נוירואימונולוגיה

ירידה בשיעור מקרי דמנציה על-רקע גיל מבוגר (N Eng J Med)

אעפ”י שהזדקנות האוכלוסייה הובילה למגפה של דמנציה, מסקירה חדשה של הספרות הרפואית עולה כי ההיארעות הספציפית לגיל של דמנציה למעשה מצויה במגמת ירידה. נראה כי המגמה נובעת משיפור ברמת ההדרכה, הטיפול הרפואי ואורח החיים.

במאמר שפורסם במהדורת 27 בנובמבר של כתב העת New England Journal of Medicine מצטטים החוקרים חמישה מחקרים, שפורסמו לאחרונה והדגימו ירידה בשיעורי דמנציה מתוקנים לגיל במהלך שלושים השנים האחרונות.

מהמחקרים עלה כי חלה ירידה בשיעורי דמנציה לצד שיפור ההדרכה, הטיפול הרפואי ואורח החיים. גורמים שהיו קשורים עם סיכון מופחת לדמנציה כללו פעילות גופנית, הפחתת גורמי סיכון למחלות כלי דם, פרישה בגיל מבוגר יותר, הורים משכילים (בעיקר אם משכילה), שמירת פעילויות חברתיות וקבלת טיפול לדיכאון.

החוקרים מדגישים שני גורמים מרכזיים העשויים להסביר את הירידה בסיכון לדמנציה במהלך שני העשורים האחרונים: אנשים משלימים יותר שנות השכלה, עם ודעות רבה יותר בנוגע למניעת מחלות לב. מדובר במגמה חיובית המציעה כי שיפור הבריאות הגופנית והנפשית הולך יד ביד עם מניעת דמנציה.

חמשת המחקרים התבססו בעיקר על נתונים ברמת האוכלוסייה או נתונים מסקרים, אך החוקרים טוענים כי הם מעודדים מעקביות התוצאות.

בסופו של דבר יהיו נתונים ממחקרים על-פני תקופה ארוכה יותר, עם ממצאים דפיניטיביים יותר. עם זאת, בשלב זה, העדויות תומכות בתיאוריה כי רמת השכלה גבוהה יותר מביאה לעליה בתוחלת החיים והפחתת הסיכון לדמנציה בגיל מבוגר באנשים השורדים לגיל מבוגר.

החוקרים קוראים לנקוט מאמצים נוספים בכדי לעודד התערבויות לשינוי אורחות חיים, דוגמת שיפור ההזדמנויות להדרכה הן בשלב מוקדם והן בשלב מתקדם במהלך החיים הפחתת גורמי סיכון למחלות כלי דם ועידוד פעילות גופנית רבה.

הם גם מציינים כי המחקרים מזכירים גם כי דמנציה היא תסמונת הנוטה לערב תערובת מחלת אלצהיימר, מחלת כלי דם וגורמים ניווניים אחרים, עובדה המחזקת את הרעיון כי מחקר בנושא מניעת דמנציה צריך לבחון דרכים להפחתת גורמי סיכון, הן ברמת החברה והן ברמת הפרט.

שיפור תוחלת החיים יביא ללא ספק לעליה בסך מספר האנשים עם דמנציה בגיל מבוגר.

N Eng J Med. Published online November 27, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: הנחיות למניעת נפילות בקרב קשישים שפורסמו ב-JAMA מתארות שיטות עבודה מומלצות להערכת סיכון לנפילה ולהתערבויות מעשיות, בתפקוד חושי, קוגניטיבי ואוטונומי בבעיות רפואיות פעילוֹת, בתרופות, בסיכונים סביבתיים ובפעילויות יומיומיות.

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה