נוירואימונולוגיה

התועלת של פעילות אירובית בחולים לאחר אירועים מוחיים (Stroke)

פעילות גופנית אירובית בצורת הליכה מהירה במשך שלוש פעמים בשבוע, הביאה לשיפור משמעותי בכושר הגופני ובסיבולת של חולים ששרדו אירועים מוחיים במהלך 6-24 החודשים האחרונים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Stroke.

לדברי החוקרים, לאחר אירוע מוחי, חולים רבים סובלים ממגבלות המביאות לכך שאינם פעילים כפי שנדרש, בעיקר בעקבות ירידה בכושר הגופני כתוצאה מחוסר פעילות. מצב זה מוביל לירידה ביכולת האירובית וביכולת לבצע פעילויות הדורשת מאמץ ממושך.

במסגרת המחקר הנוכחי חולקו באקראי 128 מבוגרים לאחר אירוע מוחי, לקבוצה שלקחה חלק בהליכה מהירה מחוץ לבית, במשך 30 דקות, שלוש פעמים בשבוע, למשך 12 שבועות (64 חולים), ולקבוצה שווה בגודלה של חולים לאחר אירועים מוחיים שקיבלו עיסויים בצד הפגוע, אך ללא פעילות גופנית.

השורדים בקבוצת ההתערבות התחילו בהליכה במשך 15 דקות כל פעם, ולאחר מכן התקדמות בחמש דקות כל שבוע עד 30 דקות. ההליכה נערכה בביתם או בקהילה, והם היו תחת השגחה של מדריכים מיומנים.

כל המשתתפים היו בגילאי 40 שנים ומעלה, מרביתם לאחר אירוע מוחי בשנה האחרונה שקדמה למחקר. החוקרים התבססו על שאלון Medical Outcomes Short Form, סקר 36-Item Short Form Health Survey (SF-36) להערכת איכות החיים הבריאותית; על מדד Barthel Index ו-Older Americans Resource and Services להערכת המצב התפקודי; מבחן הליכה לשש דקות להערכת הסיבולת ומדד Morticity Index להערכת הכוח בגפה התחתונה.

בקרב המשתתפים בקבוצת ההתערבות זוהתה מגמה לפיה חלה עליה גדולה יותר משמעותית במרכיב הבריאות הגופנית של מדד SF-36 (p=0.077), בהשוואה לביקורות. הם גם מצאו כי הסיבולת בקבוצת ההתערבות השתפרה משמעותית, בהשוואה לביקורות (p<0.001) וכי בקבוצת ההתערבות המשתתפים הצליחו ללכת 18% נוספים במבחן מרחק הליכה לשש דקות, בהשוואה לקבוצת הביקורת.

קצב הלב במנוחה עלה במהלך ששת השבועות הראשונים בשתי הקבוצות, אך לאחר מכן ועד תום המחקר, קצב הלב במנוחה ירד משמעותית בקבוצת ההתערבות, אך עלה בקבוצת הביקורת (78 פעימות לדקה לעומת 84.3 פעימות לדקה).

החוקרים מסבירים כי קצב הלב במנוחה הינו מדד טוב לכושר הגופני, כאשר ככל שקצב הלב נמוך יותר כך הכושר הלבבי טוב יותר.

לאור ממצאי המחקר, החוקרים מקווים כי רופאים יתחילו להמליץ למטופליהם לאחר אירועים מוחיים, היכולים להתנייד באופן עצמאי, להקפיד על הליכה מהירה. הם קוראים לרופאים המטפלים להדגיש את התועלת של פעילות גופנית, ולא רק לייעץ אלא גם לרשום את המטופלים לתכנית אימונים גופניים הכוללת הליכה מהירה.

Stroke. Published online March 7, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה