נאונטולוגיה

מה בין טיפול אנטיביוטי ובין הסיכון להתפתחות מחלת מעי דלקתית? (Am J Gastroenterol.)

במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי חשיפה לטיפול אנטיביוטי מלווה בעליה בסיכויים לאבחנה חדשה של מחלת קרוהן, אך לא קוליטיס כיבית. הסיכון המוגבר על-רקע טיפול אנטיביוטי היה בולט במיוחד בילדים שאובחנו עם מחלת קרוהן.

במסגרת המחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לערוך מטה-אנליזה להערכת חשיפה לטיפול אנטיביוטי כגורם סיכון להתפתחות מחלת מעי דלקתית. הם ערכו סקירת ספרות עם חיפוש במאגרי Medline, Embase ו-Cochrane Database לזיהוי מחקרים שסיפקו נתונים אודות הקשר בין טיפול אנטיביוטי ובין אבחנה חדשה של מחלת מעי דלקתית. הם כללו מחקרים שדיווחו על מחלת קרוהן, קוליטיס כיבית, או שילוב של השניים, כתוצא העיקרי ובחנו את החשיפה לטיפול אנטיביוטי לפני אבחנת מחלת המעי הדלקתית.

הסקירה כללה 11 מחקרים תצפיתיים (שמונה מחקרי מקרה-ביקורת ושלושה מחקרי עוקבה), כולל 7,208 משתתפים שאובחנו עם מחלת מעי דלקתית. יחס הסיכויים למחלת מעי דלקתית בחולים שנחשפו לטיפול אנטיביוטי עמד על 1.57. הנתונים הצביעו על קשר מובהק בין חשיפה לטיפול אנטיביוטי ובין מחלת קרוהן (יחס סיכויים של 1.74), אך קשר לא-מובהק עם קוליטיס כיבית (יחס סיכויים של 1.08). חשיפה לטיפול אנטיביוטי לוותה בעליה ניכרת בסיכון למחלת קרוהן בילדים (יחס סיכויים של 2.75). כל הטיפולים האנטיביוטיים נקשרו עם מחלת מעי דלקתית, למעט פניצילין. הקשר הבולט ביותר עם הופעה חדשה של מחלת מעי דלקתית תואר בעקבות חשיפה ל-Metronidazole (יחס סיכויים של 5.01) או פלאורוקינולונים (יחס סיכויים של 1.79).

לסיכום, ממצאי המחקר מעידים על קשר בין חשיפה לטיפול אנטיביוטי ובין מחלת קרוהן, בעיקר בילדים. עם זאת, לא תואר קשר מובהק סטטסיטית בין טיפול אנטיביוטי ובין אבחנה חדשה של קוליטיס כיבית.

Am J Gastroenterol. 2014;109(11):1728-1738

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה