נאונטולוגיה

התועלת של טיפול פומי לסירוגין בתוספי ברזל במהלך ההיריון (Cochrane Database of Systematic Reviews)

מתוצאות סקירה סיסטמית חדשה עולה כי טיפול אינטרמיטנטי במשטרים המשלבים ברזל עם חומצה פולית מביאים לתוצאות דומות לטיפול יומי בתוספים אלו, אך לצד פחות תופעות לוואי.

לדברי החוקרים, אנמיה הינה תופעה נפוצה במהלך ההיריון, בעיקר בנשים במדינות מתפתחות עם צריכת ברזל לא-מספקת בכדי לענות על הדרישה המוגברת לברזל, הן מצד האם והן מצד העובר. באופן מסורתי, אנמיה בהיריון נמנעה עם טיפול יומי בתוספי ברזל לאורך ההיריון, אך ההיענות למשטר זה אינה מושלמת בשל תופעות לוואי וחשש בקרב נשים הרות עם צריכת ברזל ראויה. טיפול אינטרמיטנטי (כלומר, פעם, פעמיים או שלוש פעמים בשבוע , בימים לא-עוקבים) בתוספי ברזל בלבד, או בשילוב עם חומצה פולית או ויטמינים ומינראלים אחרים, הוצע לאחרונה כחלופה לתוספים יומיים.

במסגרת המחקר הנוכחי ביקשו החוקרים להעריך את הנזקים והיתרונות של טיפול אינטרמיטנטי בתוספי ברזל בלבד, או בשילוב עם חומצה פולית או ויטמינים ומינראלים אחרים בנשים הרות, על תוצאות היילוד וההיריון.

החוקרים ערכו חיפוש במאגרי Cochrane Pregnancy and Childbirth Group’s Trial Register וכן חיפוש במאגרי ICTRP (International Clinical Trials Registry Platform) לזיהוי מחקרים הנערכים בימים אלו.

הסקירה כללה 21 מחקרים מ-13 מדינות שונות, אך רק 18 מחקרים (עם 4072 נשים) דיווחו על תוצאות בעלות עניין עבור החוקרים ותרמו נתונים לסקירה. כל המחקרים הללו השוו בין טיפול יומי וטיפול אינטרמיטנטי בתוספי ברזל.

שלושה מחקרים סיפקו מידע אודות ברזל בלבד, 12 מחקרים בחנו משלב ברזל עם חומצה פולית ושלושה מחקרים בחנו שילוב של ברזל עם ויטמינים ומינראלים שונים. האיכות המתודולוגית של המחקרים הייתה מעורבת . בסה”כ, לא זוהתה עדות ברורה להבדלים בין הקבוצות בכל הנוגע לתוצאות ביילוד: משקל לידה נמוך (יחס סיכון ממוצע של 0.96, שבעה מחקרים), משקל הלידה של התינוק (הבדל ממוצע של 8.2- גרם, שמונה מחקרים), לידה מוקדמת (יחס סיכון של 1.82, ארבעה מחקרים). אף אחד מהמחקרים הללו לא דיווח על מקרי תמותה נאונטלית או מומים מולדים.

באשר לתוצאות האימהיות, לא הודגמה עדות ברורה להבדלים בין הקבוצות בכל הנוגע לאנמיה במועד (יחס סיכון ממוצע של 1.22, ארבעה מחקרים), ונשים שנטלו תוספים לסירוגין דיווחו על פחות תופעות לוואי (יחס סיכון של 0.56, 11 מחקרים), בהשוואה לאלו שטופלו בתוספים יומיים. נשים שטופלו בתוספי ברזל לסירוגין היו בסיכון מופחת לערכי המוגלובין גבוהים (למעלה מ-13 גרם לד”ל) במהלך הטרימסטר השני והשלישי להיריון (יחס סיכון ממוצע של 0.48, 13 מחקרים). לא זוהו הבדלים משמעותיים בשיעורי אנמיה של חסר ברזל בין נשים שטופלו לסירוגין ואלו שטופלו על-בסיס יומי בתוספי ברזל עם חומצה פולית (יחס סיכון ממוצע של 0.71, מחקר אחד). לא זוהו מקרי תמותה אימהית (שישה מחקרים) או מקרים של אנמיה חמורה במהלך ההיריון (שישה מחקרים). אף אחד מהמחקרים לא דיווחו על חסר ברזל במועד או זיהומים במהלך ההיריון.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הסקירה הנוכחית הינה הסקירה המקיפה ביותר של העדויות הנוגעות לתועלת ולנזקים של טיפול אינטרמיטנטי בתוספי ברזל בנשים הרות. מהממצאים עולה כי טיפול אינטרמיטנטי במשטרים המשלבים ברזל עם חומצה פולית מביאים לתוצאות דומות לטיפול יומי בתוספים אלו, אך לצד פחות תופעות לוואי. בנשים שנטלו את התוספים על-בסיס יומי נרשם סיכון מוגבר להופעת רמות המוגלובין גבוהות ובאמצע ההיריון ובסופו, אך עם סבירות נמוכה יותר להתפתחות אנמיה בסמוך למועד הלידה. למרות שהעדויות מוגבלות ואיכות המחקרים הייתה נמוכה או נמוכה מאוד, טיפול לסירוגין עשוי לשמש כחלופה לטיפול יומי בתוספי ברזל בנשים הרות שאינן סובלות מאנמיה ומקבלות טיפול קדם-הריוני הולם.

Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 7

לידיעה ב-NELM

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה