נפרולוגיה

דיאטת DASH עשויה להוריד לבסוף את הסיכון למחלת לב כלילית (מתוך ה- Circulation)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון Circulation ב- 31 באוגוסט, עולה כי דיאטת ה- DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) עשויה להוריד משמעותית את הסיכון למחלת לב כלילית ואת ערכי לחץ הדם. 

השפעות דיאטה זו היו משמעותיות במיוחד בקרב אוכלוסיית אפרו-אמריקאים.

הנחיות התזונה האמריקניות והנחיות ה- AHA (American Heart Association) המליצו על דיאטת ה- DASH, השמה דגש על פירות, ירקות, מוצרי חלב דלי שומן, דגנים מלאים, עוף, דגים ואגוזים תוך הפחתת צריכת שומנים, בשר אדום, מתוקים ומשקאות ממותקים.

לדברי החוקרים, המחקר הנוכחי מספק הוכחות נוספות לכך ששיפור משמעותי של בריאות הלב יכול להיות מושג באמצעות קידום דיאטת ה- DASH.

באמצעות מידע ממחקר ה- DASH, ביצעו החוקרים חישוב סיכונים עפ”י מדדי Framingham להתפתחות מחלת לב כלילית בקרב 459 נבדקים עם טרום יתר לחץ דם או יתר לחץ דם בשלב I אשר לא טופלו בתרופות מורידות לחץ דם.

הנבדקים נחלקו אקראית לאחת משלוש דיאטות דיאטת ביקורת, דיאטה עשירה בפירות וירקות ודיאטת DASH.  מטרת המחקר הראשונית הייתה הערכת הסיכון למחלת לב כלילית תוך 10 שנים.

גיל הנבדקים הממוצע היה 44.7 + 10.7 שנים בקרב 436 המשתתפים לגביהם היה מידע מלא.  51% היו גברים, ו 60% היו ממוצא אפרו-אמריקאי.

הסיכון החציוני להתפתחות מחלת לב כלילית תוך 10 שנים היה 0.98% בתחילת המחקר, והוא ירד בכל קבוצות המחקר.

עבור דיאטת הפירות והירקות לעומת דיאטת הביקורת, יחס הסיכון היחסי בהשוואת 8 שבועות לדיאטה לעומת תחילת המחקר בסיכון למחלת לב כלילית תוך 10 שנים עמד על 0.93 (95% CI, 0.85 – 1.02; P = .12).  עבור DASH לעומת דיאטת הביקורת יחס הסיכון היחסי הנ”ל עמד על 0.82 (95% CI, 0.75 – 0.90; P < .001). יחס סיכון יחסי עבור DASH לעומת דיאטת הפירות והירקות עמד על 0.89 (95% CI, 0.81 – 0.97; P = .012).

הממצאים היו דומים בקרב תת קבוצות, פרט לאינטראקציה בין תבנית תזונתית וגזע שהצביעה על הפחתת סיכון ניכרת יותר בנבדקים אפרו-אמריקאים לעומת לבנים (P עבור האינטראקציה = 0.038).

בנוסף, דיאטת ה- DASH נקשרה בירידה של 8% בממוצע ברמות כולסטרול LDL (low-density lipoprotein), ובירידה בלחץ דם סיסטולי ב- 6 מ”מ כספית.  רמות גלוקוז לא השתנו בצורה משמעותית.

החוקרים מציינים כי בהשוואה לשתי הדיאטות האחרות, דיאטת ה- DASH הפחיתה סיכון משוער למחלת לב כלילית תוך 10 שנים ב- 18% (דיאטת הביקורת) וב- 11% (דיאטת הפירות והירקות).

בין מגבלות המחקר יש לציין מדגם מחקר קטן, תוקף מוגבל בקרב נבדקים לבנים והערכת סיכון למחלת לב כלילית עפ”י מדד Framingham.

החוקרים מסכמים כי דיאטת ה- DASH אינה קשה לביצוע, היות והיא כוללת מגוון מזונות.  דיאטה זו מומלצת ע”י ארגוני בריאות לב וארגונים תזונתיים, ובמחקר הנוכחי הודגם כי לדיאטה זו יתרונות משמעותיים בהיבטים של בריאות הציבור.

Circulation

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי איסכמי בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר TAVI (מתוך Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי איסכמי בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר TAVI (מתוך Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה גורמי סיכון לאירוע מוחי איסכמי בחולים עם הופעת פרפור פרוזדורים בחולים לאחר TAVI (או Transcatheter Aortic Valve Implantation) כוללים היסטוריה של תסחיף סיסטמי קודם או טיפול באנטגוניסטים לוויטמין K לפני הפרוצדורה לטיפול במסתם הוותין. בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר TAVI שלקחו חלק במחקר ENVISAGE-TAVI […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

  • מה בין יתר לחץ דם אימהי ובין הסיכון לפזילה בילדים? (JAMA Netw Open)

    מה בין יתר לחץ דם אימהי ובין הסיכון לפזילה בילדים? (JAMA Netw Open)

    בילדים לאימהות עם יתר הפרעת יתר לחץ דם בהיריון (Hypertensive Disorder in Pregnancy) ייתכן סיכון מוגבר להפרעת עיניות נפוצות, כולל פזילה, פזילה החוצה לסירוגין ואקסופוריה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. קדם-רעלת היריון ולחץ דם שאינו מאוזן היטב עלולים להיות מלווים בסיכון הגדול ביותר להפרעות אלו. מחקר העוקבה כלל 3,117 […]

  • פרפור פרוזדורים מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    פרפור פרוזדורים מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הופעה חדשה של פרפור פרוזדורים מלווה בסיכון גבוה יותר משמעותית לדמנציה מכל-סיבה בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר אפשרי בין פרפור פרוזדורים ובין דמנציה במגוון אוכלוסיות, אך אין מידע […]

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • מינון מופחת של Edoxaban מפחית סיכון לדימום בקשישים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiology)

    מינון מופחת של Edoxaban מפחית סיכון לדימום בקשישים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiology)

    הפחתת מינון Edoxaban ל-30 מ”ג בחולים בגילאי 80 שנים ומעלה עם פרפור פרוזדורים עשוי להפחית את הסיכון לאירועי דמם מג’ורי, ללא עליה בסיכון לאירועים איסכמיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו מחקר כפל-סמיות שכלל 21,105 חולים עם פרפור פרוזדורים. בניתוח המשני נכללו קרוב ל-3,000 מבוגרים בגילאי 80 שנים ומעלה, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה