נפרולוגיה

עלייה במשקל מלווה בעלייה בסיכון להישנות סרטן הערמונית (מתוך הכנס השנתי של American Association for Cancer Research)

עליה במשקל והשמנת-יתר מלוות בעלייה בסיכון להישנות סרטן הערמונית לאחר ניתוח לכריתת הערמונית, במיוחד בגברים שאינם עוסקים בפעילות גופנית, כך עולה ממחקר חדש שהוצג בכנס השנתי של American Association for Cancer Research.

החוקרים כותבים כי הסיכון המוגבר להישנות קטן במידה מסוימת בגברים פעילים גופנית.

מדגם המחקר כלל 1,337 גברים שעברו ניתוח רדיקאלי לכריתת הערמונית עקב סרטן ערמונית ממוקם קלינית. הגברים מסרו מידע אודות גובהם, משקל גופם ורמות הפעילות הגופנית 5 שנים לפני הניתוח, ושנה אחת לאחריו. הגברים סווגו לפי ערכי BMI תקינים (BMI<25 kg/m2), עודף-משקל (BMI=25-29.9) או השמנת-יתר (BMI של 30 ומעלה).

גברים שדיווחו על פעילות גופנית במשך פחות מחמש שעות שבועיות הוגדרו כגברים שאינם פעילים גופנית.

במהלך מעקב ממוצע של 7.3 שנים, 102 גברים פיתחו הישנות סרטן ערמונית. אלו עם הישנות הגידול היו מבוגרים יותר (גיל ממוצע של 58 שנים לעומת 56 שנים, p=0.007), עם רמות PSA גבוהות יותר טרם הניתוח (9.72 לעומת 6.31 ננוגרם למ”ל, p<0.001) ומדד גליסון גבוה יותר (6.97 לעומת 6.23,  p<0.001), עם שכיחות נמוכה יותר של סיפור משפחתי של סרטן ערמונית (16.3% לעומת 27.8%,  p=0.04).

החוקרים תקננו את הממצאים לפי גיל, מוצא/גזע, סיפור משפחתי, שנת ניתוח, דרגת הגידול, הרגלי עישון ופעילות גופנית. הם ריבדו את התוצאות לפי שלב ודרגת הגידול ורמת הפעילות של החולה.

החוקרים מצאו כי אין קשר בין השמנת-יתר חמש שנים לפני הניתוח ובין הישנות הגידול. עם זאת, גברים שהיו שמנים שנה אחת לאחר הניתוח, היו בסיכון מוגבר להישנות בהשוואה לגברים עם ערכי BMI תקינים.

בהשוואה לגברים בעלי משקל תקין, אלו בהם חלה עלייה במשקל של לפחות 2.2 ק”ג, מחמש שנים לפני הניתוח ועד שנה אחת לאחריו, היו בסיכון כפול להישנות הגידול. הקפדה על פעילות גופנית (חמש שעות ומעלה בשבוע) הפחיתה את הסיכון להישנות בגברים בעלי השמנת-יתר שנה אחת לאחר הניתוח, אך לא בגברים שעלו 2.2 ק”ג, או יותר, במשקל גופם.

חמש שנים לפני כריתת ערמונית, 54% מהגברים היו בעלי עודף-משקל ו-9% בעלי השמנת-יתר. בקרב גברים שעלו לפחות 2.2 ק”גבמשקל, העלייה הממוצעת במשקל עמדה על כ-4.5 ק”ג שנה אחת לאחר הניתוח.

החוקרים לא זיהו קשר בולט בין השמנת-יתר לפני כריתת ערמונית ובין הישנות הגידול. הקשר זוהה בגברים שהיו שמנים שנה אחת לאחר הניתוח ובגברים שעלו 2.2 ק”ג, או יותר, במשקל גופם, אך ללא השמנת-יתר. עם היו בעלי משקל תקין או עודף-משקל, ועלו מעט במשקלם לאחר הניתוח. מדובר בדפוס המתאים לשינויים החלים בגוף עם הגיל.

החוקרים מציינים כי הממצאים עולים בקנה אחד עם המסר לציבור לפיו גברים צריכים לנסות ולהימנע מהשמנת-יתר ועליה במשקל. מהמחקר עולה כי הן השמנת-יתר והן עלייה במשקל הינם גורמי סיכון להישנות הגידול, אך אין ספק כי דרושים מחקרים נוספים בנושא.

עם זאת, החוקרים מסכמים כי ניתן להמליץ על הימנעות מהשמנת-יתר ועליה במשקל, כאפשרות למניעת הישנות סרטן ערמונית ולשיפור כללי של המצב הבריאותי.

מתוך הכנס השנתי של American Association for Cancer Research

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ריכוז פלסמינוגן בשתן עשוי לסייע בחיזוי הסיכון להתקדמות למחלת כליות בשלב סופני (Am J Kid Dis)

    ריכוז פלסמינוגן בשתן עשוי לסייע בחיזוי הסיכון להתקדמות למחלת כליות בשלב סופני (Am J Kid Dis)

    ריכוז פלסמינוגן בשתן והיחס בין הריכוז הנמדד והצפוי קשורים באופן בלתי-תלוי עם הסיכון להתקדמות למחלת כליות בשלב סופני, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Disease. ברקע למחקר החוקרים מסבירים כי הפרעות גלומרולאריות, בין אם ראשוניות או שניוניות, מהוות גורם מוביל למחלת כליות בשלב סופני ברחבי העולם וגורם חשוב לתחלואה […]

  • התועלת של ניתוח להפחתת משקל בחולים עם אי-ספיקת לב והשמנה (Am J Cardiol)

    התועלת של ניתוח להפחתת משקל בחולים עם אי-ספיקת לב והשמנה (Am J Cardiol)

    בחולים עם אי-ספיקת לב והשמנת-יתר, ניתוח להפחתת משקל הוביל לשיפור בתוצאות הקליניות, כולל הפחתת מדד מסת הגוף וריכוז המוגלובין מסוכרר, לצד הפחתת הצורך בטיפול במשתנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנת-יתר בחולים עם אי-ספיקת לב מלווה בנטל תסמינים גדול יותר ואי-סבילות למאמצים. מחקרים […]

  • בדיקת PSMA PET-CT עדיפה על MRI להערכת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncol)

    בדיקת PSMA PET-CT עדיפה על MRI להערכת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncol)

    בדיקת PSMA-1007 PET/CT (או Fluorine-18 Prostate-Specific Membrane Antigen) טובה יותר מבדיקת MRI להערכת שלב המחלה בחולים המופנים לניתוח בשל סרטן ערמונית בדרגה סיכון בינונית או גבוהה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקת PSMA PET-CT מבוססת על אפיניות גבוהה של PSMA, עם רזולוציה גבוהה יותר וזמן […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

  • ההשפעה של מיקרוביום המעי על הסיכון לסוכרת (Nature Medicine)

    ההשפעה של מיקרוביום המעי על הסיכון לסוכרת (Nature Medicine)

    במאמר שפורסם בכתב העת Nature Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין הרכב המיקרוביום במעי ובין הסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2, רמז לחשיבות של הרכב החיידקים במערכת העיכול בפתוגנזה של סוכרת. החוקרים השלימו מטה-אנליזה שכלל 8,117 מטה-גנומים מ-10 מדגמים ברחבי ארצות הברית, אירופה, ישראל וסין. מדגם המחקר (גיל ממוצע של 57.9 […]

  • השפעות גיל החולה על תוצאות טיפול ב- Teprotumumab כנגד מחלת תריס עינית (Ophthalmology)

    השפעות גיל החולה על תוצאות טיפול ב- Teprotumumab כנגד מחלת תריס עינית (Ophthalmology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Ophthalmology עולה כי רבע מהחולים שטופלו ב- Teprotumumab כנגד מחלת תריס עינית (Thyroid Eye Disease) נדרש טיפול חוזר בתוך שנה אחת, כאשר בחולים מבוגרים יותר תועד סיכוי גבוה יותר להידרש לטיפול נוסף כנגד המחלה העינית. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 119 חולים (גיל ממוצע של 54 שנים; 76.5% נשים) משלושה מרכזים בארצות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה