נאונטולוגיה

ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

נאונטולוגיה תינוק BABY ילדים ילד NEONATOLOGY PRETERM NEONAT
במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים מהולנד ובלגיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון, טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון עשוי להביא לשיפור סיכויי ההישרדות או ליקוי נוירו-התפתחותי. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעות של מאפיינים שונים – כולל גיל הריון, תינוק קטן לגיל הריון, מצב נשימתי, מין, לידות מרובות, סיכון לדיספלזיה ברונכו-פולמונרית בינונית/חמורה או תמותה – על ההשפעה ארוכת הטווח של טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון על הסיכון לתמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי בגיל מתוקן של שנתיים.

החוקרים השלימו ניתוח משני של מחקר אקראי ומבוקר-פלסבו שכלל יחידות טיפול נמרץ ביילודים בהולנד ובלגיה. החוקרים התמקדו בפגים שנולדו לפני שבוע 30 להיריון והיו תלויים במנשם בשבוע השני לחייהם. התינוקות חולקו באקראי לקבוצת טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון (מינון מצטבר של 72.5 מ”ג/ק”ג, 182 פגים) או פלסבו (190 פגים).

התוצא העיקרי היה משלב של תמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי בגיל מתוקן של שנתיים.

מהנתונים עולה כי שיעור המעקב אחר הפגים שהשתתפו במחקר היה על 96.0% (356 מבין 371 פגים, לאחר מקרה אחד בו הוסרה ההסכמה מדעת).

החוקרים זיהו הטרוגניות משמעותית של השפעת הטיפול לאורך תתי-קבוצות לפי גיל הריון: בפגים שנולדו לפני 27 שבועות הריון הסיכון לתוצא המשולב היה נמוך ב-39% בהשוואה לאלו בזרוע הפלסבו (54.6% לעומת 66.2%; יחס סיכויים של 0.61, רווח בר-סמך 95% של 0.38-0.98), כאשר בפגים שנולדו לאחר 27 שבועות הריון ומעלה לא תועד הבדל משמעותי בסיכון לתוצא המשולב (66.7% לעומת 45.2%; יחס סיכויים של 2.43, רווח בר-סמך 95% של 0.86-6.85).

השפעה דומה תוארה בהערכת הסיכון לתמותה בנפרד, כאשר בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון תועד סיכון נמוך ב-47% לתמותה עם טיפול בהידרוקורטיזון לעומת פלסבו (20.1% לעומת 32.1%; יחס סיכויים של 0.53, רווח בר-סמך 95% של 0.32-0.90), אך באלו שנולדו לאחר 27 שבועות הריון ומעלה לא תועד הבדל מובהק סטטיסטית בין זרוע הטיפול בסטרואידים וזרוע הפלסבו (28.1% לעומת 16.1%, בהתאמה; יחס סיכויים של 2.04, רווח בר-סמך 95% של 0.60-6.95). לא תועדה מגמה דומה בהערכה נפרדת של הסיכון לליקוי נוירו-התפתחותי.

החוקרים לא זיהו הבדלים בהשפעות הטיפול בין תתי הקבוצות השונות האחרות.

לסיכום, ממצאי המחקר מעידים כי בפגים שנולדו לפני 27 שבועות הריון, טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון עשוי לשפר את הסיכון לתמותה או ליקוי נוירו-התפתחותי, זאת בעיקר הודות להפחתת הסיכון לתמותה. לא תועדו עדויות מספקות התומכות בהשפעה משמעותית של מאפיינים אחרים על התוצאות ארוכות הטווח של הטיפול בסטרואידים.

Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. Feb 19, 2024

 

הערות עורך:

מחקר זה מצביע על כך שבפגים שנולדו לפני שבוע 27 להריון ובשבוע השני לחייהם עדיין תלויים בהנשמה מלאכותית עשויים להינות בטיפול בהידרוקורטיזון. לעומת זאת, פגים גדולים יותר לא יהנו מהשפעה זו ואפילו יתכן ותהיה מזיקה. השיפור נובע בעיקר בזכות הירידה בשיעורי התמותה שלא באה על חשבון עלייה בשיעורי בפגיעה הנוירוהתפתחותית. לפיכך, בפגים הצעירים משבוע 27 שעדיין תלויים במנשם בשבוע השני לחייהם ניתן לשקול טיפול בהידרוקורטיזון כדי למנוע מוות או ליקוי נוירוהתפתחותי.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה