נוירואימונולוגיה

מדיטציה מביאה לשינויים הנראים בהדמייה מוחית ולשינויים בביטוי גנים (‘הארץ’)

כתבה ב’הארץ’ סוקרת מחקר חדש שנערך בקליפורניה ופורסם במאי בג’ורנאל Neural Plasticity , בו נמצא כי מדיטציית ג’האנה(Jhana) הובילה לשינוי מוחי באחד עשר אזורים, שבמחקרים קודמים נקשרו לחוויות סובייקטיביות אצל המשתתפים. מושא המחקר היה תושב ארצות הברית בן 53, שתרגל מדיטציה במשך קרוב לעשרים שנה. הוא התבקש להכנס למצב אקסטזה בזמן שמוחו עובר הדמיית FMRI. החוקרים מצאו גם כי כאשר הגיע הנבדק לתחושת אושר עילאי זוהתה פעילות גם במעמקי המוח ולא רק במעטפת המוח. לדברי החוקרים, השיטה הצליחה להביא לעירור מוחי בלי תלות בגירוי חיצוני.

מחקר נוסף שנסקר בכתבה התפרסם גם הוא במאי האחרון (ב-PLoS ONE ) והציע כי לאימוני מדיטציה השפעה על שינויים בביטוי של גנים. המחקר נערך בבוסטון והחוקרים, מאוניברסיטת הרווארד, בחנו כיצד משפיע תגובת ההרפייה למדיטציה קלאסית בנבדקים ללא נסיון בשיטה, לאחר שעברו הדרכה במשך כחודשיים ומולם קבוצה שהיתה בעלת נסיון במדיטציה. לאחר התרגול המתרגלים עברו בדיקות דם שנסרקו גנטית, והחוקרים מצאו כי בשתי הקבוצות נרשמו שינויים בביטוי גנים בגוף, בין השאר ביטוי יתר של גנים הקשורים למטבוליזם, לויסות אינסולין וכן ביטוי מופחת לגנים הקשורים לתגובת דלקת, כשהקבוצה בעלת הנסיון והמיומנות הראתה שינויים גדולים יותר. במחקר זה סיכמו החוקרים כי נראה כי למדיטציה השפעה חיובית על הבריאות.

לכתבה מאת דן אבן ב’הארץ’

הערכת המערכת: לא מעט מחקרים שהתפרסמו בשנים האחרונות מצאו כי עדויות כי למדיטציה השפעות שונות, חיוביות בדרך כלל, על הנבדקים. רק לפני כחודש הבאנו כאן מחקר שמצא כי במשתתפים באימון מדיטציה מודעת במשך ארבעה ימים או יותר, ללא נסיון קודם, נמצאו בהדמיות –  MRI שינויים במנגנונים מוחיים הקשורים להורדה ברמת החרדה. לידיעה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה