נאונטולוגיה

חשיפה לבנזן עשויה להביא להגדלת הסיכון ללימפומה שאינה הודג’קין (Cancer)

ההיארעות של לימפומה שאינה הודג’קין גבוהה יותר משמעותית באזורים הקרובים ביותר למתקנים הפולטים בנזן לסביבה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Cancer, ותומכים בקשר בין חשיפה לבנזן ובין היארעות לימפומה שאינה הודג’קין.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנזן הינו כימיקאל תעשייתי חשוב והינו מרכיב בבנזין. חשיפה עשויה להוביל לשינויים כרומוזומאליים ושינויים גנטיים. השפעות רעילות עשויות להופיע בעקבות רמות באוויר של מתחת לחלקיק למיליון, עדות לכך שאף חשיפה ברמות נמוכות עשויה להזיק. למרות שחשיפה לבנזן נקשרה באופן עקבי עם ממאירויות המטולוגיות, הקשר עם לימפומה שאינה הודג’קין נותר שנוי במחלוקת.

החוקרים זיהו כ-12,700 מקרים של לימפומה שאינה הודג’קין ממאגר Georgia Comprehensive Cancer Registry לשנים 1999-2008. הם אספו נתונים אודות אתרי שחרור בנזן בין 1988-1998 מ-Environmental Protection Agency Toxics Release Inventory. הם גם בחנו את שיעורי ההיארעות הספציפיים לגיל, שיעורי ההיארעות הספציפיים למין ושיעורי ההיארעות הספציפיים לגזע וכן את הסוגים השונים של לימפומה שאינה הודג’קין.

שיעורי ההיארעות השנתיים הכוללים של לימפומה שאינה הודג’קין הם נמוכים (17.4 ל-100,000 אנשים באוכלוסיה), אך ההיארעות של המחלה הייתה גבוהה יותר משמעותית באזורים קרובים לאתרי שחרור בנזן. מניתוח הנתונים זוהו מספר “אתרים חמים” ו”אתרים קרים” ללימפומה שאינה הודג’קין וסוגים שונים ברחבי המדינה. אזור אטלנטה זוהה כמעט תמיד כאתר חם; אתרים קרים תוארו בעיקר במחצית הדרומית של ג’ורג’יה.

שיעורי ההיארעות של לימפומה שאינה הודג’קין בסמוך למתקנים המשחררים בנזן היו גבוהים יותר מהצפוי. באופן ספציפי, ההיארעות הייתה גבוהה יותר משמעותית סביב 15 מבין 19 אתרים לשחרור בנזן.

רק מתקן אחד לשחרור בנזן שלווה בהיארעות מוגברת של לימפומה שאינה הודג’קין היה ממוקם מחוץ למטרופולין אטלנטה.

החוקרים מציינים כי ייתכן וחשיפה לגורמים שלא נבחנו הייתה אחראית להיארעות המוגברת של לימפומה שאינה הודג’קין באזורים עירוניים. עם זאת, הם לא זיהו קשר עקבי בין עישון סיגריות או פליטת גזים מרכבים, הנפוצים יותר באזורים כפריים, ובין סיכון מוגבר ללימפומה שאינה הודג’קין. בנוסף, קוטלי חרקים, הנפוצים יותר באזורים כפריים, נקשרו עם סיכון מוגבר ללימפומה שאינה הודג’קין.

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים בנושא, במטרה לבחון מקורות אחרים לחשיפה לבנזן, חשיפות סביבתיות אחרות וגורמים גנטיים וקליניים העשויים להסביר את ההיארעות המוגברת של לימפומה שאינה הודג’קין באזורים מסוימים.

Cancer. Published online July 29, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה