נוירואימונולוגיה

ההשפעה של חשיפה למריחואנה במהלך גיל ההתבגרות על התפתחות המוח (Neuropharmacology)

למרות שהרושם בציבור הינו כי מריחואנה הינה סם יחסית בטוח, עם תועלת רפואית מסוימת, סקירה חדשה שכללה למעלה מ-120 מחקרים מדגישה כי הסם אינו חסר כל נזק כפי שרבים סבורים, בעיקר במתבגרים.

הסקירה התמקדה בהיבטים השונים של שימוש בקנאביס והמוח של מתבגרים, והחוקרים מדגישים כי רק אחד מכל ארבעה מתבגרים שנחשף לקנאביס מפתח סיבוכים, אך מדגישים את חשיבות זיהוי אלו המועדים במיוחד לסיבוכים.

מהנתונים עולה כי במרבית האוכלוסיה, קנאביס אינו כרוך בתופעות לוואי חמורות בטווח הארוך, אך ישנה תפישה שגויה לפיה המשמעות הינה כי הסם בטוח כמעט לכולם, דבר שאינו נכון. למעשה, בחלק מהאנשים, כולל חלק מהמתבגרים ואף מבוגרים, כמו גם אלו עם מחלות נפשיות, לקנאביס עשויה להיות השפעה הרסנית על המוח המתפתח, עם סיבוכים ברורים, דוגמת התמכרות לחומרים אחרים והפרעות פסיכיאטריות.

מחקרים קליניים ואפידמיולוגים הוכיחו מספר פעמים כי קיים קשר בין חשיפה מוקדמת לקנאביס ובין סיכון מוגבר להתמכרות לסמים מסוכנים יותר. עם זאת, לא ברור אם קיים קשר סיבתי אמיתי בשל השפעות גנטיות וסביבתיות. ממחקרים בבעלי חיים עולה כי לאחר חשיפה חוזרת לקנאביס בגיל ההתבגרות תועדה חשיפה מוגברת לאופיאטים בגיל מאוחר יותר.

הגורמים הגנטיים המעלים את הסיכון לסיבוכים עדיין אינם מוגדרים היטב. מהעדויות עולה כי חלק מהגנים מעלים את הנטייה לסיבוכים עקב שימוש בקנאביס או סמים אחרים, אך רבים עדיין אינם מזוהים. החוקרים מסבירים כי קל יותר לזהות סוגי אישיות המעלים את הנטייה להשפעות השליליות ביותר של קנאביס.

גורמים אחרים עשויים לנבא אם אדם מסוים יפתח סיבוכים, כולל גורמים פסיכו-סוציאליים וסוגי אישיות, ובטווח הקצר, זוהי ככל הנראה הדרך הנכונה להתבסס על בדיקות סקירה ולזהות את אלו בסיכון.

התערבויות שנמצאו יעילות בהפחתת שימוש לרעה בסמים כוללות פסיכותרפיה כנגד התנהגות אגרסיבית או אימפולסיבית, והדרכת דרכים להתמודדות עם מצבי דחק או ניהול יעיל יותר של מערכות יחסים חברתיות.

המומחים מסבירים כי הקנאביס הזמין למתבגרים כיום הינו בעל פוטנטיות הרבה יותר נרחבת מזה שהיה בשימוש בשנות השישים והשבעים של המאה הקודמת, עם רמות הרבה יותר גבוהות של THC (Tetrahydrocannabinol), המרכיב הפסיכו-אקטיבי של קנאביס.

ריכוז ה-THC בשנות השישים והשבעים היה נמוך מ-5%, בעוד שבעשר השנים האחרונות, מדובר בריכוזים שנעו סביב 15-20%, כך שברור שהסם הרבה יותר פוטנטי, ואין ספק כי כרוך בסיבוכים חמורים יותר, כולל השפעות על התפתחות המוח והבריאות הנפשית.

מטרת המאמר אינה לקבוע אם קנאביס הוא טוב או רע. ייתכן מאוד כי לסם יש תועלת רפואית, אך הוא עשוי לפגוע באוכלוסיות פגיעות מאוד, ולכן יש להיזהר מאוד במסר שמעבירים לציבור.

למרות שברור כי דרושים מחקרים נוספים להבנת ההשפעות ארוכות הטווח של חשיפה לקנאביס במתבגרים על המוח וההתנהגות, מהעדויות הזמינות כיום עולה כי לקנאביס השפעה משמעותית על התמכרות לחומרים אחרים.

Neuropharmacology. Published online August 16, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בעומס גדול יותר של טרשת עורקים כליליים וסיכון גבוה יותר לאירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים בעתיד, כאשר הסיכון מוגבר עוד יותר בנוכחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חלק מהמחלות האוטואימוניות מלוות בסיכון […]

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת פרקינסון בגיל מוקדם זוהה, תגלית שמומחים מאמינים כי תהיה לה השלכות קליניות חשובות בעתיד הלא רחוק, כך עולה מכנס האקדמיה האירופאית לנוירולוגיה 2024

  • עדויות חדשות תומכות בבטיחות ויעילות Rimegepant במבוגרים עם מיגרנה וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (Pain Ther)

    עדויות חדשות תומכות בבטיחות ויעילות Rimegepant במבוגרים עם מיגרנה וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (Pain Ther)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pain and Therapy מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Rimegepant (נורטק) מהווה טיפול בטוח ונסבל היטב במבוגרים עם מיגרנה וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, כולל אלו בסיכון בינוני-עד-גבוה למחלות לב וכלי דם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמי סיכון קרדיווסקולאריים עלולים להגביל את אפשרויות הטיפול כנגד מיגרנה. […]

  • ההשפעה של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר בידוד ורידי הריאה (Int J Cardiol)

    ההשפעה של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר בידוד ורידי הריאה (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי עישון סיגריות מלווה בסיכון מוגבר להישנות פרפור פרוזדורים לאחר בירור ורידי הריאה, עם עדות לסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים התקפי וקבוע. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים מאסיה הצביעו על תוצאות סותרות בכל הנוגע להשפעה הקלינית של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה