חסר בויטמין D קשור במחלות אוטואימוניות (מתוך ה- Genome Research)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

תוצאות מחקר שפורסם בירחון Genome Research, תומכות בהנחה לפיה ויטמין D עשוי להגן מפני מחלות אוטואימוניות וסוגים מסוימים של סרטן.

לדברי החוקרים, ניתוח גנטי חדש מאושש את ההשערה שויטמין D פועל בשיתוף גנים הספציפיים לסרטן קולו-רקטלי, טרשת נפוצה, סוכרת סוג 1, ומחלות נוספות.

כאשר החוקרים בדקו את יכולת הקישור של קולטני ויטמין D לאיזורים בגן שיוחסו בעבר למחלות מסוימות, נמצאה עדות לקשירה עודפת לאיזורים המיוחסים לטרשת נפוצה, מחלת קרוהן, לופוס, דלקת פרקים ריאומטית, סרטן קולו-רקטאלי ו CLL (chronic lymphocytic leukemia).

החוקרים מסבירים כי גנים המעורבים במחלות אוטואימוניות וסרטן עברו ויסות ע”י ויטמין D, אולם לא ברור כיצד אינטראקציה זו מובילה למחלה או כיצד תוספי ויטמין D עשויים לסייע במניעת מחלות.

חשיפה לאור שמש הינה דרך יעילה להעלות רמות ויטמין D, כמו גם מקורות תזונתיים דוגמת שמן דגים, חלב מועשר ומזונות מועשרים נוספים.  אולם רוב האנשים מתקשים להשיג את רמות הויטמין באמצעות האוכל, ואמצעים להפחתת חשיפה לקרינת שמש מזיקה הובילו לירידה בחשיפה לויטמין באופן זה.

החוקרים מציינים כי כיום, עפ”י הערכה אחת, כמחצית מן האוכלוסיה האמריקאית סובלת מחוסר ויטמין D.

ההמלצות הנוכחיות באשר לצריכת ויטמין D הינן 200 יב”ל (יחידות בינלאומיות) ליום לאלו עד גיל 50; 400 יב”ל לאלו בני 51 70 שנים; ו 600 יב”ל לאלו בני למעלה מ- 70 שנים.  יחד עם זאת, רוב המומחים גורסים כי מינונים אלו אינם גבוהים דיים, וכי מינון יומי של 2,000 יב”ל הינו אופטימאלי בכדי למנוע מחלות.

רמות ויטמין D בדם נמדדות כ- 25-hydroxyvitamin D.  רמות נמוכות מ- 20 נ”ג/מ”ל נחשבות באופן כללי כחסר בויטמין.

מומחים טוענים כי רמות 25-hydroxyvitamin D בין 30 ל- 40 נ”ג/מ”ל עשויות להיות מתאימות בכדי להוריד סיכון למחלות אוטואימוניות וסוגים מסוימים של סרטן.

הדעות חלוקות באשר לאופן השגת יעד שכזה, כאשר מחד טוענים כי אין צורך בתוספי ויטמין על מנת להשיג רמות שכאלו, ומאידך חלק מהמומחים מאמינים כי לא ניתן להשיגן בלי תוספת של 1,000 2,000 יב”ל של הויטמין ליום.

חלק מן המומחים טוענים כי מוקדם מדי להמליץ על נטילת מינון גבוה יותר של ויטמין D מן המומלץ כעת.  לדבריהם, עתיד להיערך מחקר גדול שיכלול כ- 20,000 נבדקים ויעריך את ההשפעה של נטילת 2,000 יב”ל של הויטמין ליום על הסיכון לטווח רחב של מחלות כולל סרטן, מחלות לב, סוכרת, יתר לחץ דם ודיכאון.

עד לקבלת מסקנות ברורות, בקנה מידה נרחב, לטענתם, אין לשנות את ההמלצות הנוכחיות.

Genome Research

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • בדיקת PSMA PET-CT עדיפה על MRI להערכת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncol)

    בדיקת PSMA PET-CT עדיפה על MRI להערכת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncol)

    בדיקת PSMA-1007 PET/CT (או Fluorine-18 Prostate-Specific Membrane Antigen) טובה יותר מבדיקת MRI להערכת שלב המחלה בחולים המופנים לניתוח בשל סרטן ערמונית בדרגה סיכון בינונית או גבוהה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקת PSMA PET-CT מבוססת על אפיניות גבוהה של PSMA, עם רזולוציה גבוהה יותר וזמן […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של כאבי עצמות בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי (JAMA Netw Open)

    החשיבות הפרוגנוסטית של כאבי עצמות בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי (JAMA Netw Open)

    בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי ורגיש להורמונים עם כאב גרמי בעת האבחנה תועדו שיעורי הישרדות נמוכים יותר משמעותית, בהשוואה לאלו ללא כאבי עצמות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרטן ערמונית לעיתים קרובות שולח גרורות לעצמות, עם התפתחות כאב וירידה באיכות החיים של החולים. בעוד שהקשר […]

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי העניק מעמד סקירה מועדפת ל- Crinecerfont לטיפול בהיפרפלזיה מולדת של האדרנל (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי העניק מעמד סקירה מועדפת ל- Crinecerfont לטיפול בהיפרפלזיה מולדת של האדרנל (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק מעמד סקירה מועדפת (Priority Review) לבחינת שתי בקשות להערכת Crinecerfont לטיפול במקרים של היפרפלזיה מולדת של האדרנל (Congenital Adrenal Hyperplasia). הטיפול ב- Crinecerfont קיבל בעבר מעמד של תרופה יתומה ממנהל המזון והתרופות האמריקאי במרץ 2019. מנתונים משני מחקרים שפורסמו בעבר עולה כי Crinecerfont, תכשיר סלקטיבי המכוון […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה