נוירואימונולוגיה

האם עישון פאסיבי פוגע בהישגים האקדמיים של הילדים? (J Pediatr)

בילדים ומתבגרים הנחשפים בביתם לעישון פאסיבי, ההישגים האקדמאיים נמוכים יותר בהשוואה לילדים המתגוררים בבתים ללא עישון, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מהונג-קונג.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עישון פאסיבי הינו איום בריאותי מוכר-היטב לילדים, וקשור בסיכון מוגבר לאסתמה, ברונכיטיס, דלקת ריאות וזיהומים נשימתיים אחרים. מחקרים הדגימו קשר בין עישון במהלך ההיריון ובין סיכון מוגבר להפרעות התנהגות בילדות ו-ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder).

חלק מהחוקרים מצאו כי בילדים שנחשפו לעשן סיגריות ברחם או בביתם, יכולת קוגניטיבית ירודה (דוגמת זיכרון והסקת מסקנות). אך עדיין לא ברור אם ניתן להאשים עישון פאסיבי בקשר זה.

במחקר הנוכחי, החוקרים מצאו כי בקרב 23,000 ילדים לא-מעשנים, בגילאי 11-20, בקרב ילדים שהתגוררו בבית עם מעשן אחד לפחות, תועד סיכוי גבוה יותר להישגים אקדמאיים ירודים.

מבין התלמידים שציינו כי נחשפו לעישון בביתם לפחות חמש פעמים בשבוע, 23% דיווחו כי התפקוד שלהם בבית הספר היה ירוד, בהשוואה לחבריהם לכיתה. שיעור זה עמד על 20% בקרב ילדים עם חשיפה פחות תדירה לעישון פאסיבי בביתם, ועל 17% בקרב אלו שהתגוררו בבתים ללא עישון.

החוקרים תקננו לגורמים נוספים, דוגמת רמת ההשכלה של ההורים ואופי הדיור שני סמנים למצב סוציו-אקונומי. הם מצאו כי חשיפה לעישון פאסיבי לוותה בעליה של 14-28% בסיכון להישגים ירודים בלימודים, בתלות בתדירות החשיפה.

החוקרים כותבים כי הממצאים אינם מוכיחים כי עישון פאסיבי הוא הסיבה לציונים הנמוכים.

למחקר מספר מגבלות, כולל הישענות על דירוג התלמידים את ההישגים האקדמאיים שלהם והחשיפה לעישון.  בנוסף, החוקרים לא יכלו לתקנן למגוון רחב של גורמים העשויים להיות קשורים לחשיפה לעישון פאסיבי והישגי הילדים. לדוגמא, לא היה ברשותם מידע בנוגע לחשיפה לעישון במהלך הרחם.

J Pediatr 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה