. עם זאת, לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון את רמת ההשכלה, תעסוקה, מין, מצב משפחתי ומספר גורמים אחרים, ההבדל בשיעור הטעויות הקוגניטיביות נותר על כנו.

הממצאים הללו ואחרים מדגימים קשר בין זיהום אוויר ובין התפקוד הקוגניטיבי ומרמזים להשפעה המזיקה האפשרית של זיהום אוויר על המוח, כמו גם על הלב והריאות. באופן אידיאלי, דרושים נתונים ארוכי-טווח והערכה מדויקת יותר של החשיפה של הפרט לזיהום אוויר, להערכת  ההשפעה של חלקיקים בקוטר של עד 2.5 מיקרון על התפקוד הקוגניטיבי.

J Gerontol B 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה