נאונטולוגיה

דיכאון הורים, שימוש בתרופות נגד דיכאון על ידי האם בזמן היריון, וסיכון לפיתוח הפרעות על ספקטרום האוטיזם (BMJ)

אישה בהריון

סיכום המחקר באדיבות סטארגומים www.stargumim.co.il .


מחקר חדש מה-BMJ שבחן את הקשר בין נטילת נוגדי דכאון במהלך ההריון לסיכון מוגבר לאוטיזם ביילוד מגיע למסקנה שלא סביר שהשימוש תרם באופן משמעות לעלייה הדרמטית בשכיחות של אוטיזם.

מטרת החוקרים הייתה לבחון את הקשר שבין דיכאון ההורה ושימוש בנוגדי דיכאון על ידי האם במהלך ההיריון לבין הפרעות על ספקטרום האוטיזם של היילוד.

שיטת מחקר הייתה בניתח נתוני  קינון מבוסס אוכלוסייה בבקרת מקרים, שנערך במחוז שטוקהולם, שבדיה, 2001-07.

השתתפו במחר  4429 מקרים של הפרעות על ספקטרום האוטיזם (1828 עם ו-2601 בלי מוגבלות שכלית) ו-43,277 משתתפי בקרה תואמי גיל ומגדר במדגם המלא (1679 מקרים של הפרעות על ספקטרום האוטיזם ו- 16,845 מקרי בקרה עם נתונים על שימוש האם בנוגדי דיכאון המקננים בתוך הקוהורט (n=589,114) של צעירים בגילאי 0-17 שנים.

מדד תוצאה מרכזי של המחקר היה אבחון של הפרעה על ספקטרום האוטיזם, עם או בלי מוגבלות שכלית.

בוצע תיעוד פרוסקטיבי של דיכאון הורה ומאפיינים אחרים במרשמים מנהליים לפני לידת הילד. שימוש של האם בנוגדי דיכאון, מתועד בראיון טרום-הלידה הראשון, היה זמין עבור ילדים שנולדו החל משננת 1995.

החוקרים מדווחים כי  היסטוריה של דיכאון של האם (יחס סיכון מתוקן 1.49, רווח בר-סמך 95% 1.08 עד 2.08) אולם לא דכאון הורה,  נקשרה בסיכון גבוה להפרעות על ספקטרום האוטיזם ביילוד. בתת המדגם בעל הנתונים הזמינים על תרופות, קשר זה הוגבל לנשים שדיווחו על שימוש בנוגדי דיכאון בזמן ההיריון בשיעור של פי  3.34, בטווח של 1.50 עד 7.74, p=0.003 ), ללא קשר לדיווח על קבוצת מעכבים סלקטיביים של ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRIs) או מעכבים לא-סלקטיביים של ספיגת מונואמין. כל הקשרים היו גבוהים יותר במקרם של אוטיזם ללא מוגבלות שכלית, בהיעדר ראיות לסיכון מוגבר לאוטיזם עם מוגבלות שכלית. בהנחה של קשר סיבתי, לא גורמי סתירה, שימוש בנוגדי דיכאון בזמן ההיריון הסביר 0.6% ממקרי ההפרעות על ספקטרום האוטיזם.

מסקנות החוקרים הן כי חשיפה ברחם הן ל-SSRIs הן למעכבים לא-סלקטיביים של ספיגת מונואמין (נוגדי דיכאון טריציקליים) נקשרה אכן עם סיכון מוגבר להפרעות על ספקטרום האוטיזם, בעיקר ללא מוגבלות שכלית. לדעת החוקרים נדרש מחקר נוסף כדי לגלות האם קשר זה הינו סיבתי או משקף את הסיכון לאוטיזם במקרה של דיכאון חמור בזמן ההיריון. אולם, בהנחת סיבתיות, לא סביר ששימוש בנוגדי דיכאון בזמן ההיריון תרם באופן משמעותי לעלייה הדרמטית בשכיחות הנצפית של הפרעות על ספקטרום האוטיזם, כיוון שהוא הסביר פחות מ-1% של המקרים.

BMJ 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה