נאונטולוגיה

האם השתלת רקמת שחלות עשויה לשמש פתרון לנשים עם בעיות פוריות? (Hum Rep)

ניתן לשמר את הפוריות של נשים המעוניינות ללדת לאחר טיפולי סרטן באמצעות הסרת רקמת שחלות, הקפאתה והשתלה לאחר הטיפולים האונקולוגים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם במהלך חודש אוקטובר בכתב העת Human Reproduction.

בסקירה של סדרת השתלת שחלות הגדולה ביותר ברחבי העולם, החוקרים מצאו כי בקרב 41 נשים שהשלימו את הפרוצדורה, ב-31% מאלו שרצות להרות תועד לפחות הריון מוצלח אחד. יתרה מזאת, בחלק מהנשים, הרקמה נותרה תפקודית למשך קרוב לעשר שנים.

בסיכומו של דבר, 41 נשים (גיל ממוצע של 29.8 שנים בעת הפרוצדורה) השלימו 53 פרוצדורות השתלה של הקפאת רקמת שחלות והחזרתה בין 2003 ועד יוני 2014, כולל 11 השתלות חוזרות ועוד מקרה אחד בו נערכו שלוש השתלות. בכל הנשים למעט שתיים הוקפאה כל השחלה. למעט אישה אחת שאבדה במהלך המעקב, הנשים היו במעקב אחר תפקוד שחלתי ותוצאות פוריות.

ב-32 הנשים שרצו להרות בוצעו 42 השתלות, כאשר עד כה, ב-21 נשים תועדה לפחות בדיקת הריון חיובית אחת (63%). 28 בדיקות hCG (Human Chorionic Gonadotropin) חיוביות תועד כה כה ו-24 מאלו התפתחו להריון קליני עם דופק עוברי בשבוע שביעי להריון. הריונות אלו הסתיימו ב-13 ילדים בריאים והריון נוכחי בטרימסטר שלישי. מבין הריונות אלו, שמונה היו טבעיים ו-6 לאחר טיפולי הפריה חוץ גופית. עוד תועדו שלוש הפלות, כולל הפלה בשבוע 19 עקב פקיעה מוקדמת של הקרומים.

החוקרים מציינים כי בקרב הנשים תועדו שלושה מקרים של הישנות הממאירות, כאשר בשני מקרים מדובר היה בחזרה מקומית ברקמת השד לאחר סרטן שד ומקרה שלישי בחולה עם Ewing’s sarcoma עם חזרה בבית החזה. כל ההישנויות לא היו קשורות להשתלת רקמת השחלה.

תוחלת החיים של הרקמה המושתלת משתנה, אך בנשים רבות עד כה התפקוד השחלתי תועד למשך מספר שנים. תוחלת החיים של השתל עמדה על למעלה מעשר שנים בחלק מהמקרים.

החוקרים מציינים כי שתי נשים הרו למעלה מחמש שנים לאחר ההשתלה, עדות לכך שרקמה אכן שומרת על הפוריות גם לאחר פרק זמן ממושך.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הקפאת רקמת שחלה צוברת היום תאוצה כאפשרות נוספת לשימור פוריות. יתרה מזאת, נראה כי מדובר בפרוצדורה בטוחה, ללא דיווחים עד כה על הישנות הממאירות בעקבות הפרוצדורה.

Hum Rep. Published online October 6, 2015

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה