סכנות תופעת ה”אלכורקסיה” בקרב סטודנטים/מאת אסתר גונן (אוניברסטית אריאל בשומרון)

כ- 80% מהסטודנטים היו מעורבים בהפרעת אכילה שמשלבת שתיית מופרזת של אלכוהול עם הרגלי תזונה מסוכנים

בקמפוסים בארה”ב ה”אלכורקסיה” היא נורמה מקובלת

מחקר (1) שנערך בקרב סטודנטים בארה”ב חשף תופעה שמשלבת הפרעות אכילה ושתיה מופרזת של אלכוהול. מתואר שסטודנטים נמנעים מאכילה או מדלגים על ארוחה לפני שתית אלכוהול על מנת להגביר את ההשפעה. בנוסף הם משתמשים במשלשלים וגורמים לעצמם להקיא וזאת על מנת להפחית צריכה קלורית ולמנוע השמנה. לאלכוהול תרומה קלורית: 7 קלוריות לגרם אלכוהול (לעומת 4 קלוריות לגרם סוכר או 4 קלוריות לגרם חלבון). בנוסף צריכת אלכוהול מדכאית חמצון שומנים ועלולה לתרום להשמנה מרכזית ויתר שומנים בדם.

בנוגע לסכנות אשר בהפרעת אכילה, דובר רבות, הקאות ושלשולים פוגעים בריכוזי המינרלים, ברמות הוויטמינים, בצריכת חלבון ששומר ובונה רקמות. הקאות פוגעות בבריאות הושת והשיניים. ואלה בשילוב עם צריכה מופרזת של אלכוהול מחמירים את המצב התזונתי אך יותר.

האלכוהול הוא חומר פסיכו-אקטיבי, אשר משפיע גם על הגוף וגם על הנפש. הוא מדכא את הפעילות המוחית וכך משפיע כמעט את כל האיברים:  פוגע במצב התפיסה והתודעה, הזיכרון והרגשות שלנו, בכבד האחראי על פירוק האלכוהול, גורם לרפיון שרירים, קשיי ראיה ועייפות.

האלכוהול הוא למעשה הסם הנפוץ ביותר. עקב זמינותו וחוקיותו הוא אף המסוכן ביותר. אחד הנזקים  לדוגמא, “צחיחות” (התייבשות) אשר פוגעת בפעילות שריר, גורמת להתכווצויות שריר ופציעות, ומשפיעה לרעה על צלילות מחשבה, זיכרון, מהירות תגובה, קואורדינציה, איכות שינה וביצועים פסיכומוטוריים. צריכה קבועה של אלכוהול ובכמויות גדולות תפגע ברמות טסטוסטרון בגברים וכתוצאה מכך תגרום להפחתה במסת שריר ובהתאוששות שריר לאחר מאמץ גופני. צריכה מופרזת עלולה לגרום לפגיעה בכבד (כבד שומני, צירוזיס), פגיעה בכושר שיפוט וזירוז תשישות. אלכוהול מאט את היכולת לחשוב, משבש בהירות דיבור, גורם לסחרחורות, כבדות תנועה ועוד. אמנם אלכוהול בצריכה מדודה מעניק הרגשת אופוריה, מפחית עכבות, מסייע להרפיית הלחצים היומיומיים אולם, ככל שהתלות גוברת כך הכמויות הנצרכות יעלו.  בשתיית אלכוהול התשוקה המינית גוברת אולם, האלכוהול פוגע בתפקוד המיני משום שהוא גורם להפחתת ההורמון האחראי בגברים לפעילות המינית. שתית אלכוהול על קיבה ריקה, מזרזת את ספיגתו ומעלה במהירות את רמתו ברקמות, מזון יעכב את הספיגה. לכן, שתיה על קיבה ריקה מעצימה השפעות שליליות.

כושר השיפוט והשליטה העצמית נפגעים ואז עלולה להופיע התנהגות תוקפנית, חדירה לתחום הפרט בחוסר שליטה ובחוסר נימוס, הטרדה, אמירות “שטותיות” שאפילו לא זוכרים.

צריכת אלכוהול על אף סיכוניו נובעים מסיבות מגוונות החל מהשפעה חברתית, משבר אישי או מקצועי, לחץ אישי או לחץ בלימודים וכלה בגנטיקה.

חשוב להבחין בכמות האלכוהול במשקאות השונים. הבירה מכילה את הכמות הקטנה ביותר כ-5% היינות כ-12% ויתר המשקאות מעל 40% .

לנשים כמות נמוכה יותר של האנזים המפרק אלכוהול, לכן רגישותן גבוהה יותר למשקה

צריכה גבוהה ורציפה של אלכוהול עלולה לגרום למחסור בוויטמינים ומינרלים במיוחד בשילוב עם הימנעות מאכילה, הקאות ושלשולים. ההשפעות כאמור לעיל הן בטווח הקצר והן בטווח הבינוני והארוך. הפתרון הטוב ביותר תמיד הנו מניעה.

1)   ‘Drunkorexia’, june 2016

(*) המחברת היא דיאטנית תזונאית, במחלקה למדעי התזונה באוניברסיטת  אריאל

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 שטופלו ב- Semaglutideתועדו סיכויים נמוכים יותר לקבלת טיפול רפואי בשל תלות בטבק, בהשוואה לתרופות אחרות המשמשות לאיזון רמות הסוכר בדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.  ממצאי המחקר מציעים כי טיפול ב- Semaglutide עשוי לסייע במאמצים להפסקת עישון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה