נאונטולוגיה

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי להקלה על הפרעות שינה (J Clin Sleep Med)

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי קצר לטיפול בנדודי שינה עשוי להפחית את השימוש במשאבים רפואיים ועלויות הטיפול, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהדורת 15 בפברואר של כתב העת Journal of Clinical Sleep Medicine.

החוקרים מדווחים כי שינה השתפרה בחולים עם הפרעת השינה החמורה ביותר, שהשלימו לפחות שלושה מפגשי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, וכי חלה ירידה בניצול שירותים רפואיים ועלויות הקשורות בטיפול הרפואי בהיקף של למעלה מ-200 דולרים, בממוצע.

במסגרת המחקר נבחנו הנתונים הרפואיים אודות 84 מבוגרים שקיבלו טיפול לנדודי שינה. גיל המשתתפים הממוצע עמד על 54 שנים, כאשר 58% היו נשים.

לחולים הוצע לקחת חלק בעד שישה מפגשים שבועיים של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי לנדודי שינה, בהדרכת פסיכולוג וסטודנטים וסטאז’רים. התכנית כללה הדרכת שינה, היגיינת שינה, טיפול לבקרת גירויים, הגבלת שינה, תרגילי הרפיה בני 10 דקות וטיפול קוגניטיבי, עם חוברת עבודה לחולה.

כל המשתתפים השלימו לפחות מפגש טיפול אחד. 37 חולים לקחו חלק בשלושה מפגשים, או יותר, ונחשבו כאלו שהשלימו את התכנית, ב-32 מחולים אלו (86%) תועד שיפור משמעותי בשינה לאחר טיפול קוגניטיבי-התנהגותי לנדודי שינה והם הוגדרו כמגיבים.

במהלך ששת החודשים לפני ואחרי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, החוקרים מדדו את מספר הביקורים במרפאות, העלויות הקשורות בביקורים במרפאות, מספר התרופות והערכת עלויות הטיפול הרפואי וניצול המשאבים.

בחולים שהשלימו את הטיפול ואלו שהגיבו לטיפול, כל המדדים להערכת ניצול שירותי בריאותי ועלויות הטיפול הרפואי, למעט מספר התרופות, ירדו באופן משמעותי (p<0.05) או שתוארה מגמת ירידה לאחר הטיפול.

בחולים שהשלימו את הטיפול, הירידה הממוצעת בעלות הנוגעת לביקורים במרפאה עמדה על 200 דולרים, והעלויות הכוללות המשוערות עמדו על 75 דולרים. בחולים שהגיבו לטיפול, הירידה הממוצעת בעלויות הטיפול עקב ביקורים במרפאה עמדה על 210 דולרים. לא תועדה ירידה משמעותית בחולים שלא השלימו את הטיפול (אלו שלקחו חלק בפחות משלושה מפגשים).

החוקרים מציינים כי העלות של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי קצר, כ-460 דולרים במחקר הנוכחי, עשויה לבטל כל חסכון בטווח הקצר, אך גישה זו עשויה להביא לחסכון משמעותי בטווח הארוך, בעיקר כאשר בוחנים את התוצאות באוכלוסיה הגדולה של חולים עם נדודי שינה במערכות הבריאות.

הם מוסיפים כי הוכח כי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי לנדודי שינה מפחית את השימוש בתרופות ותסמינים פסיכיאטרים, וגורמים אלו צפויים לתרום לירידה נוספת בשימוש במשאבים רפואיים ועלויות טיפול לאחר טיפול קוגניטיבי-התנהגותי לנדודי שינה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי לנדודי שינה הינו טיפול יעיל מאוד, ומהמחקר עולה כי להתערבות קצרה יחסית עשויה להיות גם השפעה כלכלית חיובית.

J Clin Sleep Med. 2014;10:127-135

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה