נוירואימונולוגיה

מתן Donepezil במינון-גבוה אושר לטיפול במחלת אלצהיימר מתקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

ה-FDA (Food and Drug Administration) הודיע על אישור השימוש ב- Donepezil (אריספט) כטיפול חד-יומי במחלת אלצהיימר בדרגה בינונית עד חמורה.

Donepezil אושר קודם לכן במינונים של 5 מ”ג ו-10 מ”ג, עם מינון יומי מקסימאלי של 10 מ”ג. ההמלצות החדשות מתירות מתן מינון יומי של 23 מ”ג בחולים עם מחלה בדרגה בינונית-עד-חמורה, שנטלו טיפול במינון 10 מ”ג למשך לפחות שלושה חודשים.

הערכת התועלת של הטיפול נעשתה על-בסיס השינוי הממוצע במדד Severe Impairment Battery Score (2.6 לעומת 0.4 בניתוח ITT שכלל 1371 משתתפים,  p=0.0001), עם תמיכה מניתוח הממצאים בחולים שהשלימו את המחקר (1084 משתתפים).

מדד Severe Impairment Battery Score הינו כלי קליני מהימן להערכת מרכיבים מסוימים בתפקוד הקוגניטיבי, כולל זיכרון, שפה, אוריינטציה, קשב, תפיסה מרחבית, יכולת הבניה ואינטראקציה חברתית, בסולם של 0 עד 100, כאשר מדד נמוך מעיד על ליקוי חמור יותר.

האטת ההתדרדרות בתסמינים הקוגניטיביים חשובה בכל שלבי מחלת אלצהיימר. לאורך מהלך המחלה, המטפלים הם לרוב הראשונים ששמים לב לשינויים בתפקוד הקוגניטיבי. חשוב שבני המשפחה ישוחחו עם הרופא בנוכחות החמרה בתפקוד הקוגניטיבי בקרובים להם, במטרה להעריך מחדש את צרכיי הטיפול.

שיפורים בתפקוד הגלובאלי נבחנו כיעד סיום עיקרי, ללא מובהקות סטטיסטית, כפי שנקבע לפי שינויים במדדי Clinician’s Interview-Based Impression of Change Plus Caregiver Input (4.23 לעומת 4.29,  p=0.1789).

מדד Clinician’s Interview-Based Impression of Change Plus Caregiver Input הינו כלי קליני מהימן נוסף, המשמש להערכת התפקוד הכללי, הקוגניטיבי וההתנהגותי, וכן את היכולת להשלים משימות יומיומיות, המדדים נעים בין 1 (שיפור ניכר) ל-7 (החמרה ניכרת).

תופעות הלוואי הנפוצות בעקבות טיפול ב-Donepezil במינון 23 מ”ג (שיעור של 5% ומעלה, בהשוואה למינון של 10 מ”ג) כללו בחילות (11.8% לעומת 3.4%), הקאות (9.2% לעומת 2.5%), שלשולים (8.3% לעומת 5.3%) וחוסר תאבון (5.3% לעומת 1.7%). כמו כן, דווח על ירידה במשקל (4.7% לעומת 2.5%), כאשר 8.4% מהחולים שטופלו במינון של 23 מ”ג איבדו 7% ומעלה ממשקל גופם עד לתום המחקר (לעומת 4.9% עם טיפול במינון 10 מ”ג).

הפסקת הטיפול הייתה נפוצה יותר עם טיפול במינון 23 מ”ג (18.6% לעומת 7.9%), כאשר מרבית המקרים נבעו בעיקר בשל הקאות, שלשולים, בחילות וסחרחורות במהלך החודש הראשון לטיפול.

מה-FDA נמסר כי למעכבי כולין-אסטרז, דוגמת Donepezil, השפעות וגוטוניות על קוצבי הלב, ומובילים לברדיקרדיה או חסם הולכה לבבי בחולים עם ובלי מחלת הולכה ברקע; דווח על אירועי סינקופה.

מאחר שפעילות כולינרגית מוגברת עלולה להחמיר הפרשת חומצת קיבה, יש לעקוב מקרוב אחר החולים לזיהוי תסמינים של דימום פעיל או סמוי ממערכת העיכול, במיוחד בנוכחות היסטוריה של מחלת כיב או טיפול נלווה בנוגדי-דלקת לא-סטרואידליים. במחקר, כיב פפטי ודימום ממערכת העיכול היו נפוצים פי שתיים בקבוצת המטופלים במינון 23 מ”ג (0.4% לעומת 0.2% עם טיפול במינון 10 מ”ג, ו-11.0% לעומת 0.6%, בהתאמה).

מתוך אתר ה-FDA

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה