נוירואימונולוגיה

פעילות גופנית בקרב חולי סוכרת מפחיתה את שיעורי התמותה עקב מחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

בחולים עם סוכרת מסוג 2, שאינם מקפידים על פעילות גופנית באופן קבוע, נרשמה עליה של 70% בסיכון לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם, בהשוואה לאלו המקפידים על פעילות גופנית לפחות שלוש פעמים בשבוע, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology. הנתונים מצביעים על יתרון משמעותי להתחלת פעילות גופנית לאחר אורח חיים סדנטרי, ממצא התומך בכך שלעולם לא מאוחר מדי להתחיל להתאמן.

המחקר התצפיתי הגדול התבסס על מידע מנתוני NDR (National Diabetes Register) עם סך כולל של כ-15,000 גברים ונשים עם סוכרת מסוג 2, בגיל ממוצע של 60 שנים. החוקרים ערכו השוואה בין חולים שהקפידו על פעילות גופנית מעטה (כ-7,000 חולים, הוגדרה כפעילות גופנית של עד 1-2 פעמים בשבוע למשך 30 דקות) ואלו שהקפידו על פעילות גופנית רבה (כ-8,500 חולים, הוגדרה כפעילות גופנית במשך 30 דקות, שלוש פעמים בשבוע ומעלה).

החוקרים ערכו תקנון מלא לגיל, מין, משך סוכרת, סוג הטיפול בסוכרת והרגלי עישון, ומצאו כי הסיכון למחלות לב וכלי דם ותמותה עלו בחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא הקפידו על פעילות גופנית סדירה, שנותר על כנו גם לאחר התקנון למשתנים אלו.

ממצאים אלו ממחקר גדול משבדיה תומכים בגוף העדויות המצטבר לפיו בחולים עם סוכרת מסוג 2 יש תועלת רבה לפעילות גופנית סדירה. בנוסף, בניגוד למחקרים קודמים, המחקר הנוכחי לקח בחשבון גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם  וכך מדגים את הקשר בין פעילות גופנית וסיכון למחלות לב וכלי דם.

יתרה מזאת, מתת-אנליזה של נתוני המחקר עלה כי בחולים שהיו פחות פעילים בתחילת המחקר ובמהלך המעקב, הערכת הסיכון הייתה גבוהה יותר משמעותית בהיקף של 70-110% למחלת לב כלילית ותמותה ומחלות לב וכלי דם תמותה, בהשוואה לכל יתר המשתתפים במחקר.

מהתוצאות עולה כי בקבוצת החולים עם פעילות גופנית מעטה נרשמה עליה של 25% בסיכון לאירועים כליליים ומחלות לב וכלי דם, בהשוואה לקבוצת החולים שהקפידו על פעילות גופנית בתדירות גבוהה.

מכאן עולה כי הגדלת משך ותדירות הפעילות הגופנית יביאו להפחתת הסיכון לסיבוכים ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם, מנגד, אורח חיים לא-פעיל יביא לעליה משמעותית בסיכון של חולים עם סוכרת מסוג 2.

החוקרים ממליצים לשלב פעילות גופנית סדירה במסגרת תכנית הטיפול בחולי סוכרת, כאשר ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות ישום פעילות גופנית סדירה כחלק משינויי אורחות חיים בחולים אלו.

Eur J Prev Cardiol. Published online November 13, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה