נוירואימונולוגיה

עדויות חדשות תומכות בגישה לפיה קיימים הבדלים באתיולוגיה ובמנגנונים של מחלת אלצהיימר ומחלת פרקינסון (JAMA Neurol)

למרות שחלק מהמחקרים הצביעו על חפיפה אפשרית בפתולוגיה של מחלת אלצהיימר ומחלת פרקינסון, שני מחקרים שפורסמו לאחרונה מדגישים את ההבדלים בין שתי המחלות הללו.

מחקר אחד לא מצא עדות משמעותית התומכת בנוכחות אתרים המעלים את הסיכון למחלת פרקינסון ומחלת אלצהיימר, כאשר מחקר אחר קבע כי בחולים עם ליקוי קוגניטיבי ומחלת פרקינסון אין דפוס דומה של משקעי עמילואיד-ביתא במוח כמו זה שתואר בחולים עם מחלת אלצהיימר.

אעפ”י שלחולים עם מחלת אלצהיימר ומחלת פרקינסון תסמינים משותפים ודמיון בנוירו-פתולוגיה, מחקר הגנים, שפורסם בכתב העת JAMA Neurology, לא מצא כל עדות לחפיפה בגורמי הסיכון הגנטיים לשתי המחלות.

ממצאי המחקר אינם תומכים בהשערה לפיה מחלת אלצהיימר ומחלת פרקינסון מהוות רצף ביולוגי, אך מרמזים כי המחלות הן ישויות נפרדות.

החוקרים הגיעו למסקנה זו לאחר בחינת נוכחות אתרים גנטיים אפשריים בשני מחקרי גנום להערכת מחלת אלצהיימר ומחלת פרקינסון. המחקר הגנומי להערכת מחלת אלצהיימר כלל 3,177 מקרים של מחלת אלצהיימר ו-7,277 ביקורות מבריטניה, ארצות הברית וגרמניה. נתוני המחקר הגנומי להערכת מחלת פרקינסון נאספו מחמישה מחקרים בחולי פרקינסון (2 מארצות הברית, אחד מבריטניה, אחד מגרמניה ואחד מצרפת) וכלל 5,333 מקרים ו-12,298 ביקורות.

מטה-אנליזה ששילבה נתונים שני המחקרים התבססה על גישה מתמטית שפורסמה בעבר לתקנון להעדר עצמאות שנבעה מהביקורות ששימשו בשני המחקרים. סקירה זו לא מצאה כל עדות לנוכחות אללים המעלים את הסיכון לשתי המחלות.

החוקרים הופתעו תחילה מהעדר התוצאות החיוביות בנתוני המחקרים הגנטיים, לאור החפיפה הקלינית והנוירו-פתולוגית בין מחלת אלצהיימר ופרקינסון. לאור זאת החוקרים שקלו בכובד ראש את מגבלות המחקר וערכו סקירה מקיפה נוספת.

השלב הבא היה שימוש בגישה המבוססת על מדדים פוליגניים. הסיכון למחלת פרקינסון ואלצהיימר עשוי להיות מושפע ממספר רב של אללים פוליגניים, כל אחד עם השפעה פרטנית קטנה מאוד, כאשר שילוב של אלו עשוי להיות בעל ערך מנבא משמעותי. באלו עם מדדים פוליגניים גבוהים יותר תועד סיכון גבוה יותר לחלק מהמחלות.

עם זאת, סקירה של נתונים גנטיים להשפעה אפשרית של אללים פוליגניים אפשריים לא זיהתה כל עדות משמעותית התומכת בסיכון פוליגני משותף למחלת אלצהיימר ומחלת פרקינסון.

החוקרים ערכו ניתוח גנטי שבחן את הסיכון הגנטי הכולל בעקבות כל גן שנבחן. שוב, ניתוח נתונים לא זיהה כל עדות לעודף משמעותי של גנים שהעלו את הסיכון לשתי המחלות.

לפיכך, מהממצאים עולה כי אתרים גנטיים המעלים את הסיכון הן למחלת פרקינסון והן למחלת אלצהיימר אינם נפוצים וכי ייתכן והחפיפה הפתולוגית היא בהמשך הרצף של הנטייה הגנטית המעלה את הסיכון לכל מחלה. ייתכן כי התסמינים הקליניים המשותפים נובעים מהשפעות משניות של ניוון מערכת העצבים, הנפוצות בשתי המחלות הללו.

החוקרים מאמינים כי מחקרים נוספים שיכללו וריאנטים גנטיים נדירים וכן חולים עם מחלת פרקינסון עם עדות לליקוי קוגניטיבי ידגימו שינויים גנטיים נפוצים.

בחולים עם מחלת פרקינסון וליקוי קוגניטיבי נכללו במחקר אחר שהדגיש את ההבדלים בין מחלת אלצהיימר ובין מחלת פרקינסון. במחקר זה, החוקרים התבססו על PCA (Principal Component Analysis), שיטה רגישה לזיהוי דפוסי קליטת PiB (Pittsburgh Compound B), סמן למשקעי עמילואיד-ביתא ב-53 חולים עם מדד CDR (Clinical Dementia Rating) של 0.5 ומעלה, 35 חולים עם מחלת אלצהיימר תסמינית ו-67 ביקורות בריאות, תואמות בגיל.

המחקר הדגים הבדל מובהק סטטיסטית בין חולים עם מחלת פרקינסון ואלו עם אלצהיימר בטופוגרפיה של קליטת PiB. שני המרכיבים העיקריים הראשונים (PC1 ו-PC2) היו נפרדים משמעותית בחולים עם מחלת אלצהיימר בהשוואה לביקורות, והחולים עם מחלת פרקינסון היו שונים משמעותית מאלו עם מחלת פרקינסון בשני המרכיבים הללו. החוקרים לא זיהו הבדלים בין חולי פרקינסון ובין הביקורות באחד מהמדדים הללו.

מהנתונים עולה כי משקעי עמילואיד-ביתא עשויים לשחק תפקיד פתופיזיולוגי שונה בליקוי הקוגניטיבי של מחלת פרקינסון בהשוואה לתפקידם במחלת אלצהיימר. עוד נראה כי משקעים אלו מלווים בשיעורי הישרדות נמוכים יותר והידרדרות קוגניטיבית מואצת ובחולי פרקינסון מסייעים בניבוי הטיפולים התרופתיים האפשריים.

JAMA Neurol. Published online August 5, 2013

Neurology 2013;81:520-527, 516-517

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: הנחיות למניעת נפילות בקרב קשישים שפורסמו ב-JAMA מתארות שיטות עבודה מומלצות להערכת סיכון לנפילה ולהתערבויות מעשיות, בתפקוד חושי, קוגניטיבי ואוטונומי בבעיות רפואיות פעילוֹת, בתרופות, בסיכונים סביבתיים ובפעילויות יומיומיות.

  • גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת פרקינסון בגיל מוקדם זוהה, תגלית שמומחים מאמינים כי תהיה לה השלכות קליניות חשובות בעתיד הלא רחוק, כך עולה מכנס האקדמיה האירופאית לנוירולוגיה 2024

  • ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; היפוגליקמיה (1)

    ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; היפוגליקמיה (1)

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; הטיפול המתקדם (2)

    ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; הטיפול המתקדם (2)

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; אינסולינים ארוכי טווח (3)

    ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; אינסולינים ארוכי טווח (3)

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; טכנולוגיות (4)

    ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; טכנולוגיות (4)

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; רפואה מותאמת אישית (5)

    ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; רפואה מותאמת אישית (5)

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה