מאת ד”ר אולה קראסיק
ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון יולי של כתב העת Brain, Behavior and Immunity עולה כי תוספי אומגה-3 עשויים להפחית תגובה דלקתית ותסמיני חרדה באנשים צעירים ובריאים.
מחקרי תצפית הדגימו בעבר קשר בין רמות נמוכות של חומצות שומן PUFA (או polyunsaturated fatty acids ) מסוג אומגה-3 ורמות גבוהות של חומצות שומן מסוג אומגה-6 לבין מצבי דלקת ודכאון. אולם, תוצאות מחקרים אקראיים מבוקרים היו מעורבות.
במחקר מקביל, אקראי, מבוקר פלצבו, כפול סמיות זה בדקו החוקרים את ההשפעה של חומצות שומן מסוג אומגה-3 על ייצור ציטוקינים (תגובה דלקתית) ועל תסמיני דכאון וחרדה בקרב מבוגרים צעירים בריאים. המחקר נמשך 12 שבועות. במחקר השתתפו 68 סטודנטים לרפואה מחציתם קיבלו תוספי אומגה-3 (במינון של 2.5 גרםיום 2085 מ”ג חומצה eicosapentaenoic ו-348 מ”ג חומצה docosaheanoic ) ומחציתם קיבלו פלצבו (קפסולות עם חומצות שומן אשר משקפות את צריכת חומצות השומן היומית של אוכלוסיית ארצות הברית). החוקרים עקבו אחר תוצאות בדיקות דם של המשתתפים בתקופה שאינה לחוצה וכן בימים לפני בחינות.
החוקרים מצאו כי בהשוואה למשתתפים שקיבלו פלצבו, המשתתפים שקיבלו אומגה-3 הדגימו ירידה של 14% בייצור IL-6 (או interleukin-6 ) בתגובה ל-LPS (או lipopolysaccharide ). כמו כן, הדגימו משתתפים אלה ירידה של 20% בתסמיני חרדה, ללא שינוי משמעותי בתסמיני דכאון.
החוקרים מציינים כי אנשים שונים נבדלים באופן בו הם סופגים ומעבדים תוספי אומגה-3. על כן, בניתוח נתונים משני בדקו החוקרים את היחס בין חומצות שומן מסוג אומגה-6 לבין חומצות שומן מסוג אומגה-3. החוקרים מצאו כי יחס נמוך יותר בקבוצת הטיפול היה קשור בירידה בחרדה, כמו גם ירידה בייצור של IL-6 ו-TNF-alpha (או tumor necrosis factor alpha ).
החוקרים מסכמים וכותבים כי נראה שתוספי אומגה-3 עשויים להפחית דלקת ולהפחית תסמיני חרדה במבוגרים צעירים בריאים. לדברי החוקרים זהו המחקר הראשון אשר מדגים ירידה בתסמיני חרדה במשתתפים בריאים ללא אבחנה של הפרעת חרדה בעקבות תוספי אומגה-3.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!