נוירואימונולוגיה

חשיפה לאור בשעות הלילה עלולה להשפיע על השעון הביולוגי ולהוביל להשמנת-יתר (Endocr Rev.)

מתוצאות סקירה חדשה עולה כי חשיפה לאור בשעות הלילה משפיעה על השעון הביולוגי ועשויה להוביל לעליה במשקל. רמזים ראשונים לבעיה האפשרית תוארו בעכברים, כאשר אלו נחשפו אפילו לרמות נמוכות מאוד של אור בשעות הלילה חל שינוי בזמני הארוחות שלהם, ולמרות שלא אכלו יותר קלוריות, הם עדיין עלו במשקל.

החוקרים מאמינים כי לממצאים עשויה להיות חשיבות רבה גם בבני אדם, מאחר וכולם משתמשים במחשבים בשעות מאוחרות של הלילה, מותירים אורות דולקים בלילה, או חשופים לתאורת רחוב דרך החלונות. כל המקורות הללו לאור עלולים להשפיע על השעון הביולוגי, עם אפשרות להשפעה על המטבוליזם.

לדברי החוקרים, עם הארת השמיים בלילות עקב תאורה שמקורות מתאורת רחוב או מקורות מלאכותיים אחרים, בארצות הברית חלה במהלך העשורים האחרונים עליה מקבילה בשיעורי השמנת-יתר.

בסקירה בחנו החוקרים את הנתונים בספרות הרפואית במטרה לקבוע אם מדובר בצירוף מקרים בלבד או אם החשיפה לאור בשעות הלילה עשויה להשפיע על מחזורי שינה/ערות והשעון הביולוגי וכך להשפיע על המטבוליזם בגוף האדם ולתרום למגיפת ההשמנה.

מעדויות אפידמיולוגיות בעובדי משמרות עולה כי חשיפה ממושכת לאור בלילה מעלה את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות, הפרעות שינה, הפרעות מצב רוח, הפרעות מטבוליות והפרעות בתפקוד הקוגניטיבי. לשעון הביולוגי השפעה על בקרת אנרגיה ותתכן השפעה על גנים שונים המעורבים במטבוליזם של חומרי מזון.

בניסויים בעכברים, באלו עם מוטאציות בגנים האחראיים לשעון הביולוגי תועדו שינויים בהרגלי התזונה, מעבר אותות אנדוקריניים וספיגת שומן מהדיאטה. ממחקרים אפידימיולוגיים בבני אדם עלה כי עובדי משמרות עדיין בסיכון מוגבר להשמנת-יתר, יתר לחץ דם והיפרטריגליצרידמיה.

Endocr Rev. Published online March 27, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה