נאונטולוגיה

אופיואידים ניצבים בראש הרשימה של תביעות רשלנות רפואית בנושא טיפול תרופתי (מתוך דו”ח Coverys)

משככי כאבים ממשפחת אופיואידים אחראיים למספר רב יותר של תביעות רשלנות רפואית עקב טעויות בטיפול תרופתי יותר מכל משפחת תרופות אחרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, המבוססות על אלפי תביעות רשלנות בין 2012 עד 2016.

החוקרים מדווחים כי 24% מהתביעות הנוגעות לטיפול תרופתי כללו תרופות ממשפחת אופיואידים, למרות שתרופות אלו היוו רק כ-5% מכלל תרופות מרשם שניתנו בשנת 2016. משפחת התרופה השניה במסוכנותה הייתה נוגדי-קרישה, תרופות שהיו מעורבות ב-14% מהתביעות.

בתביעות שכללו אופיואידים, מינוני-יתר היו הטעות הנפוצה ביותר שתועדה. חלק מהתובעים טענו עוד כי התמכרו למשככי כאבים. בלמעלה משליש מהתביעות שכללו אופיואידים, הטעויות אירעו בשלב המעקב לאחר המרשם.

רופאים ממשיכים לחדש מרשמים ללא מעקב אחר חולים והערכה אם הטיפול הוביל לשיפור במצבם או לאו ואם חל שינוי במצבם הקליני. במידה והחולים עדיין סובלים מכאב, אזי מדובר בדגל אדום, ובהעדר שיפור אין מקום להמשיך בטיפול באותה תרופה.

ב-15% מהתביעות שנגעו לאופיואידים, הרופא כביכול התנהג באופן לא-הולם. החוקרים כותבים כי טענה זו בסופו של דבר התמקדה בכך שהרופא נכנע לדרישותיהם של החולים, בניגוד לשיקול דעתו.

נוגדי-קרישה מצטרפים לאופיואידים כזוג התרופות המסוכנות במחקר הנוכחי. המכשול העיקרי של נוגדי-קרישה נוגע לטעויות מרשם, שתועדו ב-32% מהתביעות. למינון ישנה חשיבות רבה, בעיקר הדרישה להתאמת מינון מדללי דם בילדים. סיכון נוסף בנושא נוגע להפסקת טיפול בנוגדי-קרישה לפני פרוצדורה ניתוחית, כביכול על-בסיס זמני, אך כשלון חידוש הטיפול לאחר מכן.

טעויות הקשורות בטיפול תרופתי עמדו בבסיס 8% מכלל תביעות רשלנות רפואית במחקר הנוכחי. החשיבות של התרופות פחתה במידה מסוימת מזו שתועדה לפני כ-15 שנים, אז טיפול תרופתי היה אחראי ל-12-15% מכלל התביעות. עם זאת, הם ציפו כי השיעור יהיה נמוך יותר מזה שתועד במחקר.

העליה בשימוש ברשומות רפואיות ממוחשבות ומערכות ממוחשבות להזנת הוראות בשנים האחרונות הובילו לתקווה כי ניתן יהיה לצמצם טעויות טיפול רפואי. ההפתעה הגדולה ביותר בעיניי החוקרים נגעה לכך שלא זוהתה התקדמות בנושא זה.

מתוך דו”ח Coverys

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • התועלת של Spironolactone בנשים עם הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    התועלת של Spironolactone בנשים עם הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology עולה כי ל- Spironolactone תועלת בנשים בגיל הפוריות עם אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה בדרגה קלה, בפרט במידה והטיפול ניתן בשלב מוקדם. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 157 נשים בגילאי 12-50 שנים (גיל חציוני של 36.5 שנים) עם אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה, אשר טופלו ב- Spironolactone במשך לפחות […]

  • התועלת של משלב פרדניזון ואוגמנטין בטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    התועלת של משלב פרדניזון ואוגמנטין בטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    טיפול פומי משולב בפרדניזון ואוגמנטין מהווה גישת טיפול קצר-טווח יעילה לטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה ומפחית את היקף הביקורים לחדרי מיון, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות טיפול ארוך-טווח, חולים עם הידראדניטיס סופורטיבה חווים לעיתים קרובות התלקחויות של המחלה. לעיתים קרובות חולים עם התלקחות המחלה […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה