נוירואימונולוגיה

הטיפול בחולים ששרדו מחלות ממאירות לעיתים קרובות לוקה בחסר (J Clin Oncol)

מרבית החולים עם מחלות ממאירות השורדים את המחלה עם מעט מאוד הכוונה מהאונקולוגים המטפלים או הרופאים המטפלים, כך עולה מסקר ארצי, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology.

כשני-שליש מבין 1,130 אונקולוגים טענו כי הם תמיד או כמעט-תמיד דנים בנושא הישרדות עם החולים ששרדו את הגידולים הממאירים, אך רק כשליש הסבירו לחולים להיכן עליהם לפנות לקבלת טיפול מכוון. פחות מ-5% מהמשיבים סיפקו לחולים תכנית בכתב לטיפול לאחר ששרדו את הממאירות.

מבין 1,020 רופאי משפחה שנכללו בסקר, 12% דיווחו על דיונים סדירים בנוגע להמלצות לטיפול בחולים ששרדו גידולים ממאירים או אחריות של המטפלים.

השיפור בטיפול במחלות ממאירות הובילה לעליה בהיקף אוכלוסיית החולים השורדים ממאירויות, כאשר כיום, לפי ההערכות בארצות הברית, מדובר בהיקף של כ-14 מיליון מטופלים. לחולים השורדים מחלות ממאירות לעיתים קרובות צרכים מיוחדים, כולל צורך בטיפול מונע והמשך טיפול בהשפעות גופניות או פסיכו-סוציאליות כרוניות.

משרד הבריאות בארצות הברית ממליץ כי לכל החולים ששרדו מחלות ממאירות תהיה תכנית פעולה ברורה לאחר השלמת הטיפול הראשוני. התכנית תכלול סיכום טיפול בכתב ותכנית מעקב מותאמת אישית שיכין האונקולוג המטפל בחולה.

עוד מציעים דיונים נוספים עם חולים ששרדו ממאירויות בנוגע להמלצות לטיפול והבהרת תחומי האחריות להמשך טיפול בחולה בין האונקולוג ורופא המשפחה. החל משנה הבאה, ה-American College of Surgeons Commission on Cancer ידרוש תכנית כתובה לכל חולה ששרד לאחר השלמת הטיפול העיקרי.

למרות ההמלצות והחשיבות של תכנית טיפול בשורדים, אונקולוגים רבים טרם אימצו את ההמלצות הנ”ל. לדוגמא, מסקר שכלל 53 מרכזי סרטן עלה כי פחות ממחצית יישמו תכניות פעולה במטופלים שלהם.

מחקרים אחרים מצאו כי מרבית השורדים מדווחים כי אינם מקבלים כלל סיכום של הטיפול, ולמעלה מ-40% לא קיבלו הוראות מעקב כתובות.

להערכת ההיענות של המטפלים להמלצות הטיפול בשורדים, החוקרים בחנו את הנתונים מסקר ה-SPARCS (Survey of Physicians’ Attitudes Regarding the Care of Cancer Survivors), שנערך בשנת 2009 וכלל נתונים מ-1,130 אונקולוגים ו-1,072 רופאי משפחה בנוגע לניהול הטיפול בחולים ששרדו ממאירויות.

החוקרים לא כללו במחקר תשובות של 51 רופאי משפחה שדיווחו כי מעולם לא טיפלו בחולה ששרד סרטן מעי גס ורקטום או חולה ששרדה סרטן שד ומרופא אחד שדיווח כי לא עבד במרפאה ראשונית.

מהנתונים עולה כי 64% מהאונקולוגים דיווחו כי תמיד או כמעט תמיד ערכו דיון בנוגע לתכנית ההישרדות עם החולים לאחר השלמת הטיפול הראשוני בממאירות. מחציתם דיווח כי בד”כ כללו בדיון החלטה על הרופא שינהל את המעקב אחר הטיפול האונקולוגי ו-42.2% דנו באחריות הרופא שינהל את הסוגיות הרפואיות האחרות.

31.7% מהאונקולוגים שנשאלו דנו באופן סדיר עם המטופלים בנוגע לתכנית ההישרדות ואחריות הטיפול בממאירות ומעקב רפואי אחר. פחות מ-10% מהאונקולוגים סיפקו באופן סדיר תכנית כתובה ו-4.8% דיווחו כי לרוב סיפקו מסמך כתוב ודנו בהמלצות ואחריות המטפלים.

מבין רופאי המשפחה, 21% ערכו באופן סדיר דיון בנוגע להמלצות לטיפול בשורדים; 34% טענו כי תמיד או כמעט תמיד דנו בנושאי האחריות למעקב האונקולוגי ו-33% דנו באחריות הרופא למעקב אחר יתר הטיפול הרפואי בחולה. 12% מהמטפלים הקפידו לערוך דיון בכל שלושת הנושאים הללו.

עוד עולה מהנתונים כי הסיכוי להקפיד על ההמלצות היה גבוה פי תשע בקרב רופאי משפחה שקיבלו סיכום של הטיפול ותכנית מעקב מהאונקולוגים. אונקולוגים נטו יותר להקפיד על ההמלצות במידה וקיבלו הכשרה מפורטת בנוגע להשפעות המאוחרות וארוכות הטווח של מחלות ממאירות.

J Clin Oncol 2014

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של כאבי עצמות בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי (JAMA Netw Open)

    החשיבות הפרוגנוסטית של כאבי עצמות בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי (JAMA Netw Open)

    בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי ורגיש להורמונים עם כאב גרמי בעת האבחנה תועדו שיעורי הישרדות נמוכים יותר משמעותית, בהשוואה לאלו ללא כאבי עצמות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרטן ערמונית לעיתים קרובות שולח גרורות לעצמות, עם התפתחות כאב וירידה באיכות החיים של החולים. בעוד שהקשר […]

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • מינון מופחת של Edoxaban מפחית סיכון לדימום בקשישים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiology)

    מינון מופחת של Edoxaban מפחית סיכון לדימום בקשישים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiology)

    הפחתת מינון Edoxaban ל-30 מ”ג בחולים בגילאי 80 שנים ומעלה עם פרפור פרוזדורים עשוי להפחית את הסיכון לאירועי דמם מג’ורי, ללא עליה בסיכון לאירועים איסכמיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו מחקר כפל-סמיות שכלל 21,105 חולים עם פרפור פרוזדורים. בניתוח המשני נכללו קרוב ל-3,000 מבוגרים בגילאי 80 שנים ומעלה, […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • בדיקות סקר ממוקדות לסרטן לבלב עשויות לשפר את שיעורי ההישרדות באוכלוסייה זו (JAMA Oncol)

    בדיקות סקר ממוקדות לסרטן לבלב עשויות לשפר את שיעורי ההישרדות באוכלוסייה זו (JAMA Oncol)

    מעקב אחר מטופלים בסיכון גבוה עשוי לסייע בזיהוי אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב בשלב מוקדם יותר, כאשר הגידול קטן יותר וקל יותר לטיפול עם סיכויי הישרדות גבוהים יותר באוכלוסייה זו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אדנוקרצינומה של הלבלב מלווה בשיעורי הישרדות נמוכים לאחר חמש שנים ולעיתים קרובות […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הכחדת הליקובקטר פילורי אינה מלווה בעליה בשיעורי היארעות ממאירות של הוושט. החוקרים אספו נתונים אודות כלל החולים שעברו טיפול להכחדת הליקובקטר פילורי בפינלנד, דנמרק, איסלנד, נורבגיה ושבדיה בין השנים 1995 עד 2019. המאגר כלל 661,987 משתתפים עם למעלה מחמש מיליון-שנות לאחר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה