נוירואימונולוגיה

פרופיל גנטי עשוי לסייע בניבוי התגובה של מעשנים לטיפול להפסקת עישון (Addiction)

גן האחראי לבקרת מהירות המטבוליזם של ניקוטין במעשנים עשוי לסייע בזיהוי המעשנים המנסים להפסיק, הצפויים להגיע לטיפול בתחליפי ניקוטין, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש ספטמבר בכתב העת Addiction.

עם זאת, נראה כי לגן CYP2A6 (Cytochrome P450 2A6) השפעה קטנה מאוד על ההצלחה של טיפול ב-Bupropion (Zyban), טיפול ללא ניקוטין להפסקת עישון.

לדברי החוקרים, ממצאי המחקר מספקים תובנות בנוע למעשנים הצפויים להגיב לסוגי טיפול שונים להפסקת עישון, כך שניתן לשפר את סיכויי הפסקת עישון. קלינית, התגובה של מטופלים לאמצעים תרופתיים שונים שונה מאחד לשני, והפרופיל הגנטי עשוי לעמוד בבסיס הבדלים אלו.

מדגם המחקר כלל 709 מבוגרים, המעשנים בהווה 10 סיגריות ומעלה בכל יום, עם מוטיבציה להפסקת עישון. במהלך תקופה של שמונה שבועות, חולקו המשתתפים באקראי כך ש-79 טופלו בפלסבו, 118 טופלו ב-Bupropion SR (150 מ”ג, פעמיים ביום), 377 טופלו בטיפול תחליפי בניקוטין (מדבקה ו/או מסטיקים) ו-135 קיבלו טיפול משולב ב-Bupropion עם טיפול תחליפי בניקוטין. כל המשתתפים השתתפו גם בשישה מפגשי ייעוץ להפסקת עישון.

קרוב למחצית מהמשתתפים (49.6%) חזרו לעשן במהלך 90 ימים לאחר הפסקת עישון.

מהערכת גנוטיפ CYP2A6 עלה כי ב-70.7% מהמשתתפים המטבוליזם של ניקוטין היה מהיר וכי ב-29.3% מהמשתתפים המטבוליזם של ניקוטין היה איטי. אלו עם מטבוליזם מהיר של ניקוטין עישנו יותר סיגריות בכל יום.

טיפול תחליפי  בניקוטין היה יעיל באלו עם מטבוליזם מהיר של ניקוטין, אך לא בכל המטופלים עם מטבוליזם איטי של ניקוטין. החוקרים זיהו הבדל גדול: אחד מכל שלושה מטופלים עם מטבוליזם מהיר של ניקוטין יגיבו לטיפול בתחליפי ניקוטין, בעוד שאחד מכל אלף מטופלים עם מטבוליזם איטי של ניקוטין יגיבו לטיפול זה.

הערכת הגנוטיפ CYP2A6 לא סייעה בזיהוי המעשנים שיגיבו לטיפול ב-Bupropion.

מהמחקר עולה עוד כי ההשפעה של טיפול בתחליפי ניקוטין על הימנעות ממושכת מניקוטין מתווכת ע”י הסיכון הגנטי המשולב מ-CYP2A6 וגן ניקוטין נוסף, CHRNA5.

במחקרים בעתיד מתכננים החוקרים לבחון את האינטראקציה בין CHRNA5 ו-CYP2A6 ואת ההשפעה הכוללת שלהם על הפסקת עישון וטיפול תחליפי בניקוטין או Bupropion. הם גם מתכננים לבחון כיצד גנים משפיעים על התועלת של תרופות אחרות המשמשות להפסקת עישון.

Addiction. Published online September 11, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי העניק מעמד סקירה מועדפת ל- Crinecerfont לטיפול בהיפרפלזיה מולדת של האדרנל (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי העניק מעמד סקירה מועדפת ל- Crinecerfont לטיפול בהיפרפלזיה מולדת של האדרנל (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק מעמד סקירה מועדפת (Priority Review) לבחינת שתי בקשות להערכת Crinecerfont לטיפול במקרים של היפרפלזיה מולדת של האדרנל (Congenital Adrenal Hyperplasia). הטיפול ב- Crinecerfont קיבל בעבר מעמד של תרופה יתומה ממנהל המזון והתרופות האמריקאי במרץ 2019. מנתונים משני מחקרים שפורסמו בעבר עולה כי Crinecerfont, תכשיר סלקטיבי המכוון […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת פרקינסון בגיל מוקדם זוהה, תגלית שמומחים מאמינים כי תהיה לה השלכות קליניות חשובות בעתיד הלא רחוק, כך עולה מכנס האקדמיה האירופאית לנוירולוגיה 2024

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה