נוירואימונולוגיה

התועלת של פעילות גופנית כנגד הפרעות פסיכיאטריות (מתוך כנס Psych Congress)

היתרונות של פעילות גופנית בהיבטים שונים של הבריאות הגופנית מוכרים היטב, אך עדויות שהצטברו בשנים האחרונות מעידות על השפעה ייחודית על חלק מההפרעות הפסיכיאטריות, ואלו הובילו רופאים לשקול גישות טיפול חדשות ולשלב פעילות גופנית כטיפול בחולים אלו.

לדברי החוקרים, יש עדויות בולטות לפיהן פעילות גופנית עשויה לסייע בטיפול בהפרעות פסיכיאטרית, עם תועלת משמעותית. חלק מהעדויות הבולטות ביותר זוהו כטיפול בדיכאון, כאשר התועלת הפסיכיאטרית של פעילות גופנית הודגמה במספר מקרים ותאמה לתועלת של התערבויות תרופתיות, עם שמירה ומניעת הישנות בטווח הארוך.

החוקרים התייחסו למחקר מאוניברסיטת דיוק שכלל 156 חולים עם הפרעת דיכאון מג’ורית, שחולקו באקראי לפעילות אירובית, טיפול ב-Sertraline, או שתי ההתערבויות למשך ארבעה חודשים. ההבדל בשיעורי ההפוגה בפעילות הגופנית ובקבוצת הטיפול התרופתי לאחר ארבעה חודשים לא היו מובהקים סטטיסטית (60% ו-69%, בהתאמה), אך במעקב בן עשרה חודשים, בקבוצת הפעילות הגופנית שיעורי ההישנות היו נמוכים יותר (P=0.01).

בחולים שהתעמלו באופן עצמאי לאחר תקופת הטיפול נרשמה ירידה בסיכויים לענות על קריטריוני דיכאון לאחר שישה חודשים, בהשוואה לאלו שלא התאמנו לאחר ארבעת חודשי המחקר.

במחקר דומה שנערך ע”י אותה קבוצת חוקרים לאחר עשר שנים, נכלל מדגם גדול יותר של 202 משתתפים, שחולקו לפעילות גופנית תחת השגחה, טיפול ב-Sertraline או פלסבו, והדגים שיעורי הפוגה של 46% לאחר ארבעה חודשים ו-66% לאחר 16 חודשי מעקב בשתי קבוצות הטיפול, ללא שיפור גדול יותר משמעותית עם טיפול תרופתי, בהשוואה לפעילות גופנית בניבוי הפוגה של דיכאון מג’ורי לאחר שנה אחת.

מחקרים אחרים הדגימו תוצאות מרשימות דומות לפעילות גופנית במגוון אוכלוסיות, כולל נשים הרות עם דיכאון, המעוניינות להימנע מטיפול תרופתי, חולים עם HIV ואף חולים הסובלים מאי-ספיקת לב, בהם לא רק שנרשמה ירידה מובהקת סטטיסטית בדיכאון בעקבות פעילות גופנית, אלא גם ירידה בשיעורי התמותה.

באשר לחרדה, אעפ”י שהעדויות אינן בולטות, הן עדיין מעידות על תועלת ונראה כי תכנית אימונים קרדיווסקולארית מתאימה במיוחד להשפעות הפיזיולוגיות הקשורות בחרדה.

חסרות עדויות באשר להפרעה דו-קוטבית, אך בחולים אלו לרוב תסמינים דומים לדיכאון, עם תועלת דומה. העדויות בנוגע לדיכאון בחולים עם הפרעה דו-קוטבית הן חזקות דיו כך שניתן להניח כי לפעילות גופנית תועלת גם בטיפול בחולים עם הפרעה זו.

באשר להפרעות פסיכוטיות חמורות דוגמת סכיזופרניה, העדויות בנוגע לתועלת של פעילות גופנית כנגד תסמיני פסיכוזה או תפקוד קוגניטיבי הן מוגבלות . עם זאת, מספר מחקרים הדגים שיפור במחלות רקע ונושאים מטבוליים עקב הטיפול האנטי-פסיכוטי הניתן לרוב לחולים אלו.

מחקר אחד להערכת התועלת של ג’וגינג ב-80 חולי סכיזופרניה, כלל 40 חולים שרצו 40 דקות, שלוש פעמים בשבוע והדגים שיפור משמעותי בדיכאון, חרדה, פוביה והתנהגות טורדנית-כפייתית, השוואה ל-40 ביקורות שלא היו פעילים גופנית ולא זכו לשיפור.

ישנן עדויות נרחבות המצביעות על תועלת לפעילות גופנית בהפרעות הנוגעות לתפקוד הקוגניטיבי, דוגמת דמנציה ומחלת אלצהיימר, עם שמונה מחקרים להערכת דמנציה בלבד בשלוש השנים האחרונות שהצביעו על שיפור עם פעילויות דוגמת הליכה ואימוני כוח על תפקוד הזיכרון והתפקוד הניהולי.

המכשול העיקרי עם כל ההפרעות הפסיכיאטריות נוגע לאופן הגברת המוטיבציה של החולים לעסוק בפעילות גופנית והכותבים מספקים מספר המלצות:

– התחלה בהערכה של ההיסטוריה של פעילות גופנית בהווה ובעבר והדרכת החולים על ההשפעות האפשריות של פעילות גופנית על מחלתם וכיצד להתאים את הפעילות לתפריט של אפשרויות טיפול אחרות.

– מתן המלצות ברורות.

– הצעת כלים להגברת המוטיבציה: תכנית התנהגותית, לדוגמא, המאפשרת לקבוע יעדים, או לקשר חולים עם קבוצת פעילות גופנית.

– יש להתייחס ליכולת הגופנית הנוכחית של החולה בהמלצה על משטר הפעילות.

– יש לסייע לחולה למצוא את הפעילות המתאימה ביותר עבורו, במקום להמליץ על התערבות ספציפית.

– יש לסייע בהדרכת החולה על השימוש בכלי הדרכה, דוגמת מקורות מידע או ספרים.

חשוב לדון בחשיבות פעילות גופנית עם החולים וכן חשוב לשפר את המודעות לפעילות גופנית בקרב רופאים.

Psych Congress 2012: US Psychiatric and Mental Health Congress

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי פעילות גופנית מאומצת יומית מלווה בירידה ברמות הסוכר בדם ועשויה להוביל לעליה בסיכון לאירועי היפוגליקמיה, בפרט עם מינוני אינסולין יומיים גבוהים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להבין טוב יותר את האינטראקציות בין דפוסי פעילות גופנית שונים, ריכוזי סוכר ממוצע והיארעות אירועי היפוגליקמיה […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה