נוירואימונולוגיה

גורמי דחק מעלים את הסיכון לתמותה (מתוך כנס EASD)

במטופלים מבוגרים עם שלושה אירועי דחק מג’וריים במהלך חייהם, או יותר (כולל אובדן בן/בת זוג, מוות של ילד, או שינוי מקום מגורים), תועד סיכון מוגבר לתמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שהוצגו במהלך כנס ה-EASD (European Association for the Study of Diabetes).

כאשר החוקרים ערכו השוואה בין מטופלים שחוו מספר אירועי דחק במהלך חייהם ובין אלו שלא חוו אירועי דחק במהלך תקופה ממוצעת של 15 שנים, הם לא מצאו הבדל מובהק באלו עם אירוע אחד או שני אירועי דחק, אך זיהו עליה של 29% בסיכון לתמותה במקרים בהם תוארו שלושה אירועי דחק מג’וריים במהלך החיים ועליה של 51% בסיכון לתמותה במקרים בהם תוארו למעלה משלושה אירועי דחק.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעה של אירועי דחק על הסיכון לתמותה. אירועי הדחק שנכללו בסקירה כללו מחלה חמורה של ילד, בעיות עם ילדים, מוות של ילד, בעיות עם בן/בת הזוג, מוות של בן/בת הזוג, מוות של קרוב משפחה, בעיות כלכליות, מעבר לבית חדש, סיום מערכת יחסים קרובה.

המחקר כלל 2,385 משתתפים: 46% היו גברים ובגיל ממוצע של 62 שנים בתחילת המחקר. המעקב הממוצע ארך 15 שנים. במהלך תקופה זו דווח על 834 מקרי תמותה, כולל 239 מקרי תמותה עקב מחלות ממאירות ו-235 מקרי תמותה עקב מחלות לב וכלי דם.

כאשר החוקרים בחנו גורמי דחק ואת הקשר לתמותה, הם מצאו כי 510 משתתפים שללו חשיפה לאחר מאירועי הדחק המג’וריים, ובמהלך תקופת המעקב, 159 מהם הלכו לעולמם. מבין 853 המשתתפים שציינו אירוע דחק אחד מהרשימה, 276 הלכו לעולמם הבדל לא-מובהק של 4% עליה בסיכון לתמותה מכל-סיבה, בהשוואה לאלו ללא חשיפה לאירועי דחק.

מבין 588 המטופלים עם חשיפה לשני אירועי דחק במהלך החיים, 213 הלכו לעולמם, עם עליה של 21% בסיכון לתמותה, אם כי זו לא הייתה מובהקת סטטיסטית. החוקרים זיהו 257 משתתפים שחוו שלושה אירועי דחק מג’וריים, עם 101 מקרי תמותה בקבוצה זו, עליה מובהקת סטטיסטית של 50% בשיעורי התמותה מכל-סיבה. הם גם מדווחים כי 177 משתתפים חוו ארבעה אירועי דחק ומעלה, כאשר 78 מהם הלכו לעולמם, עם עליה של 60% בסיכון לתמותה בהשוואה לאלו ללא חשיפה לאירועי דחק.

לאחר שלקחו בחשבון את גיל המשתתפים ומינם, הממצאים המשמעותיים נותרו על כנם באלו עם חשיפה לשלושה אירועי דחק ומעלה. כאשר התייחסו גם למדדים הגליקמיים, שכיחות סוכרת מסוג 2, מדד מסת גוף, יתר לחץ דם ושכיחות מחלות לב וכלי דם, הממצאים המשמעותיים נותרו בקרב אלו עם חשיפה לארבעה אירועי דחק מג’וריים, או יותר (עליה של 38% בסיכון לתמותה).

מהנתונים עולה מרבית האנשים יכולים להתמודד בהצלחה עם 1-2 אירועי דחק, אך כי שלושה אירועי דחק במהלך החיים, או יותר, מלווים בעליה משמעותית בסיכון לתמותה מכל-סיבה, תמותה עקב מחלות לב וכלי דם ותמותה עקב מחלות ממאירות.

מתוך כנס European Association for the Study of Diabetes

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה