נאונטולוגיה

האם אושר משפיע על התמותה? (Lancet)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The Lancet עולה כי לאושר אין השפעה ישירה על התמותה, כך קובעים חוקרים מבריטניה במחקר הגדול ביותר בנושא.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ירידה במצב הבריאותי עשויה להוביל לעצבות וירידה במצב הבריאותי מובילה לעליה בתמותה. דיווחים קודמים אודות שיעורי תמותה מופחתים עם אושר עשויים לנבוע מתמותה מוגברת בחולים שאינם שמחים בשל מצב רפואי ירוד. כמו כן, ייתכן קשר בין עצבות ובין אורחות חיים העשויים להשפיע על התמותה.

מחקר Million Women Study הינו מחקר פרוספקטיבי של נשים בבריטניה שגויסו בין 1996-2001 והיו במעקב אלקטרוני להערכת תמותה מסיבות ספציפיות. שלוש שנים לאחר הגיוס, שאלון הבסיס לדו”ח הנוכחי ביקש מהנשים לדרג את מצבן הבריאותי, האושר, המתחים ותחושת השליטה, ואם חשו רגועות. הניתוח העיקרי היה להערכת תמותה לפני 1 בינואר, 2012, מכל-סיבה, עקב מחלת לב איסכמית ועקב מחלות ממאירות, בנשים ללא מחלת לב, אירוע מוחי, מחלת ריאות חסימתית כרונית, או ממאירות בזמן מילוי השאלון.

מבין למעלה מ-700,000 נשים שנכללו בניתוח הראשוני (גיל חציוני של 59 שנים), 39% דיווחו כי היו שמחות רוב הזמן, 44% היו בד”כ שמחות ו-17% לא היו שמחות. במהלך עשר שנות מעקב, 4% מהמשתתפות הלכו לעולמן.

הנתונים הצביעו על קשר משמעותי בין דיווח עצמי על מצב בריאותי ירוד בתחילת המחקר ובין עצבות. עם זאת, לאחר תקנון לדירוג העצמי של המצב הבריאותי, טיפול ליתר לחץ דם, סוכרת, אסתמה, דלקת מפרקים, דיכאון או חרדה, ומספר גורמים סוציו-דמוגרפיים ואורחות חיים (כולל עישון, עוני ומדד מסת גוף), לא זוהה קשר בין עצבות ובין תמותה מכל-סיבה, תמותה עקב מחלת לב איסכמית, או תמותה עקב ממאירות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בנשים בגיל העמידה, מצב רפואי ירוד עשוי להוביל לעצבות. לאחר תקנון לערפלנים שונים הם מצאו כי לאושר ומדדים אחרים לתחושת רווחה אין השפעה משמעותית על שיעורי התמותה.

Lancet. Published online December 9, 2015.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה