נוירואימונולוגיה

לאחר אירוע דה-מיאלינטיבי ראשון עשוי טיפול באינטרפרון לעכב את התקדמות המחלה לטרשת נפוצה (מתוך כנס CMSC)

מאת ד”ר בן פודה-שקד

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס השנתי ה-25 של ה-Consortium of Multiple Sclerosis Centers (CMSC) עולה כי לאחר אירוע דה-מיאלינטיבי יחיד המרמז על טרשת נפוצה (Multiple Sclerosis, MS), טיפול במינונים המקובלים של Interferon beta-1a (Rebif) תת-עורי הינו עדיף על פני מתן שבועי של התרופה ועל פני תרופת דמה בעיכוב התקדמות המחלה לכדי טרשת נפוצה העונה על קריטריוני McDonald.

החוקרים הציגו בכנס את תוצאותיו המלאות של מחקר REbifFLEXible dosing in early Multiple Sclerosis (REFLEX) בשלב 3. לדבריהם, ניתן כמעט לומר כי צפוי שתכשירים דוגמת Interferon, היעילים בטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, יהיו יעילים גם במקרים של אירוע ראשון של טרשת נפוצה (המכונים Clinically isolated syndrome, CIS), ואולם נותרות שאלות ביחס למינון המיטבי בהקשר זה.

במחקר, שבוצע באופן מבוקר וכפול סמיות ותוך השוואת התכשיר לתרופת דמה, הוקצו החולים לקבל טיפול במינון המקובל (משמע שלוש פעמים בשבוע) של 44 מיקרוגרם של Interferon beta-1a (כך ב-171 חולים) בהשוואה למתן של אותו מינון פעם בשבוע (175 חולים) או לחילופין תרופת דמה (171 חולים נוספים). כל החולים קיבלו שלוש זריקות לשבוע המכילות את תרופת המחקר או לחילופין תרופת דמה, או שילוב של השתיים, וזאת למשך 48 חודשים.

כל החולים אשר הוקצו לטיפול הפעיל קיבלו תכשיר חדש הזמין בקנדה ובאירופה, אולם לא כך בארצות הברית, ובו אין כל אלבומין ממקור סרום אנושי או ממקור סרום עוברי של פרה.

מלבד אירוע דה-מיאלינטיבי ראשון המרמז על טרשת נפוצה, היה על החולים הנכללים במחקר להיות בעלי שני נגעים מוחיים לפחות שאינם מתבטאים קלינית, כפי שנראה בסריקות MRI. גילם הממוצע של החולים עמד על 31 שנים, 64% מהם היו נשים וציון מדד ה-Expanded Disability Status Scale היה 1.5. פרק הזמן הממוצע מהאירוע הדה-מיאלינטיבי הראשון ועד לתחילת הטיפול היה 58 ימים.

היעד העיקרי של המחקר הוגדר כפרק הזמן עד להופעת טרשת נפוצה העונה על קריטריוני McDonald לשנת 2005 לטרשת נפוצה, ויעדו המשני הוגדר כפרק הזמן עד להופעת טרשת נפוצה המוכחת קלינית (Clinically definite MS, CDMS).

עבור תוצאות אלו, נמצא כי הסבירות המצטברת לשנתיים להופעת טרשת נפוצה העונה על קריטריוני McDonald הייתה הנמוכה ביותר בקבוצת החולים שטופלו ב-Interferon שלוש פעמים בשבוע (62%), וזאת בהשוואה לאלו שטופלו פעם בשבוע (76%) או בתרופת דמה (86%). החוקרים מציינים כי הירידה בסיכון באלו שטופלו שלוש פעמים בשבוע או פעם בשבוע באינטרפרון עמדה על 51% ו-31%, בהתאמה, בהשוואה לתרופת הדמה.

באותו האופן, הסיכון המצטבר להפיכה ל-CDMS תוך שנתיים היה 21% בקבוצת החולים שטופלו שלוש פעמים בשבוע, לעומת 22% באלו שטופלו פעם בשבוע ו-38% באלו שקיבלו תרופת דמה. פירוש הדבר היה ירידה בסיכון ב-52% ו-47%, בהתאמה.

החוקרים מוסיפים כי שיעורי ההישנות השנתיים במהלך שנתיים ירדו בחצי בחולים שטופלו במינון כלשהו של התכשיר הפעיל בהשוואה לתרופת הדמה, ומציינים כי שיעור ההישנות הכולל הינו נמוך למדי באוכלוסית חולים זו עם טרשת נפוצה מוקדמת מאוד, ועומד על כ-0.2 בקבוצת הביקורת (שיעור אשר ירד ל-0.118 ו-0.115 בקבוצות הטיפול שלוש פעמים בשבוע ופעם בשבוע, בהתאמה).

שני מינוני התרופה שנבדקו נסבלו היטב, מדווחים החוקרים, ונצפו כל תופעות הלוואי ‘הצפויות’ לדבריהם. עם זאת, החוקרים הופתעו לגלות כי תסמינים דמויי-שפעת היו שכיחים יותר בקבוצת החולים שקיבלו מנה חד-שבועית (71%) בהשוואה לאלו שטופלו שלוש פעמים בשבוע (54%). נראה היה כי החולים בקבוצת הטיפול של פעם בשבוע לא נעשו עמידים לתסמינים דמויי השפעת כפי שהתרחש לעיתים תכופות יותר בקבוצת החולים שטופלו שלוש פעמים בשבוע, הם מוסיפים.

מאחר ושני המינונים של Interferon שנבדקו היו יעילים בעיכוב ההתקדמות לאירוע דה-מיאלינטיבי שני, טוענים החוקרים כי המשטר הטיפולי הזול מבין השניים (בו ניתנת מנה פעם בשבוע) עשוי היה להיחשב כסביר יותר, אילולא נצפו התוצאות העדיפות ב-MRI בקבוצת החולים שטופלו שלוש פעמים בשבוע.

החוקרים טוענים כי ההשקעה בשלב מוקדם של מהלך המחלה היא שתכתיב כיצד יסתדר החולה בהמשך. באם ה-MRI הינו מנבא מוצלח, הם סבורים, יתכן והמדובר בצעד לכיוון של אבחנה מוקדמת יותר והערכה רבה יותר למה שעשויה בדיקת ה-MRI להציע בכל הקשור לפרוגנוזה. לדבריהם, יכולת ההערכה הפרוגנוסטית של בדיקת ה-MRI הינה הגבוהה ביותר בקרב חולים עם CIS, ועל כן הם היו ממליצים על הטיפול בו ניתנות שלוש מנות של אינטרפרון בשבוע בחולים אלו.

מומחה בתחום אשר נכח בכנס נתבקש להגיב לפרסום הדברים טוען כי על אף ההתעניינות בתכשירים חדשים יותר לטיפול בטרשת נפוצה, חשוב גם להביא את הטיפולים התרופתיים המבוססים- ובהם אינטרפרון- לתנאים המיטביים. לדבריו, החולים מעדיפים פחות זריקות, כך שיש מקום להעריך את היעילות של משטר תרופתי בו ניתנות פחות מנות, ואולם תוצאות המחקר הנוכחי מצביעות על כך שיתכן ודווקא יש משהו במינונים התכופים של התכשיר אשר הופך אותו לנסבל יותר.

לבסוף, מציינים החוקרים כי בימים אלו מתנהל מחקר המשך כפול-סמיות בן שלוש שנים, המכונה REFLEXION, במטרה לספק מידע ארוך טווח עד לחמש שנים של מעקב.

באותו עניין, נזכיר כי דיווחנו השבוע על תוצאותיהם של שני מחקרים נוספים אשר הוצגו באותו כנס, אשר תומכות בתועלת שבטיפול בתכשיר Fingolimod בחולים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, לרבות ירידה בשיעורי ההתקפים השנתיים ובסיכון להתקדמות מוכחת בפגיעה התפקודית תוך שלושה חודשים.

מתוך הכנס השנתי ה-25 של ה-Consortium of Multiple Sclerosis Centers (CMSC) אשר נערך במונטריאול, קוויבק, בחודש יוני 2011.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    שימוש בטאבלטים בפעוטות מלווה בשכיחות גבוהה יותר של תסמיני כעס ותסכול (JAMA Pediatrics)

    חשיפה יומית נרחבת יותר לזמן מסך בקרב פעוטות מלווה בביטויים אינטנסיביים יותר של כעס בשלב מאוחר יותר בחייהם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics. המחקר הפרוספקטיבי כלל מדגם של 315 פעוטות (54% בנים) שהיו בני 3.5 שנים בשנת 2020. ההורים של הפעוטות דיווחו על משך הזמן שהילדים השתמשו בטאבלטים בימות השבוע ובסופי […]

  • טיפול ב-Ubrogepant עשוי למנוע התקף מיגרנה לפני הופעת כאב ראש (Neurology)

    טיפול ב-Ubrogepant עשוי למנוע התקף מיגרנה לפני הופעת כאב ראש (Neurology)

    טיפול מוקדם ב- Ubrogepant(אוברלוי) במינון 100 מ”ג מלווה במצב תפקודי טוב יותר, פחות הגבלות בפעילות ושביעות רצון גבוהה יותר לאחר 24 שעות בחולים עם מיגרנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעות של Ubrogepant במהלך שלב פרודרומלי של מיגרנה על תוצאים לפי דיווח מטופלים במחקר PRODROME, […]

  • טיפול ב-Tolebrutinib דוחה התקדמות מוגבלות משנית לטרשת נפוצה (מתוך הודעת חברת Sanofi)

    טיפול ב-Tolebrutinib דוחה התקדמות מוגבלות משנית לטרשת נפוצה (מתוך הודעת חברת Sanofi)

    בהודעה לעיתונות מטעם חברת סאנופי דווח על תוצאות מחקר בשלב 3, מהן עולה כי טיפול ב- Tolebrutinib דחה הופעת התקדמות מוגבלות בהשוואה לפלסבו בחולים עם טרשת נפוצה מתקדמת שניונית ללא התלקחויות. מחקר HERCULES הינו מחקר אקראי, כפל-סמיות, להערכת הבטיחות והיעילות של Tolebrutinib – מעכב Bruton’s Tyrosine Kinase, בחולים עם טרשת נפוצה מתקדמת שניונית ללא-התלקחויות, בהשוואה […]

  • האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    פתולוגיה של משקעי עמילואיד, המאפיינת מחלת אלצהיימר, נמוכה ב-50% בחולים עם טרשת נפוצה בהשוואה לאלו ללא המחלה הנוירולוגית, כך עולה מניתוח נתוני סמנים בדם. במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Neurology כותבים החוקרים כי הממצאים מעידים על השפעה מגנה אפשרית של טרשת נפוצה מפני מחלת אלצהיימר. מדגם המחקר כלל 100 חולים עם טרשת נפוצה (גיל […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ocrelizumab בזריקה תת-עורית לטיפול בטרשת נפוצה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ocrelizumab בזריקה תת-עורית לטיפול בטרשת נפוצה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר פורמולה תת-עורית של Ocrelizumab (אוקרוואס) לטיפול בטרשת נפוצה התקפית וטרשת נפוצה מתקדמת ראשונית. הזריקה התת-עורית ניתנת על-ידי איש צוות רפואי בתוך כאשר דקות והינה הזריקה התת-עורית הראשונה והיחידה מסוגה הניתנת פעמיים בשנה ומאושרת לטיפול בטרשת נפוצה התקפית וטרשת נפוצה מתקדמת ראשונית. האישור הנוכחי מבוסס על נתונים […]

  • האם נוגדי-היסטמינים עלולים לעורר פרכוסים בילדים? (JAMA Netw Open)

    האם נוגדי-היסטמינים עלולים לעורר פרכוסים בילדים? (JAMA Netw Open)

    טיפול בנוגדי-היסטמינים מדור ראשון מלווה בעליה משמעותית בסיכון להופעת פרכוסים בילדים, עליה הבולטת במיוחד באלו בגילאי 6-24 חודשים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מקוריאה השלימו מחקר חתך להערכת הסיכון לפרכוסים על-רקע טיפול בנוגדי-היסטמינים מדור ראשון. הם בחנו את הנתונים אודות 11,729 ילדים עם אירוע פרכוסי (ביקור בחדר מיון עם […]

  • תוצאות מבטיחות לפסילוציבין במינון גבוה לטיפול בדיכאון (BMJ)

    תוצאות מבטיחות לפסילוציבין במינון גבוה לטיפול בדיכאון (BMJ)

    מינון גבוה של פסילוציבין מלווה בהקלה גדולה יותר בתסמיני דיכאון לעומת פלסבו או Escitalopram, ללא סיכון מוגבר לאירועים חריגים חמורים, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת BMJ. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת התועלת של טיפול מונותרפי בתכשירים פסיכדליים לעומת Escitalopram בחולים עם אבחנה קלינית של דיכאון. הסקירה כללה 811 משתתפים (גיל ממוצע של 42.49 […]

  • האם קטמין עדיף על נזעי חשמל בטיפול בדיכאון בינוני עמיד לטיפול? (JAMA Netw Open)

    האם קטמין עדיף על נזעי חשמל בטיפול בדיכאון בינוני עמיד לטיפול? (JAMA Netw Open)

    בחולים עם דיכאון בדרגה מתונה עד פחות מחמורה העמיד לטיפול קודם תתכן תועלת לטיפול בקטמין במקום ניסיון טיפול בנזעי חשמל (Electroconvulsive Therapy, או ECT), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם דיכאון עמיד לטיפול סובלים מעומס תחלואה רב ושיעורים גבוהים יותר של פגיעה עצמית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה