נפרולוגיה

כל ילד שני או שלישי סובל מהשמנה שנפוצה יותר בפריפריה הגיאוגרפית והכלכלית /מאמר אורח מאת ד”ר אולגה רז, אונ’ אריאל

נתוני משרד הבריאות לגבי השמנה בקרב ילדים אינם מפתיעים

כל ילד שני או שלישי סובל מהשמנה שנפוצה יותר בפריפריה הגיאוגרפית והכלכלית

החדשות הטובות: אוכל בריא ובסיסי אינו יקר

איזה מזון בריא ולא יקר מומלץ לאמץ ומאיזה מזון חייבים להימנע

וגם חשיבות ההסברה והמודעות כדי להצליח בעצירת המגיפה

ד”ר אולגה רז ראש תחום תזונה קלינית בפקולטה למדעי הבריאות אוני’ אריאל עם הפרטים

מנתונים חדשים של משרד הבריאות שפורסמו השבוע נחשפים ממדים של אסון תזונתי בתחום ההשמנה של ילדי ישראל. מדובר בלא פחות מאסון לאומי – השמנת ילדים הולכת וגוברת בכל חלקי הארץ וזאת כאשר ישנם הבדלים ניכרים בין הערים והישובים בישראל. הנתונים “היבשים” (בתוספת כנראה של “שומן”): בשדרות קרוב למחצית מהילדים (49%) סובלים מהשמנת יתר, מעט פחות בקרב הישובים הערביים: טירה, טייבה וסחנין (41%-48%), כאשר בין 10%-13% מתוכם מוגדרים כסובלים מהשמנה חמורה. אשקלון עם 38% השמנה וכ-10% מהם עם השמנה חמורה. בת ים ובאר שבע עם 36% השמנה. נצרת, עפולה, נהריה ואילת 34% השמנה. משמעות הנתונים הללו היא שכל ילד שני או שלישי סובל מהשמנה.

ומה הם הישובים ה”רזים” יותר, כלומר שבהם שיעורי ההשמנה נמוכים יותר, אין פה הרבה הפתעות. אלעד (22%), רמת השרון והוד השרון (23%), מודיעין-מכבים-רעות ורעננה (25%). עדיין מדובר בשיעורי השמנה גבוהים אך בכל זאת כמחצית פחות מהישובים עם שיעורי ההשמנה הגבוהים.

במקום לא טוב באמצע ישנן הערים הגדולות: חיפה (32%) עם 7% השמנה חמורה, ירושלים (30%) ותל אביב (28%) מתוכם 5% “בלבד” סובלים מהשמנה חמורה.

ההבדלים בין הישובים השונים מצביעים על כך שבמקומות בהם יש יותר מודעות לתזונה ולחשיבות הפעילות הגופנית ישנה כמובן פחות השמנה באופן משמעותי. כפי הנראה המצב הסוציו אקונומי הגבוה יותר מקנה יתרונות. כנראה שפרנסה טובה יותר נותנת מגיעה עם מודעות גבוהה יותר, גישה לבריאות, כמו גם נגישות גבוהה יותר והכרה בחשיבותה של פעילות גופנית.

חשוב ביותר לציין שמבחינה מדעית ומחקרית ישנה תזונה בריאה ולא משמינה, שמחיריה אינם בהכרח גבוהים. להלן המלצות בפועל:

·         סוגי קטניות ודגנים שונים אינם מוצר יקר

·         חלקי עוף והודו ניתנים להשגה במחירים לכל נפש

·         ביצים ומוצרי חלב מחירם מתון בעיקר כיום כאשר מחירי הביצים בפיקוח

·         ירקות ופירות עונתיים אינם יקרים במיוחד, בעיקר באזורי הפריפריה בוודאי בישובים כמו שדרות, טייבה או אשקלון. והם ניתנים לקנייה בדוכני השוק

·         לחם, ישנם אמנם סוגי לחם מלא שהינם יקרים ולכן חשוב יהיה לקדם פיקוח על מוצרי לחם מסוימים בהקדם האפשרי. בינתיים, מומלץ לאכול לחם אחיד, במקום לחמניות ענק צחות כשלג.

חשוב להבין הציבור בכלל וילדים בפרט אינם משמינים מצריכת מוצרי מזון בסיסים.

תופעת ההשמנה נגרמת בעיקר בשל צריכת יתר של ממתקים, חטיפים, בעיקר אלה המכונים חטיפי “בריאות” חטיפי גרנולה ודגנים הממותקים בסוכר ואף עשירים לעיתים בשמנים וכן צריכת משקאות ממותקים. על מנת להימנע ממוצרים אלה יש צורך במודעות, במידע רלוונטי ובחינוך וההסברה.

הפעילות הנדרשת מאתנו כדי להוביל את הציבור ואת הדור הצעיר לידע ומודעות זה חינוך והסברה. כפי שציין פרופ’ איתמר גרוטו המשנה למנכ”ל משרד הבריאות מ 2017 ולפני כן שימש כראש שרותי בריאות הציבור ואף נבחר לוועד המנהל של ארגון הבריאות העולמי: “אין ספק שמדובר בבעיה לאומית”. הבעיה הזו לא התחילה מאתמול. חשוב אם כך לחשוף בפני הציבור מה הפעולות שעושה משרד הבריאות בנדון. איזה תכניות תוכננו, מה היעדים שמשרד הבריאות הציב לעצמו כדי לדאוג

לבריאותנו. מתי תכנית סימון המוצרים תצא לפועל, איך סימון המוצרים יוכל לעזור למשפחות הרוכשות מוצרים במכולת השכונתית בשדרות או בטירה. ומלבד סימון מוצרים האם יש באמתחתם תכניות יעד נוספות שיעצרו את מגפת ההשמנה שמתפשטת בקרב ילדים ונוער ופוגעת בבריאותם הנוכחית והעתידית. הסימון התזונתי הוא חשוב אך ללא הסברה תזונתית יהיה לזה ערך חלקי בלבד.

בנושא ההסברה ומתן מידע בתזונה, יש מקום חשוב למשרד החינוך, ללא מעורבותו זה לא יצלח. למשל מכונות הממתקים בבתי הספר עמוסות בחטיפי “בריאות” מזיקים. יש צורך בשיתוף של אנשי מקצוע, דיאטנים חייבים להיות חלק מתהליך קבלת החלטות בתחום תזונת הילדים והנוער.

משרד החינוך עוסק רבות ב 5 יח”ל מתמטיקה ואנגלית, מעוניינים לפתח דור חכם ובטוח בעצמו אך שיעורי ההשמנה הנתונים כיום, נראה שחייבים קודם כל לדאוג לבריאותם התקינה וזה בסיסי. חשוב להכניס לתוכנית הלימודים מקצוע תזונה. המידע יחלחל מהילדים גם להורים.

פעילות נוספת שניתן לבצע, היא באמצעות ייקר מוצרים מזיקים כמו ממתקים, חטיפים ושתייה ממותקת כפי שנעשה לגבי סיגריות. חשוב יהיה לציין על האריזות כי אכילה של עודפי סוכר ושומן עלולה לגרום להשמנה ומחלות קשות. 

נתוני ההשמנה המתפרסמים כיום צריכים להבהיל את כולנו. ההחלטות צריכות להיעשות כמה שיותר מהר, כי אחרת נגיע למצבים קיצוניים שאין מהם דרך חזרה.

להורדת כמויות סוכר ושומן במזון חשיבות בריאותית עצומה. מחקרים מוכיחים כי לסוכר ולשומן השפעה אפי גנטית ברורה, כלומר הם משפיעים על ביטוי הגנים והשפעה זו עלולה לגרום למחלות כלי דם, סוכרת, פוריות, סוגי סרטן והזדקנות מהירה יותר.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

    יעדי הטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה (הודעת אלי לילי)

    מטרות הטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 2 כוללות שיפור המצב הבריאותי ואיכות החיים והשגת יעדים אלו כוללת מניעת התפתחות סיבוכים משנית לסוכרת, דחיית התקדמות המחלה ואף להביא לנסיגה של המחלה בשלבים מוקדמים. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי כמחצית או יותר מהאנשים עם סוכרת מסוג 2 אינם מאוזנים היטב, זאת חרף הזמינות של טיפולים חדשים ויעילים לאיזון רמות הסוכר בדם. […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למעלה מ-5% מהמקרים של מוות פתאומי של תינוקות עשוי להיות קשור להשמנת-יתר אימהית. בארצות הברית מדווח בכל שנה על כ-3,500 מקרים של מוות פתאומי של תינוקות. לאחר מסעות פרסום בשנות ה-90 של המאה הקודמת שכללו המלצות על תנוחות שינה בטוחות […]

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה