נאונטולוגיה

חיסונים מנעו בעשור האחרון כ-26 מיליון מקרי תחלואה בארה”ב (N Engl J Med)

משנת 1924, חיסונים מנעו למעלה מ-103 מיליון מקרים של שמונה מחלות מדבקות בארצות הברית, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש, שפורסם במהדורת 28 בנובמבר של כתב העת New England Journal of Medicine.

החוקרים מדווחים כי במהלך העשור האחרון בלבד, חיסונים הביאו למניעת 26 מיליון מקרי תחלואה 99% מאלו שהיו מופיעים ללא החיסונים. הממצאים מבוססים על סקירת מאגר נתונים חדש, שכלל את כל דיווחי המעקב השבועיים של מחלות הדורשות דיווח ברחבי ארצות הברית, בתקופה שבין 1,888 ועד 2011. הדיווחים התבססו על נתוני Morbidity and Mortality Weekly Report מטעם ה-CDC, וכן הדיווחים השונים שקדמו לו בעבר.

שמונת המחלות שנבחנו כללו אבעבועות שחורות, חצבת, פוליו, אדמת, חזרת, HAV (Hepatitis A Virus), דיפתריה ושעלת. בכל המקרים, למעט אבעבועות שחורות, החוקרים השוו את שיעורי ההיארעות לפני ואחרי אישור החיסונים, במטרה להעריך כמה מקרים נמנעו הודות למתן החיסונים.

הנתונים כללו מידע אודות כ-87 מיליון מקרים, שכל אחד מהם נבחן לפי הזמן והמקום. בסיכומו של דבר, דווח על 56 מחלות במהלך תקופה מסוימת בין השנים 1888-2011, אך אין דיווח רציף על מחלה אחת. המאגר כה לשם Project Tycho והחוקרים טענו כי הנתונים החדשים יאפשרו להבין טוב יותר את דפוסי התחלואה בטווח הרחוק.

באמצעות מאגר הנתונים, החוקרים העריכו כי עם חיסונים נמנעו למעלה מ-100 מיליון מקרים של מחלות חמורות ומדבקות בילדות. הם גם זיהו הישנות של חלק מהמחלות במהלך העשורים האחרונים, כאשר אנשים שכחו עד כמה הרסניות עלולות להיות תוצאות סירוב לקבלת חיסונים.

מהנתונים עולה ירידה עקבית בשיעורי אבעבועות שחורות עם הזמן, ללא עדות למקרי תחלואה חמורה על-רקע Variola Major משנת 1927, אך עם אפידמיות של Variola Minor שהמשיכו עד סוף שנות הארבעים של המאה הקודמת.

באשר לשבע המחלות האחרות, אישור החיסונים הביא לירידה משמעותית בהיארעות. לדוגמא, במקרה של רעלן דיפתריה, מתן אנטי-טוקסין היה זמין החל משנת 1914, אך תועדו אפידמיות שנתיות עד שנת 1924, עם פיתוח Heat-Inactivated Diphtheria Toxoid.

דיפתריה עומדת בראש הרשימה של מקרים הנמנעים עם חיסונים (כ-40 מיליון מקרים), מאחר שההיארעות לפני החיסון הייתה גבוהה מאוד (237 מקרים ל-100,000 אנשים בשנה) והחיסון היה אחד הראשונים שאושר לשימוש.

עם חצבת תועדו שיעורי ההיארעות הגבוהים ביותר לפני החיסון (318 מקרים ל-100,000 אנשים בשנה), כאשר הודות לחיסונים נמנעו 35 מיליון מקרים, למרות שהחיסון נכנס לשימוש רק בשנת 1963. לחיסון לחצבת הייתה ההשפעה המהירה ביותר, עם עליה של 22.5% במספר המקרים שנמנעו בכל אחת מחמש השנים הראשונות לאחר אישור השימוש. לאחר חמש שנים, דווח כי 95% מהמקרים הצפויים של חצבת נמנעו. לשם השוואה, השגת יעד זה דרשה 19 שנים עם חיסון דיפתריה ו-17 שנים עם החיסון כנגד שעלת.

למרות ההצלחה של חיסונים, בארצות הברית הופיעו מקרים של חצבת, אדמת, חזרת ושעלת משנות השמונים של המאה הקודמת, ככל הנראה בשל פערים בכיסוי החיסוני שפגעו בחסינות העדר.

N Engl J Med 369; 22: 2152-2158

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה