נוירואימונולוגיה

שתיית שני משקאות דיאטטיים ביום מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם בנשים מבוגרות (מתוך כנס מדעי מטעם ה- American College of Cardiology)

ממחקר תצפיתי גדול בנשים לאחר מנופאוזה, שתוצאותיו הוצגו במהלך כנס מדעי מטעם ה-American College of Cardiology, עולה כי בנשים מבוגרות השותות באופן קבוע משקאות דיאטטיים נרשמה עליה בסיכון למחלות לב וכלי דם ומקרי תמותה עקב סיבוכים אלו.

בהשוואה לנשים ששתו משקאות אלו לעיתים רחוקות, אם בכלל, באלו ששתו שני משקאות ביום, או יותר, תועדה עליה של 30% בסיכון למחלות לב וכלי דם ועליה של 50% בסיכון לתמותה עקב אירועים אלו במהלך העשור הבא.

הסיכון המוגבר עשוי לנבוע מכך שמשקאות דיאטטיים, כולל משקאות המכילים ממתיקים מלאכותיים ומשקאות פירות, עלולים להביא לעליה בתשוקה למוצרי מזון ומשקאות ממותקי-סוכר, עתירי-אנרגיה בשל הפרעה במנגנוני המשוב התקינים, או שייתכן כי אלו השותים משקאות דיאטטיים אינם מקפידים על אורח חיים בריא ותזונה בריאה.

עם זאת, דרושים מחקרים נוספים לאישור או הפרכת הקשר הנ”ל והערכת סיבות אפשריות לקשר בין שתיית משקאות דיאטטיים ובין הסיכון המוגבר למחלות לב וכלי דם בנשים מבוגרות ואוכלוסיות אחרות.

החוקרים מדווחים כי כאחד מכל חמישה אנשים בארצות הברית שותים בכל יום משקה דיאטטי, כך עולה מנתוני סקר NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) לשנים 2009-2010. במחקרים קודמים זוהה קשר בין צריכת משקאות דיאטטיים ובין  עליה במשקל וסיכון מוגבר לתסמונת מטבולית, ותסמונת מטבולית הינה גורם סיכון לסוכרת ומחלות לב וכלי דם. עם זאת, מחקרים מעטים בחנו את הקשר בין משקאות דיאטטיים ומחלות לב וכלי דם.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים נתונים אודות קרוב ל-60,000 נשים לאחר-מנופאוזה ממחקר Women’s Health Imitative, מחקר תצפיתי שכלל נשים ללא מחלות לב וכלי דם קודמות ודיווח על הרגלי צריכת משקאות דיאטטיים על-סמך שאלונים. גיל המשתתפות עמד בממוצע על 62.8 שנים, והן במעקב במשך כ-8.7 שנים, בממוצע.

הנשים סווגו לארבע קטגוריות לפי צריכת משקאות דיאטטיים: 0-3 משקאות דיאטטיים בחודש (64.3% מהנשים), 1-4 משקאות בשבוע (19.4%), 5-7 משקאות בשבוע (11.2%) ושני משקאות ביום, או יותר (5%).

התוצא העיקרי היה שילוב היארעות מחלת לב כלילית, אי-ספיקת לב, אוטם שריר הלב, רה-וסקולריזציה כלילית, אירוע מוחי איסכמי, מחלת עורקים היקפית או תמותה עקב מחלות לב וכלי דם. תוצאים משניים כללו תמותה עקב מחלות לב וכלי דם ותמותה מכל-סיבה.

התוצא העיקרי תועד ב-8.5% מהנשים שצרכו 2 משקאות דיאטטיים ביום, או יותר, אך רק ב-6.9%, 6.8% ו-7.2% מאלו שצרכו 5-7 משקאות בשבוע, 1-4 משקאות בשבוע, ו-0-3 משקאות בחודש, בהתאמה.

בהשוואה לנשים האחרות, אלו ששתו שני משקאות דיאטטיים ביום היו צעירות יותר, עם שכיחות גבוהה יותר של מדד מסת גוף של מעל 30 ק”ג למטר בריבוע, מעשנות, סוכרת ויתר לחץ דם והן צרכו גם כמות קלוריות גדולה יותר.

לאחר תקנון לגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, כולל מאפיינים דמוגרפיים, מדד מסת גוף, הרגלי עישון וטיפול הורמונאלי חליפי, סוכרת, יתר לחץ דם, כולסטרול גבוה, פעילות גופנית וצריכת משקאות ממותקי-סוכר, מלח וקלוריות, בנשים ששתו את הכמות הגדולה ביותר של משקאות דיאטטיים תועד סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (יחס סיכון של 1.3), תמותה עקב מחלות לב וכלי דם (יחס סיכון של 1.5) ותמותה מכל-סיבה (יחס סיכון של 1.3), בהשוואה לנשים שצרכו כמות קטנה יותר.

החוקרים כותבים כי מוקדם מדי להמליץ לציבור לשנות על התנהגותו על-סמך ממצאי מחקר זה; עם זאת, לאור הממצאים הללו ואחרים יש לערוך מחקרים נוספים במטרה להגדיר טוב יותר את הקשר הנ”ל.

American College of Cardiology 2014 Scientific Sessions

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה