נוירואימונולוגיה

שילוב אנטיביוטיקה עם חסמי תעלות סידן עלול להיות קטלני (מתוך כנס Kidney Week)

מתוצאות מחקר חדש עולה כי שילוב האנטיביוטיקה Clarithromycin, הניתנת לחולים שכבר נוטלים טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי תעלות סידן, מלווה בסיכון מוגבר לאשפוזים בשל נזק כלייתי חד, תת לחץ דם ותמותה. ממצאי המחקר הוצגו במהלך כנס ה-Kidney Week לשנת 2013 ובו-זמנית פורסמו בכתב העת JAMA.

החוקרים מדווחים כי לעיתים קרובות ניתן מרשם לשתי התרופות הללו, למרות אזהרות מפני אינטראקציות חמורות.

אזהרה מטעם מנהל המזון והתרופות האמריקאי קובעת כי דווח על תופעות לוואי חמורות בחולים שנטלו Clarithromycin בשילוב עם תכשירים העוברים מטבוליזם ע”י אנזים CYP3A4, עם הופעת תת לחץ דם עם טיפול בחסמי תעלות סידן, העוברים מטבוליזם ע”י אנזים זה (דוגמת Verapamil, Amlodipine, Diltiazem).

הסיבות להמשך מתן מרשמים לשתי התרופות הללו, חרף האזהרות, אינן ברורות. ידוע כי חלק מהרופאים והרוקחים אינם מודעים, או אינם משוכנעים בקשר הנ”ל ובסיכון הכרוך במתן שתי התרופות יחדיו.

במטרה להבין טוב יותר את היקף האירועים הקליניים החמורים עקב טיפול משולב בתרופות אלו, החוקרים ערכו מחקר רטרוספקטיבי, מבוסס-אוכלוסיה, שהתמקד במבוגרים באונטריו, שקיבלו מרשם לשתי התרופות. הם זיהו כ-96,000 מבוגרים מעל גיל 76 שנים, שקיבלו מרשם חדש לטיפול ב-Clarithromycin וכ-94,000 שקיבלו מרשם לטיפולים חליפיים, Azithromycin, תוך נטילת חסמי תעלות סידן.

מאחר ש-Azithromycin הינו מעכב חלש בלבד של CYP3A4, לא צפויה אותה השפעה כמו שילוב חסמי תעלות סידן עם Clarithromycin.

חסם תעלות הסידן הנפוץ ביותר בשימוש, Amlodipine, ניתן ללמעלה מ-50% מהחולים.

בחולים שנטלו חסמי תעלות סידן, הסיכון האבסולוטי לאשפוז עקב נזק כלייתי חד היה גבוה יותר בחולים שנטלו גם Clarithromycin, בהשוואה לאלו שנטלו Azithromycin (0.44% לעומת 0.22%, יחס סיכויים של 1.98).

בחולים שטופלו בחסמי תעלות סידן וב-Clarithromycin בו-זמנית נרשם סיכון מוגבר לאשפוז עקב תת לחץ דם (יחס סיכויים של 1.60) ותמותה מכל-סיבה (יחס סיכויים של 1.74).

למרות שייתכן כי מדובר בתת-הערכה של העליה בסיכון האבסולוטי לאור רגישות מוגבלת של קידוד האבחנות, החוקרים זיהו את הצורות החמורות יותר של התופעה, כך שממצאים אלו חשובים במיוחד לרופאים ולקובעי המדיניות.

מניתוח לפי תתי-קבוצות עלה כי דיהידרופירידינים (בעיקר Nifedipine), הן התרופות המלוות בסיכון הגבוה ביותר מבין חסמי תעלות סידן (יחס סיכויים של 5.33), עם עליה אבסולוטית של 0.63% בסיכון.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מתוצאות המחקר עולה כי ייתכן שמאות אשפוזים ומקרי תמותה נבעו משילוב תרופתי זה של חסמי תעלות סידן עם Clarithromycin.

Kidney Week 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה