צפו בהרצאות (כולל של מומחים ישראלים) הדנות בסוגיית הפחתת נזקי עישון (מתוך הכנס הבינ”ל PreHTN & Cardiac metabolic conference)

פרופ’ דורון מנחמי: “התוכנית של ממשלת ניו-זילנד להפחתת נזקי עישון, הכוללת עידוד מעבר לתחליפי עישון עבור אוכלוסיית המעשנים, צריכה להיות המודל שלנו בישראל”

בדיבייט מרתק שהתקיים במסגרת כנס בינלאומי ליתר לחץ דם (PreHTN & Cardiac metabolic conference) ששודר באופן מקוון בסוף השבוע האחרון, לקחו חלק שלושה רופאים בכירים, ביניהם שני רופאים מומחים מישראל, ודנו בגישת הפחתת הנזקים בטבק ובמקומם של הטכנולוגיות להפחתת נזקי עישון (כמו אייקוס וסיגריות אלקטרוניות) ככלי להתמודדות בנזקי העישון.

<!–Konstantinos Farsalinos, Greece–>

בפתח הדברים הציג פרופ’ קונסטנטונוס פורסלינוס מיוון את התופעה והתייחס לבעית העישון כמגפה שהאנושות מתמודדות עימה כבר אלפי שנים: “מדובר בבעיה אקוטית שקיימת מזה שנים רבות, והקושי העיקרי בעניינה הוא הפסקת העישון מחד, וחוסר אפקטיביות של התרופות לגמילה מעישון הקיימות בשוק מן הצד השני”.

עוד הוא הדגיש כי הגורם העיקרי למחלות קרדיווסקולריות הוא העישון. משך ותדירות העישון קובעים את הנזק הכללי שיגרם לאדם המעשן, וגם אם יפסיק לעשן, הזמן עד להשפעה על הגוף, יכול לערוך מספר שנים- לכן צימצום נזקי העישון בהקדם האפשרי הוא הכרחי.

עם זאת, עבור מעשנים שלא מפסיקים לעשן, מוצרי טבק מופחתי סיכון יכולים להיות כלי עבורם. לדידו, למעבר לאלטרנטיבות מופחתות סיכון יש יתרון לבריאות הציבור. שכן הפתרון, במקרה זה, הוא לא למצוא את הדבר הבטוח ביותר עבור בריאות הציבור שהוא כאמור הפסקת עישון, אלא מציאת האיזון הנכון בין מוצרים מופחתי סיכון (לא בהכרח עם אפס סיכון), והפופולוריות שלהם – וכך יהיה ניתן להאיץ את קצב הירידה בעישון.

ד”ר דורון מנחמי, ראש המחלקה לרפואה פנימית במרכז הרפואי וולפסון, שהציג עמדה התומכת בשימוש באלטנרטיבות לעישון, הצהיר בתחילת דבריו שהדבר הטוב ביותר הוא לא לעשן, והעיד על עצמו שמעולם לא עשה שימוש במכשיר עישון כלשהו. לדבריו: “על מנת לפתור את בעיית העישון ולמגר את התופעה, תחליפי ניקוטין ומכשירי חימום עשויים להפחית את עישון הסיגריות בקרב מעשנים. זה ככל הנראה קשור להפחתת החשיפה של רעלנים מזיקים שמשתחררים בעצם שריפת הטבק”.

בהקשר זה הציג ד”ר מנחמי תימוכין לכך המעידים על הפחתה של חשיפה לחומרים מזיקים באמצעות סיגריות אלקטרוניות, ומוצר לחימום טבק (שאף קיבל על כך הכרה מה-FDA לאחרונה) ואף הפחתה בתחלואה קרדיווסקולרית ע”פ ממצאים הדמיתיים.

ד”ר מנחמי הדגיש את המודל הניו-זילנדי כמודל שאליו צריכים לשאוף בטיפול בתופעת העישון. לפני מספר שנים הכריזה ממשלת ניו זילנד על יעד של הפחתת השימוש בסיגריות בשיעור של 90% עד שנת 2025. במסגרת התוכנית המהפכנית, מעודדת המדינה שימוש בתחליפי סיגריות עבור מי שבוחר להמשיך לעשן, ואף מנגישה את המידע באופן אקטיבי עבור כלל האוכולוסיה, ואוכלוסית המעשנים בפרט וכל זאת תוך פיקוח ובקרה קפדניים של השימוש בהם. לדעת ד”ר מנחמי, המודל של ניו-זילנד להפחתת נזקי עישון צריך להיות המודל המוביל בעולם.

<!–Dov Gavish, Israel–>

מנגד הציג פרופ’ דב גביש, ראש מכון המחקר לקרדיולוגיה בבית החולים שערי צדק, עמדה לפיה הבעיה העיקרית בגישה שהוצגה על ידי שני הדוברים הקודמים היא שפעמים רבות משתמשים במוצרים מופחתי סיכון כגון סיגריות אלקטרוניות או מכשירים לחימום טבק במקביל לשימוש בסיגריות בוערות, ולכן במקרים אלה כמובן שהסיכון איננו בהכרח מופחת.
בדומה לדוברים האחרים, גם פרופ’ דב גביש התייחס לנחיצות הרבה שיש בהתבססות על מדע ומחקרים וקבע כי על מנת להגדיר מוצר כמופחת סיכון, יש צורך בעוד נתונים מדעיים כתוצאה ממחקר קליני על בני אדם.

מהי עמדתכם ? מוזמנים להצביע בקישור זה !

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: שימוש בסיגריות אלקטרוניות במתבגרים ומבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: שימוש בסיגריות אלקטרוניות במתבגרים ומבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. האם סיגריות אלקטרוניות יכולות להוות תחליף בטוח יותר למעשנים, או שמא הן מהוות סכנה חדשה, במיוחד כשמדובר במתבגרים?  נבחן את היתרונות והחסרונות של השימוש בסיגריות אלקטרוניות, נעסוק בהשפעות הבריאותיות, ונשאל האם באמת מדובר בפתרון יעיל לגמילה מעישון, או בסיכון נוסף לחברה.  פרופסור רז מתייחס לשלל ההיבטים בנושא […]

  • צריכת אלכוהול קבועה לאחר גיל 60 מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מוקדמת (JAMA Netw Open)

    צריכת אלכוהול קבועה לאחר גיל 60 מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מוקדמת (JAMA Netw Open)

    במבוגרים מעל גיל 60 שנים הנוהגים לשתות אלכוהול על-בסיס קבוע ייתכן סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת, בעיקר בעקבות מחלות ממאירות או מחלות לב וכלי דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לאחרונה מומחים חשפו פגמים בביצוע מחקרים קודמים שהובילו לטענה הרווחת לפיה צריכת אלכוהול מתונה של […]

  • שימוש בטבק בזמן טיפול כנגד שחפת מעלה את הסיכון להישנות ותמותה (Chest)

    שימוש בטבק בזמן טיפול כנגד שחפת מעלה את הסיכון להישנות ותמותה (Chest)

    בחולים עם שחפת שהמשיכו להשתמש בטבק בזמן הטיפול כנגד הזיהום החיידקי תועד סיכון מוגבר להישנות מחלה ותמותה במהלך הטיפול, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת Chest. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי נתונים וזיהו 28 מחקרים אפידמיולוגיים של חולים עם שחפת שנכללו במטה-אנליזה שמטרתה לבחון את ההשפעה של שימוש בטבק על הישנות שחפת ותמותה […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 שטופלו ב- Semaglutideתועדו סיכויים נמוכים יותר לקבלת טיפול רפואי בשל תלות בטבק, בהשוואה לתרופות אחרות המשמשות לאיזון רמות הסוכר בדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.  ממצאי המחקר מציעים כי טיפול ב- Semaglutide עשוי לסייע במאמצים להפסקת עישון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • האם הסיכון לתמותה בחולים למעלה מעשר שנים לאחר התקף לב גבוה יותר בהשוואה לאוכלוסייה הכללית? (J Am Coll Cardiol)

    האם הסיכון לתמותה בחולים למעלה מעשר שנים לאחר התקף לב גבוה יותר בהשוואה לאוכלוסייה הכללית? (J Am Coll Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology עולה כי בחולים עם אבחנה של אוטם לבבי עם עליות מקטע ST שעברו התערבות כלילית מילעורית ראשונית עם טיפול בהתאם להנחיות, שיעורי התמותה לאחר עשר שנים בקרב אלו ששרדו לאחר 90 ימים היו גבוהים ב-2% בלבד בהשוואה לשיעורי התמותה באוכלוסייה הכללית. ברקע […]

  • ההשפעה של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר בידוד ורידי הריאה (Int J Cardiol)

    ההשפעה של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר בידוד ורידי הריאה (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי עישון סיגריות מלווה בסיכון מוגבר להישנות פרפור פרוזדורים לאחר בירור ורידי הריאה, עם עדות לסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים התקפי וקבוע. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים מאסיה הצביעו על תוצאות סותרות בכל הנוגע להשפעה הקלינית של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה