נוירואימונולוגיה

המלצה להגבלת השימוש בחמש פרוצדורות ו/או בדיקות המטולוגיות (מתוך המלצות ASH)

איגוד ה-ASH (American Society of Hematology) פרסם רשימה של חמש בדיקות ו/או פרוצדורות המטולוגיות שאין מקום לערוך, או שיש להגביל את השימוש בהן. על רופאים וחולים להטיל ספק בבדיקות אלו, מאחר ושימוש-יתר או שימוש שגוי בחמש בדיקות ו/או פרוצדורות אלו עשוי לגרום נזק, כרוך בעלות גבוהה ואינו מביא לשיפור התוצאות.

מדובר ברשימה שהינה חלק מקמפיין Choosing Wisely מטעם ה-American Board of Internal Medicine Foundation, שנועד להפחתת עריכת בדיקות מיותרות.

מדובר ברשימה הראשונה שפורסמה מטעם ה-ASH ופותחה בעזרת מתודולוגיה ייחודית וקפדנית.

עירוי כדוריות דם אדומות: מתן המינון היעיל הנמוך ביותר

ההמלצה קובעת כי אין מקום לתת מנות דם למעלה מהמינימום הנדרש להקלה על תסמיני אנמיה או להשבת ערכי המוגלובין לטווח התקין (7-8 גרם לד”ל בחולים מאושפזים יציבים, ללא מחלות לב).

מתן המספר המינימאלי היעיל ביותר של מנות דם מומלץ מאחר שגישה ליבראלית למתן מנות דם אינה מביאה לשיפור התוצאות, בהשוואה לגישות רסטריקטיביות למתן מנות דם. עירויי דם מיותרים כרוכים בעלויות גבוהות יותר וחושפים את החולים לסיבוכים אפשריים, ללא תועלת צפויה.

המומחים קוראים לרופאים להימנע ממתן שגרתי של שתי מנות דם במידה וניתן להסתפק במנה אחת, ולהשתמש במינונים מותאמי משקל בילדים.

הגבלת ביצוע בדיקות להערכת הפרעות קרישה

בדיקות תרומבופיליה כוללות סדרה של בדיקות דם בחולים המפתחים תרומבואמבוליזם ורידי בהעדר סיבה נראית לעין, במטרה לבדוק אם לחולה חסר חלבונים או הפרעות גנטיות המשפיעות על מערכת קרישת הדם.

ההמלצה החדשה לרופאים היא לא לבצע בדיקות במבוגרים עם תרומבואמבוליזם ורידי, המופיע בנוכחות גורמי סיכון זמניים מג’וריים דוגמת ניתוח, טראומה וחוסר-ניידות ממושכת. אחד מגורמי הסיכון הנפוצים ביותר הוא ניתוח ובמקרים של תרומבואמבוליזם ורידי בחולים לאחר ניתוח, סבירות גבוהה מאוד כי קריש הדם נובע מהניתוח וגם עם בדיקות להערכת תפקודי הקרישה לא צפוי שינוי בטיפול בתרומבואמבוליזם ורידי.

הבדיקות להפרעות קרישה הן יקרות ועשויות לגרום נזק לחולים במידה והטיפול בנוגדי-קרישה ניתן למשך תקופה ארוכה מהנדרש או אם החולים מסווג באופן שגוי כחולה עם נטייה לקרישיות יתר (עם השפעה אפשרית על כיסוי ביטוחי). בנוסף, בדיקות תרומבופיליה אינן משנות את הטיפול בתרומבואמבוליזם ורידי המופיע בנוכחות גורמי סיכון מג’וריים זמניים לתרומבואמבוליזם ורידי.

הפסקת שימוש שגרתי ב-IVC Filter במצבי תרומבואמבוליזם ורידי אקוטי

התקני IVC Filter (Inferior Vena Cava) משמשים בחלק מהחולים עם תרומבואמבוליזם ורידי במטרה למנוע מעבר קריש דם לריאות עם סיכון לתסחיף ריאתי, המוביל לתמותה באחד מכל עשרה מקרים.

התקנים אלו יקרים ועלולים לגרום נזק, כאשר אין הוכחות מוצקות התומכות בתועלת שלהם. בהמלצה מדגישים המומחים דיווח אודות כ-6,000 חולים שעברו ניתוח בריאטרי ועברו הכנסה פרופילקטית של התקנים אלו, ללא עדות לירידה בשיעור מקרי תרומבואמבוליזם ורידי לאחר הניתוח, עם עליה בסיכון לתמותה ו/או מוגבלות.

ההתוויה העיקרית להכנסת IVC Filter היא חולים עם תרומבואמבוליזם ורידי אקוטי עם התווית-נגד לנוגדי-קרישה. התוויות נוספות להתקנים אלו כוללות חולים עם תסחיף ריאתי למרות טיפול הולם בנוגדי-קרישה, וחולים עם תסחיף ריאתי מאסיבי ורזרבה לבבית-ריאתית ירודה.

מעבר להמלצה להימנע משימוש שגרתי בהתקנים אלו, המומחים ממליצים על התקנים הניתנים להסרה על-פני התקנים קבועים, וכי יש להסיר את ההתקנים לאחר שחלף הסיכון המוגבר לתסחיף ריאתי ו/או כאשר ניתן להמשיך בבטחה בטיפול בנוגדי-קרישה.

הגבלת השימוש במנות פלזמה/PCC למצבים דחופים

המלצה זו נוגעת לשמירת עירויי פלזמה או PCC (Prothrombin Complex Concentrate) להיפוך מיידי של השפעה נוגדת-קרישה של אנטגוניסטים לוויטמין K, דוגמת קומדין. לפי המלצות ה-ASH, אין להשתמש בתכשירים אלו במצבים שאינם דחופים, דוגמת חולים הפונים עם דימום מג’ורי או דימום תוך-גולגולתי, או במצבים בהם צפוי ניתוח חירום לדוגמא, במצבי טראומה או תאונות.

עירויי פלזמה ו-PCC אלו עשויים להוביל לנזק חמור לחולים, עלותם גבוהה, ולעיתים רחוקות ישנה התוויה להיפוך ההשפעה של אנטגוניסטים לוויטמין K.

במצבים לא-דחופים, מומלץ להפסיק את הטיפול באנטגוניסטים לוויטמין K או להפחית את המינון, ו/או מתן מינונים נמוכים של וויטמין K, בתלות בערכי INR ובתרחיש הקליני.

הגבלת המעקב באמצעות CT אחר חולי לימפומה לאחר טיפול מרפא

ההמלצה המלאה היא הגבלת השימוש בבדיקות CT בחולים ללא-תסמינים לאחר טיפול שמטרתו ריפוי של לימפומה אגרסיבית. בהמלצה זו ביקשו המומחים מרופאים וחולים לשאול אם יש מקום לכל בדיקת CT במהלך המעקב.

מעקב באמצעות בדיקת CT בחולים ללא-תסמינים בהפוגה של לימפומה אגרסיבית, שאינה הודג’קין, עשוי להזיק בשל סיכון קטן אך מצטבר לממאירות על-רקע חשיפה לקרינה. הדבר חשוב במיוחד בחולים צעירים עם לימפומה בעלת פרוגנוזה טובה. בנוסף, מעקב על-בסיס בדיקות CT הוא יקר ולא הוכח כי מביא לשיפור הישרדותי.

אחת ההמלצות שכמעט נכנסה לרשימה הסופית נוגעת לפרוצדורות לאבחנת לימפומה. המלצה זו קבעה כי אבחנת לימפומה צריכה להתבסס על ביופסיית כריתה (Excisional Biopsy), ואין להתחיל טיפול בלימפומה על-בסיס דגימת רקמה שמקורה מ-FNA (Fine Needle Aspiration) בלבד.

מתוך המלצות ASH

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • מינון מופחת של Edoxaban מפחית סיכון לדימום בקשישים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiology)

    מינון מופחת של Edoxaban מפחית סיכון לדימום בקשישים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiology)

    הפחתת מינון Edoxaban ל-30 מ”ג בחולים בגילאי 80 שנים ומעלה עם פרפור פרוזדורים עשוי להפחית את הסיכון לאירועי דמם מג’ורי, ללא עליה בסיכון לאירועים איסכמיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו מחקר כפל-סמיות שכלל 21,105 חולים עם פרפור פרוזדורים. בניתוח המשני נכללו קרוב ל-3,000 מבוגרים בגילאי 80 שנים ומעלה, […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • בדיקות סקר ממוקדות לסרטן לבלב עשויות לשפר את שיעורי ההישרדות באוכלוסייה זו (JAMA Oncol)

    בדיקות סקר ממוקדות לסרטן לבלב עשויות לשפר את שיעורי ההישרדות באוכלוסייה זו (JAMA Oncol)

    מעקב אחר מטופלים בסיכון גבוה עשוי לסייע בזיהוי אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב בשלב מוקדם יותר, כאשר הגידול קטן יותר וקל יותר לטיפול עם סיכויי הישרדות גבוהים יותר באוכלוסייה זו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אדנוקרצינומה של הלבלב מלווה בשיעורי הישרדות נמוכים לאחר חמש שנים ולעיתים קרובות […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הכחדת הליקובקטר פילורי אינה מלווה בעליה בשיעורי היארעות ממאירות של הוושט. החוקרים אספו נתונים אודות כלל החולים שעברו טיפול להכחדת הליקובקטר פילורי בפינלנד, דנמרק, איסלנד, נורבגיה ושבדיה בין השנים 1995 עד 2019. המאגר כלל 661,987 משתתפים עם למעלה מחמש מיליון-שנות לאחר […]

  • השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי טיפול ב- Sacituzumab Govitecan עשוי לשפר את ההישרדות הכוללת לעומת Docetaxel בחולים עם סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם התקדמות לאחר טיפול קודם. מחקר EVOKE-01 הינו מחקר בשלב III, בתווית-פתוחה, להערכת Sacituzumab Govitecan לעומת טיפול ב-Docetaxel בחולים עם NSCLC […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה